Hvor i alle dager skal du starte? 7 steg som gir deg en kickstart!

 

spot-862274_960_720

Okei, så du har funnet ut at du vil bli bedre. Du vil lære. Du vil legge inn innsats. Du har til og med brettet opp armene! Nå er du klar. Men hvor skal du starte? Her er 7 steg som vil få deg til å skyte ut av blokkene!

Det kan føles overveldende å vite hvor du i det hele tatt skal starte. Og det forstår jeg godt! Det er tross alt mange råd der ute. Mange som mener noe. Og dessverre mange som vil tjene penger på deg. Jeg skal gjøre et forsøk på å gi deg en tydelig plan du kan gå videre med etter at du har lest dette.

Målet er jo at du skal lære, du skal få mer kunnskap, slik at du kan gjøre det om til mer verdi. Jim Rohn, en av de gamle gubbene jeg har studert på YouTube, sier det veldig greit;

Du får ikke betalt for timen. Du får betalt for verdien du bringer til timen.
– Jim Rohn

Og er ikke dette logisk? Det handler om ferdigheter. Hvis du har ferdigheter som kan løse problemer i en bedrift, så får du betalt for tjenestene dine. Hvis du vil få bedre betalt, så må du lære deg hvordan du kan tilby bedre tjenester.

Det er heller ikke noe problem å betale 1 million kroner til en person som kommer opp med verdi for 10. Vi har ikke problemer med at Mor Theresa eller Nelson Mandela hadde fått mye penger. De forandrer tross alt verden og påvirker livene til millioner av mennesker.

Det hadde derimot vært litt kunstig om jeg fikk en million for å sitte i kassa på Rimi. Der genererer jeg ikke like mye verdi som en verdensleder. Det er derfor ledere også får betalt mye. Fordi de jobber enormt mye og tar beslutninger andre ikke våger å ta. De bringer verdi til bedriften, og derfor blir det naturlig at de får mer betalt.

Jeg tror poenget er klart nå!

Jim Rohn lærte meg også tidlig viktigheten av å jobbe med meg selv. Selvfølgelig skal du jobbe hardt på jobben, men da bør du også vite hvorfor du gjør det. Og hvis du ikke jobber med deg selv – hvordan skal du utvikle ferdigheter da?

Du kan bruke jobben til å teste og utvikle ferdigheter som du har lyst til å lære.
Når jeg begynte å tenke på hvordan jeg kunne utvikle meg selv, så begynte tankene å snurre. Det ble flere muligheter. Mål ble realistisk. Jeg begynte å ta ansvar for alle resultater i livet mitt.

Faktisk så brukte jeg året på Rimi til å tenke over vaner og lese bøker. Selv om det var kjipt å sove på en madrass på gulvet og flytte inn til storesøster, så hadde jeg fokus på utvikling. Og derfor utviklet jeg ferdigheter. De kommer godt med når jeg nå skal satse fullt på drømmen.

Det som er fantastisk med å lære, er at du blir bedre. Du kan søke noe mer. Du kan bli en utgave av deg selv som påvirker andre positivt! Og derfor hadde jeg heller fokus på at jeg fikk en bedre relasjon med storesøsteren min, jeg var veldig opptatt av å smile og få kundene til å føle seg sett og verdsatt i butikken, og jeg begynte å trene mer.

Dette har gitt meg et bedre liv. Fordi jeg søkte det. Fordi jeg tok valg. Fordi jeg krevde det av meg selv. Å fokusere på det som ga meg utvikling og ikke innvikling. Det er magisk.

Uansett hva slags resultat du vil ha, så starter det med å jobbe med seg selv.
Det vil påvirke menneskene rundt deg positivt. Det vil gjøre underverker for hverdagen og selvtilliten din. Ja, du føler deg mye bedre når du blir bedre! Har du tenkt på det?

Bare tenk på siste gang du lærte noe nytt? Sist gang du gjorde research på en idé? Sist gang du prøvde noe du ikke trodde du skulle klare, og klarte det? Hvordan føltes det?

Jeg kan vedde en melkesjokoladeplate på at det føltes godt. Opplevelsen av mestring. Nye tanker. Nye opplevelser. Det er skikkelig godfølelse.

Hjernen er dessuten i konstant forandring. Visste du det? Dette er på grunn av hjernens neuroplastisitet. Det vil si at hjernen er i stand til å forandre struktur. Og det er nettopp det som skjer når du lærer noe nytt. Du får nye nerveforbindelser i hjernen, og du forsterker eksisterende nerveforbindelser ved å fokusere på det du vil lære.

Faktisk kan du oppleve forandringer i hjernen bare ved å TENKE på det du lærer, uten å gjøre det fysisk. Er ikke det sykt? Hvis du syns dette er like spennende som meg, så kan du se denne videoen for å lære mer. Det som er veldig deilig å tenke på, er at vi er i forandring. Vi stopper ikke opp læringsprosessen! Den er konstant. Om du søker den.

Nok prat! Du vil vel kanskje vite hvordan du starter prosessen med å bli bedre?

Here we go!

 1. FINN UT HVA DU VIL 
  Det her er steg 1. Hva er det du vil? Hva slags mål har du? Hva vil du forbedre? Det er vanskelig å score om du ikke har et mål å score på. Når jeg begynte å se foredrag av gamle gubber som fortalte om hvordan du kan følge drømmene dine, så ble jeg hekta. Og jeg fant ut at det er det jeg vil gjøre selv, og deretter lære andre. Et tydelig mål. Og dette gjør deg i stand til å plukke ut informasjonen du vil ha, fordi det kan samsvare
  med målet ditt.
 2. LÆR AV DE BESTE
  Hvem er de beste? Vel, det kan være en utfordring. Men det er også en del av moroa å finne ut nettopp dette! Når du starter å studere hva andre mennesker har gjort innenfor det du vil, så vil det åpne seg en gigantisk dør som det står «muligheter» med feite bokstaver på. Sett deg inn i historiene de forteller, og rådene de kommer med. Hva slags detaljer er det de beste kan? Og jobber med? Hva er vanene dems? Hvordan formidler de kunnskap? Hva får de utrettet? Hvordan jobber de? Hvem jobber de med? Finn ut. Vær som en knust og crazy eks-kjæreste som gjør research på den nye flammen til eksen.

  NB: Det er viktig at du ikke kopierer andres kunnskap og blir en miniversjon av dem. Det skaper lite kredibilitet og du kan bli tatt for å være en bløff. Det beste er om du klarer å bevare DEG SELV. Alle suksessfulle mennesker sier nettopp dette:
  «vær deg selv.» Det er viktig at du følger rådet.

 3. LES BØKER
  Bøker er en gullgruve! Mennesker som har enorm kunnskap innenfor det du interesserer deg for, blir presentert i en bok. Vi er veldig heldige som har så mange fine bøker! Se om du finner noen bøker som er skrevet av noen fra punkt nummer 2.

  Hvis ikke kan du lese litt om anbefalinger, eller spørre noen andre som har lest bøkene. Selv har jeg brukt mye penger på bøker det siste året, fordi jeg vet at kunnskap jeg kan lære av en bok vil gjøre meg bedre. Jeg tror faktisk jeg har kjøpt nærmere 100 bøker. Og jeg vet at når jeg får lest dem, og plukket ut det jeg syns er interessant, så blir jeg veldig mye bedre.
  Syns du det er kjedelig å lese? Hør på lydbøker! Lydbøker er veldig behagelig, og jeg bruker det ofte når jeg vil ha litt pause fra å lese. Dessuten hører jeg på det når jeg rydder og vasker, slik at jeg blir bedre mens jeg gjør noe kjedelig. Funker som flesk!

  Det finnes apper som for eksempel Storytel, som har månedlige betalinger (169 kr pr. måned), hvor du har tilgang til et hav av lydbøker. Eller så kan du kjøpe dem som alternativ til vanlige bøker i bokhandlere som ark.no, adlibris.no, norli.no osv.
  Jeg er mest glad i engelske lydbøker jeg kjøper fra amazon.com.

 4. SØK PÅ YOUTUBE
  Er du ikke glad i å lese? Da er YouTube perfekt! Her finner du virkelig det meste. Du kan finne mange interessant videoer. Du har også mange visuelle informasjonskanaler som for eksempel FightMediocrity (oppsummering av bøker med tegninger og tale). YouTube er en vanvittig informasjonskanal, og du kan egentlig få tilgang til alt du vil ha av informasjon. Jeg bruker YouTube flittig, og veldig mye til å kartlegge punkt nummer 1. Hvem er best, og hva gjør de? Søk, Oddleif! SØK!
 5. HVA SYNES DU ER INTERESSANT?  
  Når du lærer noe nytt, så kan det være fint å ta en vurdering. Er dette nyttig? Synes jeg dette er spennende? Kunne jeg tenkt å lære bort dette til andre? Hvis svaret er ja, så sug det til deg som en svamp. Bare ikke være redd for å gi slipp på kunnskap du finner irrelevant.
 6. HØR PÅ PODCAST
  Podcast har tatt helt av! Og takke seg til. Se på topplistene og søk i kategorier og finn ut hva folk hører på. Eller bare finn de menneskene du finner interessante, og hør på dem. Jeg tenker også å starte opp en podcast med Team Fearless før jul. Målet blir å samle spennende mennesker til inspirerende samtaler og gi dere muligheter til å lære enda mer! Gleder meg.
 7. OVERFØR TIL HVERDAGEN DIN
  Denne kan gå litt tregt for mange. Det viktigste er tross alt å overføre kunnskap til hverdagen din, slik at du får brukt den. Du lærer dessuten utrolig mye mer av erfaring. Et annet tips når du lærer noe, er å gi et eget eksempel. Okei, så det betyr at hvis jeg gjør sånn, så blir det sånn? Okei. Formuler informasjonen over til ditt språk. Jeg lærer veldig mye mer av eksempler og bilder enn av tekst fordi jeg lærer best visuelt. Jeg er flink til å se ting for meg. Andre lærer best av analyse og tekst. Vi er forskjellige. Uansett, når du overfører og PRØVER ut litt ting, så vil du skyte fart ut av blokkene. Da blir du fylt med erfaring og kunnskap du kan ta med deg videre til verden.

Når du blir bedre, blir livet morsommere og fylt med mer spenning.
Det har i alle fall blitt det for meg. Fordi jeg forsto at JEG har ansvaret for mitt liv. Og jeg trenger alltid å jobbe med meg selv om jeg vil oppnå noe. Og det var faktisk det kjedeligste for meg – å innse nettopp dette. Det er så mye enklere å skylde på alle andre.

2016-07-27 17.30.27
Takk, Jim.

Jeg skal i alle fall jobbe så mye jeg kan for at dere får mer kunnskap og blir bedre! Det vil alltid være en prioritet for meg. Når du ikke leser blogg, så håper jeg du benytter deg av disse stegene og ser hvordan livet ditt forandrer seg.

Finn deg først et mål! Det er steg 1 uansett. Hvis du syns det er vanskelig, så kan du lese denne for å tenke stort, eller denne for å få litt hjelp på veien. Husk at alt du gjør i forbindelse med målet, vil gjøre deg bedre enn om du ikke gjorde en dritt, eller brukte tid på å finne ut hva du ville.

Hvis du har funnet ut av målet ditt – hva jobber du med akkurat nå?

Tar det deg nærmere målet, eller nærmere middelmådighet? 

Søk kunnskap. Bli bedre. Jeg vet du kan klare det. 

Blir det vanskelig, så skal jeg hjelpe deg på veien. 

2 kommentarer om “Hvor i alle dager skal du starte? 7 steg som gir deg en kickstart!

Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: