Denne enkle øvelsen vil få deg til å gjennomføre målene dine

B16PJ718
Foto: Svein André Svendsen

Sliter du med å gjennomføre mål? Unngår du å sette deg mål fordi du vet at det sklir ut etter kort tid uansett? Da trenger du bare å gjøre dette! 

Du har kanskje hørt spørsmålet: er det mulig for en person å spise en elefant? Hvis ikke, så kan det hende at det høres problematisk ut. Kan du tenke på et svar?

Vel, det som er poenget med dette spørsmålet, er å se på noe umulig som noe blir mulig. Hvordan? Ved å bryte det opp i deler. Akkurat som et stort mål må deles opp i små biter, så er det mulig å spise en elefant. Hvis du bruker tid, deler opp stykkene og er trofast mot prosessen, så er det mulig.

Hvorfor er det viktig å dele opp mål i delmål? Jo, fordi det opprettholder mestring og troen på at det kan skje. Den største grunnen til at du feiler, er at du har et mål som krever mye av deg. Og dersom du ikke gjør mye, så opplever du heller stress.

Jeg vil også bytte ut ordet delmål med ordet minimål. Hva er forskjellen? Forskjellen er at et minimål vil minne deg på at du skal gjøre noe smått som handler om målet ditt. La meg gi noen eksempler for å forstå det bedre.

For eksempel:

Mål: Jeg vil løpe hver dag.
Minimål: gå i 5 minutter hver dag.
Felle: Løpe 30 minutter hver dag.

Mål: Jeg vil skrive en bok.
Minimål: skriv 1 side hver dag.
Felle: skriv 10 sider hver dag.

Mål: Jeg vil få en god karakter på eksamen.
Minimål: les 10 minutter hver dag.
Felle: lese 6 timer hver dag.

Mål: Jeg vil rydde rommet.
Minimål: rydd 5 minutter.
Felle: rydde 1 time.

Virker det rart å sette så små mål? Vel, jeg tror alternativet handler om lite motivasjon, større sjans for å unngå å gjøre noe og økt risiko for å få en negativ opplevelse med målet. Hvis målene er for store, så krever det så enormt mye av deg.

Når du hele tiden må gjøre noe som krever mye av deg, så er det mye lettere å gjøre andre ting. I stedet for å tenke på at du skal sette deg ned en time, så sett deg heller ned 5 minutter! Senk forventningene. Så får du i alle fall gjort noe. Og det gir en god følelse.

Du vil også oppleve at det føles mer lystbetont. Fordi det er oppnåelig. Jeg har selv brukt dette verktøyet i egen skriving, rydding og andre prosjekter. Er jeg sliten og lei, så tar jeg 5 minutter med det. Fremfor å tenke at det MÅ gjøres i lang tid. Det er krevende og jeg dropper det.

Så uansett hva slags mål du har: senk ambisjonene til egen handling. Er du inspirert og holder det gående, så kjør på! Du skal ikke bruke dette verktøyet som noe som setter deg tilbake. Men dette er perfekt når ting begynner å butte og gå i mot. Da er det deilig å ha et minimål som er på 5 minutter, fremfor flere timer.

For min egen del så merker jeg hvor mye lettere det er å starte noe når kravene er senket. For eksempel syns jeg det var kjedelig å trene bevegelighet når jeg forberedte meg til maraton. Men jeg satte meg som mål å bare ta et par øvelser. Resten ble bonus. Da ble det gjennomført!

Om jeg var flink til å bedrive bevegelighet? Det skal jeg ikke skryte på meg. Men det ble gjort fordi jeg senket kravene for gjennomføring. Og hadde jeg ikke gjort det de få gangene jeg gjorde det, så hadde jeg løpt maraton som Knerten løper etter Karoline.

Hva om du bare prøver det ut? Senker kravene helt ned til minimål. Og ser på resten som en bonus? Hva skjer med det du gjør da? Hva slags ting kan du begynne med da?

Jeg anbefaler deg å prøve det ut.

Kanskje du tar livet ditt til et nytt nivå?

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: