ØVELSER

Her vil jeg legge inn øvelser som sørger for utvikling, slik at du kan kose deg litt med mental trening. Øvelsene her er blitt valgt ut på bakgrunn av omfattende forskning, og at jeg har brukt de selv.

VISUALISERING
Denne øvelsen handler om å se for seg noe du vil oppnå. Den er spesielt fin, fordi den gir deg en anledning til å drømme deg bort, fjerne begrensninger og kose deg med tanker om deg selv som vil gi deg inspirasjon. Du trenger heller ikke fortelle noen hva du tenker, men du kan gjøre den alene, helst med så lite distraksjoner som mulig. Hensikten er at du ser for deg livet ditt slik du vil ha det, slik at du blir bevisst på hva og hvor du vil.

2016-07-19 18.22.33

Finn deg en komfortabel posisjon, enten sitt godt eller ligg på et behagelig underlag. Du kan gjerne ha øynene åpne, men det kan være fordelaktig å lukke dem. Deretter tenker du på hva som er viktig for deg. Hvem har du lyst til å være i fremtiden? Hva slags drømmer har du? Se det for deg så tydelig som mulig. Ta med omgivelsene med så mange detaljer som mulig. Se for deg synet. Lukten. Følelsen du har. Menneskene du er med. Hva du gjør. Lev deg så godt inn som du klarer i disse tankene.

Ingen tanker er for dumme. Dette er spesielt god trening for deg som har begrensende tanker om deg selv og fremtiden. Det som er så fint, er at du ikke skal sette begrensninger. Det gjør vi som regel hele tiden uansett! Så derfor er det viktig at du utvider tankene dine og våger å se det for deg. Det kan være litt kleint i begynnelsen, men etterhvert vil du oppleve det som et deilig pusterom når du klarer å tenke større, og fjerne begrensningene.

Du kan også visualisere deg selv gjøre noe du vil bli bedre på. Se det også for deg. Om du vil spre glede rundt deg på jobben, så se det for deg. Vær den gledessprederen og tenk stort. Vær bevisst på tanker og følelser. Søk den optimale tilstanden du vil ha, og ta med detaljer. Hjernen klarer ikke skille mellom faktiske bilder og falske bilder, så du vil bli påvirket med positive følelser når du gjør denne øvelsen.

Start med å gjøre det et par dager i uken, og la tankene rulle. Sørg for å ha litt tid tilgjengelig, og gjør unna gjøremål som distraherer deg om det trengs. Kos deg med denne øvelsen.

PRESTASJONSSKALAEN
Gått på trynet og tenkt at det gikk skikkelig dårlig? Så bra! Da er denne øvelsen midt i blinken. Den handler nemlig om å erstatte tanker om at du er dårlig, med tanker som forteller deg hva du kan gjøre bedre neste gang. Jeg har lært den av Anja Hammerseng-Edin, som har brukt denne øvelsen aktivt for å bli en bedre håndballspiller, etter samtaler med en idrettspsykolog. Den er overførbar til alle prestasjoner man gjør som man vil forbedre.

Ta for deg en prestasjon som du har gjort. Det kan være en prøve på skolen, eller et skudd mot mål i en idrett. Ranger den på en skala fra 1-10, der 10 er det optimale utfallet. Hvor havner du på skalaen? Bra. Hvorfor havner du der du gjør? Hva slags detaljer trenger du å huske på neste gang, for å ta det ett hakk opp på skalaen? Og videre – opp mot 10/10. Hva kjennetegner deg selv på en 10/10?

Denne øvelsen kan du hente frem hver gang du føler deg skuffet, eller blir irritert fordi det ikke gikk så bra som du skulle ønske. Tenk heller på å rangere prestasjonen på en skala. Se for deg i detaljer hva du trenger å gjøre annerledes for å gjøre det bedre. Dette gjør at du holder tankene opptatt med utvikling, og ikke innvikling med negative tanker.

SKRIV OM TANKER OG FØLELSER
Denne øvelsen handler om å få sortert ut tanker, og våge å kjenne på følelser og tanker du har, men som du har vanskelig med å sette ord på. Dette kan være en spennende oppgave, rett og slett fordi du ikke vet hva du kan finne ut ved å skrive ned tankene dine. For at du gjør øvelsen på riktig måte, så legger jeg ved en link hvor beskrivelsen står. Den er hentet fra Norsk forening for Kognitiv Terapi, og den gir et godt bilde av hvordan du kan bruke pennen eller dataen til å sortere tankene dine.

Her er beskrivelsen;
http://www.kognitiv.no/wp-content/uploads/2014/11/Terapeutisk-skriving.pdf

STYRKEDETEKTIV

Du har mest sannsynligvis god peiling på hva som er negativt i livet. Det finner vi fort, og det prater vi om. Men hva med det som er bra med livet da? Snakker vi om det? Bruker vi tid på å finne ut noe om det? Denne øvelsen handler om nettopp dette. Å være detektiver og bruke tid på å finne ut hva som er bra med deg, er en krevende og spennende øvelse. OG, det er litt godt å gi seg selv lov til å bruke tid på å kartlegge det som er bra med deg.

viktig

Skriv derfor ned det som er bra med deg. Hva er det du kan? Hva liker du ved deg selv?
Syns du det er vanskelig å komme opp med noe? Spør dine nærmeste venner og familie. De som vet mest om deg. De har størst grunnlag for å gi et svar på disse spørsmålene. Hva tror du de vil svare? Vær ærlig. I begynnelsen kan det være klein stemning i hodet, men etter hvert vil du oppleve at det blir enklere å finne frem dine gode sider, nettopp fordi du har vært detektiv og funnet ut hva som er bra med deg. Det kan gi deg økt selvtillit og mer selvfølelse og gi en forståelse av hva som er bra med deg.

Det syns jeg er verdt å bruke tiden på. Dette kan starte en positiv spiral med tanker, og gi deg færre negative tanker.

TAKKNEMLIGHET 
Du har sikkert hørt at det er lurt å være takknemlig for ting, og sette pris på det du er glad for å ha i livet ditt. Men visste du at det er gjort mye forskning på hvorfor det er lurt? Du kan for eksempel lese dette for å få en oversikt over hvorfor det er bra å være takknemlig. Du trener nemlig opp de positive tankene, og erstatter negative. Og det er bra!

Hvordan blir du mer takknemlig? Vel, den mest klassiske metoden er å skrive ned 3 ting i løpet av dagen som var bra, og skrive hvorfor det skjedde. For eksempel;

«Hadde en hyggelig samtale på butikken med en gammel dame i dag»
Hvorfor?
«Fordi jeg tok meg tid til å prate med henne, og hun hadde en herlig energi»

Dersom du skriver hvorfor du er takknemlig for det du velger, så utvider du de positive tankene. Du kan også ha en samtale med barna dine; hva var bra med dagen i dag? Svaret, som sannsynligvis er en situasjon som barnet setter pris på, er noe barnet er takknemlig for. Dette gir et fundament for en god samtale, og du får også en forståelse av hva barnet ditt syns er bra her i livet.

Du kan også lage deg en takknemlighetskrukke for eksempel. Når du oppdager noe du er takknemlig for, så skriver du det på en lapp og legger den i krukken. Velg ut en dato du åpner krukken og leser lappene, eller ta den frem på dager som er kjipe.

Selv liker jeg å utfordre meg selv til å finne nye ting å være takknemlig for. Jeg er for eksempel takknemlig for vann i springen, god kaffe om morgenen, at jeg har klær, venner jeg bryr meg om, familie jeg bryr meg om, en jobb jeg liker, for motgang som har lært mye nye ting, for et godt måltid, for fint vær etter dårlig vær. Jeg kunne fortsatt lenge, og det er fordi jeg har brukt tid på å finne ut hva jeg er takknemlig for. Tidligere brukte jeg pent lite tid på takknemlighet, og det frigjorde plass til bekymring og negative tanker.

For å gi en enkel oppsummering av denne øvelsen kan jeg skrive det slik;
Hva er du redd for å miste? Svaret på dette vil gi deg informasjon om hva du er takknemlig for. Når du trener opp tankene til å finne ting du er takknemlig for, så gir du større plass til tanker som gir deg glede og positive følelser.

invest

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: