Ikke vær redd for å kjempe

boxing-412001_1920

Jeg tror den største frykten vi har, er å kjempe. Kjempe for det som er nytt. Vi er altfor glad i å holde fast i det gamle. Og jeg tror det handler om at vi ikke vet hva som vil skje. Hva om du mister jobben? Kjæresten? En mulighet til å gjøre noe du drømte om? Hva nå?

Hvorfor er vi redde? Når ting begynner å falle fra hverandre? Fordi det er komfortabelt. Gamle vaner og steder er noe som skaper sterke inntrykk i hodene våre. Tanken på å ta farvel med noe er skremmende for de fleste. La meg få dele noen tanker om dette.

Jeg husker så godt hvordan tankene mine delte redselen med meg for et par år siden. Skolen hadde begynt og jeg startet med friskt mot. Studiet handlet om noe som interesserte meg, og det føltes bra å starte et nytt kapittel i livet.

Bachelorgrad var planen. Det vil si 3 år med skole og idrett. Det hørtes så fint ut. Komfortabelt. Kult. Det ga en trygghet å vite hva som skulle skje 3 år frem i tid, for da slapp jeg å lure på hva som skulle skje. Bosted var i orden, klassekameratene var hyggelige, og det meste lå til rette for 3 gode år.

Helt til jeg forsto at valget jeg hadde tatt var helt feil.

Og jeg husker så godt hvordan jeg prøvde å overbevise meg selv om å fortsette på skolen. Fordi det var så trygt. Jeg hadde nemlig enda mer lyst til å følge drømmen min med å holde foredrag og reise rundt omkring i landet. Fordi det trigget meg, og ga meg bedre følelser enn idrett noengang kunne gi.

I startfasen så var jeg livredd. Hjernen er bygd opp sånn. Når det er potensielle farer, så slår frykten inn. Hjernen bygger opp katastrofetanker om det nye valget. Fordi det er ukjent og udefinerbart. Og hjernen liker det trygge og komfortable liv. Da trenger den nemlig bare å gå på autopilot og bruke minst mulig energi.

Problemene starter når du faktisk blir så redd at du unngår valget. Du har kanskje kjent på lysten til å søke på en jobb, si hei til en person du ikke har sett på lenge, eller kanskje bare samtale over telefonen som skremmer deg, men som aldri skjer fordi du er redd? Du kjenner frykten.

Det er selvfølgelig helt normalt å oppleve frykt. Det hadde vært veldig merkelig om du ikke hadde gjort det mener jeg. Allikevel er det viktig å tenke på hva du vil her i livet. Hva vil du? Og hva om du ikke var redd – hva ville du gjort da?

Det finnes flere løsninger for å gripe muligheter og ta stegene du vil ta her i livet. Når jeg sluttet å tenke på at jeg ikke fikk en fin utdannelse, at det kunne bli vanskelig økonomisk å leve av det i begynnelsen, at venner og familie ville ha vanskeligheter med å forstå valget mitt og bla, bla, bla – SÅ begynte nemlig frykten å avta. Fordi jeg tenkte nemlig på det andre.

Nemlig FORDELENE ved det nye valget. Shit, nå kom det nye tanker her. For når jeg begynte å se på fordelene ved det nye valget, så ble det plutselig enklere for meg å ta det. Nei, jeg fikk ingen bachelor. Hva så?! Jeg har overlevd. Og jeg trenger heller ikke masse forståelse for mine egne valg. Det er mitt liv som jeg lever for meg selv.

Det høres kanskje ikke så stort ut å hoppe av en utdanning, men jeg følte som veldig mange andre presset etter å ha en utdannelse. Hva ellers skal du gjøre med tiden liksom? Må studere. Må ha master. Må ha status. Kjempeviktig. Heldigvis lot jeg ikke presset få styre mine valg.

Jeg klarte å være tro mot meg selv og trosse andres skepsis fordi jeg begynte å se på fordelen og ikke ulempene. Jeg var på et foredrag av Marco Elsafadi i vinter, og han avsluttet med akkurat dette.

Når du står ovenfor et valg som du med en gang tenker at svaret er NEI, bruk 15 sekunder neste gang på på å tenke på hva som kan skje hvis du sier JA.
– Marco Elsafadi

Det er ikke bare valg som har med skole. Hva med et kjærlighetsforhold? Som har vart lenge. Som har vært rosenrødt. Som plutselig begynner å falle fra hverandre. Vi er redde for å kjempe for livet etter at det komfortable har forlatt oss. Vi frykter hva som skjer om vi gir slipp.

Men hva vil skje da? Hvis du lar det gå. Hva skjer da? Selvfølgelig kan kjærligheten såre deg. Sorg er jævlig uansett grad. Poenget mitt er at med tiden, så vil du få sjansen til å møte nye mennesker, kanskje leve på et annet sted og kanskje oppleve en enorm frihet.

Du kan bli friere. Du kan oppleve at du blir ledet mot et bedre kjærlighetsforhold. Fordi du fikk en ny innsikt ved din forrige sorg. Det eneste som har skjedd, er at du har tenkt 15 sekunder på hva som kan være bra med å gi slipp. Fremfor å tviholde på det fordi det er komfortabelt her og nå.

Ja, selvfølgelig kan det gå dritt igjen. Hva er alternativet da? At du skal bli redd? For å prøve på nytt? Og bli ensom? Skal du ikke kjempe lenger? Skal du ikke prøve flere ganger fordi du er redd? Lykke til.

Jeg forstår at det er skummelt. Og jeg forstår at du er redd. Å gi slipp eller gi opp noe som har vært bra lenge, er dritkjipt. Jeg skjønner det så inderlig godt. Allikevel har jeg tatt noen av mine beste valg når jeg har gitt slipp. Og heller fokusert på hva jeg egentlig vil ha.

Hvis du går rundt og tenker på hva som kan skje av negative ting når du skal ta valg, så kan du ikke ta valgene. Da er det mye lettere å unngå dem. Nøkkelen ligger i å se på fordelene ved det valg og finne ut om de bærer tyngre enn å la være.

Om du finner ut at fordelene ved et valg trigger deg, så bør du tenker på dette oftere. Ikke tenk på at alt som er negativt. Det gir bare påfyll på kjipe følelser. Du må skifte kurs. Skifte tankesett. Kreve det av deg selv.

Jeg tror vi er redde for å kjempe fordi vi fokuserer på det negative. Fra i dag så vil jeg at du skal se på det som er positivt med valgene du vil ta. Hva er fordelene?

Når du har en mening som er sterk nok med dine nye valg, så vil frykten avta. Katastrofetankene vil forsvinne. Og nye, sterke og positive tanker vil tre i kraft. Da blir valgene lettere å ta!

Ikke vær redd for å kjempe for dine nye valg. De vil lede deg mot noe bedre. Det vet jeg. De vil gi deg påfyll av gode hendelser og assosiasjoner. Du vil bli en bedre utgave av deg selv.

Ja, det er tøft å kjempe for det som er ukjent! Ja, det er jævlig kjipt når ting går til helvete og du må komme deg videre. Men hva er alternativet, kjære deg? Hva er alternativet om du ikke skal kjempe for fremtiden? Om du ikke kjemper for det du virkelig vil fordi du er redd? Hva er konsekvensene av det?

Jeg lover deg at det vil  komme fine ting i livet ditt. De ligger bare gjemt bak frykt. De ligger gjemt bak de negative tankene.

Grav i de positive tankene! Det er da du finner gull.

Jeg vil at du skal se på fordelene ved valget du tar neste gang. Hva vil skje om du tar valget? Hva vil skje med livet ditt da? Hvor vil du ende opp? Hva vil du oppleve?

Og du? Jeg kan fortelle deg at konsekvensene av at du ikke tar valg, er at du vil leve resten av livet ditt og lure på hva som kunnes skjedd.

Du har valget. Hva vil du fylle livet ditt med?

Jeg håper at du unngår å bli styrt av frykt.

Jeg håper du blir styrt av drømmene dine.

Hvis du ser på fordelene – hvordan ser valget ditt ut da?

Ikke vær redd for å kjempe. Vær heller redd for hva som skjer om du ikke gjør det.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: