Hva er meningen med livet?

2015-12-17 23.03.22

Mange spør seg selv om meningen med livet. Og noen ser ikke mening. Mange går rundt og leter. Og det er forståelig. Et godt liv er et meningsfullt liv etter min mening. Og det krever litt prøving og feiling før du finner den. Kanskje du trenger litt hjelp?

Meningen med livet. Dette evige spørsmålet ser ut til å ha jaget oss så lenge vi har eksistert. Og hva er egentlig meningsfull handling? For meg så handler meningsfull handling om noe jeg virkelig vil kjempe for. Noe jeg bryr meg om. Og som jeg trenger i livet mitt for å trigge gode følelser.

Jeg bryr meg om familie. Jeg bryr meg om venner. Jeg bryr meg om å hjelpe andre, og jeg bryr meg om å ta vare på meg selv. Og det siste punktet, det å ta vare på meg selv, har vist seg å gjøre meg bevisst på min egen mening. Mening finner jeg også når jeg får holde på med noe jeg elsker. Noe jeg blir inspirert av. En lidenskap. Det gir meg en grunn til å være her.

Og sagt på en enkel måte: et meningsfullt liv er fylt med meningsfull handling.

I mitt tilfelle så er det viktig for meg å ha venner i livet mitt som gir meg noe positivt. Som gir meg glede og energi. Vennene som gir meg det, og som jeg er sammen med – utgjør mening for meg. De gir meg en grunn for å være her.

At familien min har det bra, er også utrolig viktig for meg. Mening for meg, er å kunne delta i familien mitt sitt liv. Og ha muligheten til å ta vare på de menneskene som finnes i familien min, gir meg mening. At de har det bra, og at jeg kan være en storebror og lillebror og sønn – gir meg mening.

Selv om det er konflikter og uventede ting som dukker opp nå og da, så gir dette også mening. Det er ikke bare det som er positivt som gir meg mening. Å kunne være der for noen mens livet stormer, gir meg mening. Å få oppleve nedturer og motgang her i livet, gir meg mening.

Når jeg får holde på med det jeg elsker, så opplever jeg mening med livet. Når jeg får muligheten til å hjelpe andre mennesker, slik jeg gjør nå, så får jeg noen intense følelser. Følelser av takknemlighet og ydmykhet. Å hjelpe andre gir meg så enormt mye. Det er det jeg liker aller best her i livet. Da føler jeg meningen med livet.

Jeg føler meg levende når sterke følelser får sitt utspring. Å gråte når jeg er trist. Smile når jeg er glad. Være sint hvis jeg blir sint. Det gir meg utspring for noe vakkert og fullkomment. Det gir mening.

Men nå er det nok om meg. Jeg vil bare male et bilde av hvordan jeg opplever ordet «mening». For jeg fant ikke like mye mening før. Den ligger som regel gjemt langt inni deg. Meningen min ble synlig når jeg begynte å trene opp takknemligheten min. Og gjøre det jeg setter pris på til bevisste tanker.

Og hvis du tenker etter – når opplever du noe meningsfullt?

Noen opplever mening når de ser sine barn. Noen opplever mening når de ser naturen. Noe enkelt som en blomst fra en venn eller kjæreste kan være meningsfullt. Ha en person som tror på deg kan være meningsfullt. Hva er din mening?

Jeg vil at du skal tenke etter. Hva verdsetter du i livet ditt? Skriv det ned.
«Jeg verdsetter…»
Videre – hva liker du å gjøre? Eller – hva ELSKER du å gjøre?
«Jeg elsker å….»

Nå som vi har kartlagt det som allerede er bra, så kan vi begynne å se på et annet aspekt. Det vi vil ha. Hva vil du ha i livet ditt? Hva vil du gjøre?

Vil du ha gode relasjoner? Vil du dra på flere turer i skogen? Vil du ha bedre økonomi? Vil du ta motorsykkel-lappen? Ha bedre helse? Dra på flere konserter? Hva vil du?

Problemet som oppstår når du mangler mening, er at du mest sannsynligvis bruker for lite tid på de viktige tingene. Og du har ikke noe spenning i hverdagen. Siden du klikket deg inn på innlegget, så vedder jeg på at du skulle ønske at det fantes noe mer.

Hva er mer? Jo, du må være spesifikk. Ved å skrive ned disse tingene som nevnt over, får du et tydeligere bilde av hvordan livet ditt ser ut.

Hvordan ser en dag ut for deg da? Gjør du det du har lyst til å gjøre i løpet av en vanlig dag? Videre – hvor mange slike «vanlige» dager har du i løpet av et år? Hva vil du fylle disse dagene med?

Hva gjør du egentlig? Det er nok et spørsmål de fleste bør stille seg. Hva gjør du? Og hvordan i alle dager havnet du akkurat der du havnet nå? Hva slags valg har du tatt? Og hvor fornøyd er du med valgene dine?

Noe jeg gjorde, som gjorde at jeg ikke hadde like mye mening i livet mitt før, var at jeg fokuserte så mye på hva alle andre mente. Hva alle andre syntes. For meg var det ekstremt viktig at andre skulle like valgene mine, klærne mine, det jeg sa, det jeg gjorde. Hvorfor?

Hvis jeg skulle gitt meg selv ett eneste råd den gangen jeg hadde disse tankene, så hadde det vært dette: bry deg mindre om hva alle andre syns, og gjør noe som betyr noe for deg.

Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har nevnt denne setningen i forskjellige settinger. Gjør noe for DEG. Hvis du glemmer deg selv, så utvikler du et tankesett som handler om å tilfredsstille andre. Og når andre må validere deg, andre må sette pris, andre må uttale seg om deg, før du tar et valg – så har du havnet på feil kurs.

Du må være ærlig med deg selv. Om du ikke er ærlig med deg selv – hvor skal du finne mening? Vi lever alle i hver vår lille boble. I hvert vårt lille univers. Om hele denne boblen avhenger av hva alle mener, så må du begynne å stille deg selv noen nye spørsmål.

Hvem BURDE ha siste ord når DU tar et valg? Hvem bør ta styringen i DITT liv? Hvem bør fortelle DEG hva som er rett eller galt? Hvem bør få bestemme hva DU vil?

Noen lar seg provosere av disse tankene, fordi de tror at jeg mener at du blir egoistisk. Dette handler overhodet ikke om å være egoistisk. Dette handler ikke om at du ikke vil hjelpe andre fordi du blir tydelig på noen valg du tar. Og kanskje til og med sier NEI noen ganger!

Dette handler om mening. Akkurat som dette innlegget jeg sitter og skriver akkurat nå. Dette handler om at DU skal ha noe å si i situasjoner DU kommer opp i. 2016-07-19 18.22.33

Hvem vil du være? Hvem vil du bli husket som? Når du er 90 år – vil du bli husket som personen som alltid måtte ha anerkjennelse fra alle andre, ELLER vil du bli husket som personen som sto opp for seg selv? Og krevde et liv levd på sine egne premisser?

Livet har stor mening. Ofte krever det at du må være modig. Og ærlig med deg selv.

Om du er modig, så kan du ta valg. Om du er ærlig, så tar du de riktige.

Jeg vil at du skal tenker over hva som er viktig for deg. For det som er viktig for deg, vil skape mer meningsfull tid i ditt liv. Jeg anbefaler deg på det sterkeste å sette av tid til å gjøre de tingene som er viktige.

Ikke heng deg for mye opp i de små tingene. Det går bra. Det løser seg. Betal regningene dine, så ordner resten seg. Du har overlevd alle steiner som livet har kastet mot deg nå. Det er på tide å slutte med å dukke unna, og ta de føkkings steinene og lage noe fint av det.

Spør deg selv: hvem vil du være? Hva vil du gjøre? Og hva er viktig for deg?

DITT svar på disse spørsmålene, vil ta for seg store deler av meningen med livet. Ikke glem det som er viktig. Husk på det som gir deg noe.

Ta vare på det som får deg til å smile. Ta vare på det som gir deg gode følelser. Vær takknemlig for oppturer, men vær også takknemlig for nedturer. De former deg og gjør deg til personen du er. Prøv noe nytt om du ikke vet hva du vil. Du vet aldri hva det er før du prøver. Feiler du, så blir du klokere, smartere og bedre rustet for neste gang.

Slutt å lete etter meningen med livet. Den finnes rett foran deg. Alt det vakre og fascinerende med livet som gir deg mening er her akkurat nå. Kan du ikke se det?

Da er det på tide å ta noen nye valg.

 

 

En kommentar om “Hva er meningen med livet?

Legg til din

  1. Hei!
    Jeg vet ikke om du kan svare på dette spørsmålet, eller om det er et dumt spørsmål. Hvorfor tar folk valg som sårer de nærmeste? Er de ikke bevisst nok til å forstå hva de gjør? f.eks. Hvis den beste venninnen din, blir sammen med eksen din. I mine øyne er ikke det greit, for det sårer. Eller at man er utro. Skjer det noe i hjernen?

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: