Mental trening – mer enn bare trening

2016-05-09 07.32.17

Jeg måtte forandre tankene mine før jeg havnet i fengsel. Jeg var nødt til å gjøre det, fordi jeg var langt nede. Sannheten er at jeg ikke visste hva mental trening var engang. Kan du trene tanker? Hæ? Og hva er egentlig tanker? Jeg hadde faktisk null peiling på å styre tankene.

Det var bare fjernt for meg. Og det er i grunnen veldig rart å trene tankene. Du kan jo ikke se dem eller noe. De bare er der. Og er formbare.

Jeg mener: det funker. Hvordan? Du må faktisk bare prøve det ut. Tror du meg ikke? La oss prøve en ting kjapt her!

Du har noe som plager deg. Hva er det? Ta det første som faller inn i hodet ditt. Få det ned på et ark. ”X plager meg”. Neste steg er: Hvorfor plager det deg? Deretter: X plager meg fordi utfallet er Y. Jeg vil at utfallet skal være A. Derfor har jeg disse følelsene.

For eksempel: X er mannen min. Han plager meg. Utfallet er Y. Mannen min plager meg fordi utfallet er at han ikke gir meg oppmerksomhet, og fokuserer for mye på jobben. A er ønsket utfall. Jeg vil at mannen min skal se meg og snakke mer med meg. Slik kan vi knytte et sterkere bånd og komme nærmere hverandre.

NÅ kommer mental trening inn i bildet. Du har nettopp kartlagt den tingen som mest sannsynligvis irriterer deg mest. Hvorfor? Det er tingene som er i ditt fokus som opptar størst plass i harddisken. Og som ligger lengst fremme i rekken, og som en respons så kommer det problemet du har tenkt mest på den siste tiden til overflaten.

En stor del av øvelsen er å kartlegge. Deretter drar du tankene et steg videre. Hva kan du gjøre for å forhindre det? Hvordan jobber jeg med å få løst dette problemet? Her skulle jeg ønske jeg kunne skrive noe annet, men jeg antar at du egentlig ikke jobber noe særlig med det.

Og deretter bygger du opp en enorm base med frustrasjon og irritasjon.

Du er kanskje rådvill, men det er mest sannsynlig fordi du ikke har kartlagt hva det er – før nå.

Allerede nå kan du forstå at det kan gjøres noe med. Men det er en kamp. Det er denne kampen det er verdt å kjempe. Hvis du ikke skal kjempe nå – når? Tenk om begeret fylles enda mer.

Hva om du lar det gå så langt at du heller vil gi slipp. Hva skjer da? Om du tar et aktivt valg om å velge denne kampen, så vil du få et annerledes resultat. Et resultat som er nærmere en utvikling. Frem til nå er du kanskje temmelig innviklet?

Du må ikke tro jeg dømmer. På ingen måte! Jeg havnet jo selv i fengsel og syntes synd på meg selv og bygget opp en stor skamfølelse bare ved å irritere og frustrere meg over det som skjedde – men jeg gjorde ikke noe med det! Det var først når jeg tok tak og forandret tankene mine at det ble mulig å gjøre noe.

Jeg var veldig rådvill selv! I ungdomstiden så visste jeg overhodet ikke at jeg hadde makten til, eller hadde et valg, om å styre mine egne tanker. Å være rådvill i ungdomstiden er jo særs normalt, men det er ikke poenget. Når som helst i livet ditt har du dette valget, selv om du føler at det er noe forbanna dritt. Selv om du føler at det er umulig. Selv om du tror at tingene du vil ha ikke er for deg. Du har alltid et valg.

Derfor kan du tenke på hva du faktisk kan gjøre for å forbedre situasjonen. Du kan påvirke resultatet du vil ha gjennom handling mot det du vil ha.

Derfor kan du for eksempel gå andre veien med mannen din. Hva er det han liker? Hva er det han verdsetter? Hva om du prøver å legge til rette for at han har det utrolig bra med deg? Kanskje det får han til å snakke? Det kan være verdt et forsøk.

Vær vill i senga, eller fyr opp favorittpizzaen hans på en vanlig ukedag hvor du har bedt han handle inn fisk.

Prøv en ny strategi! Hvor lett er du å snakke med om du er frustrert og oppgitt over situasjonen? Og hvor vanskelig er det egentlig å varte opp gubben?

Prøv noe nytt. Det kan føre til at du får et ønsket resultat. Du vil i alle fall være fokusert på utvikling og det du kan kontrollere. Du gjør en handling selv, fremfor å forvente en handling fra han.

Hva med manneversjonen?

Kan ikke kjerringa være litt blid? (X) Vi kan jo ikke snakke sammen engang (Y). Jeg skulle ønske ho var blid. (A).

Løsning? Noe nytt. Hva kan jeg gjøre? Fanken, der kom det en pizza. Midt i ukedagen?! I dag skal jeg prøve å snakke med ho.

2016-05-03 09.06.03

Grunnen til at det er så viktig å trene tankene, er fordi det gir deg ansvar og gir deg malerpenselen selv. Når du sitter med malerpenselen, så kan du bruke fargene du vil og lage formene du liker best. Du kan lage ditt eget maleri.

Denne følelsen av å ha ansvar og samtidig kunne forme livet slik du selv vil – er en magisk følelse. Det er en følelse som gir deg klarhet i stormen, og som skaper forutsetninger for en bedre fremtid.

Jeg elsker magi! Det er forbløffer meg alltid når noen kan skape noe uforklarlig ut av intet. Og på samme måte fungerer prosessen med å ta ansvar og eie sine egne tanker. Det er uforklarlig.

Hvordan? Å se tilbake på tankene du hadde for et par minutter sider siden, før du tok øvelsen om å eie tankene dine, så var du et annerledes menneske. Det som er forskjellen nå, er at du har makten.

Hvordan skjedde det? Kan det forklares på en god måte? Det er sikkert mange slags måter å beskrive økt tankeaktivitet ved hjelp av nerveforbindelser og struktur i hjernestamme. Men for meg så er denne prosessen noe som dukker opp av intet.

Slik som magi trenger trening for å kunne eksponeres på en forbløffende måte, så må du trene tankene slik at du kan skape din egen magi.

Er det ikke ganske deilig å kjenne på følelsen av at du har kontroll over ditt liv? Jeg mener, hvis du som meg var rådvill før, men som nå eier dine tanker? Hvordan får det deg til å føle deg?

Jeg håper du er flink til å minne deg selv på at du har kontrollen. Det er ingen andre som eier deg. Og det er ingen andre som skal få bestemme dine tanker. Alle tanker er forskjellige! Du må gå gjennom følelser av sorg for at den skal gi slipp, du må få ut aggresjon hvis du blir sint og du må få danset og sunget litt når du er glad. For å føle seg fri og i posisjon til å eie ditt liv.

Det føles klisjéfylt å snakke om livet og dens mening, men det er en prosess. Hele livet er en prosess. Hvis du prøver å gjemme sorgen, så vil den vokse seg sterkere og nekte å gi slipp. Hvis du aldri får utspring for aggresjonen din gjennom et skrik eller en treningsøkt, så vil det gnage og røre rundt i deg til det blir ubehagelig.

Hvis du ikke feirer dine bragder eller får gjøre noen lykkesprell når du har gjort noe du er stolt over, så vil også denne følelsen avta.

Livet for meg handler om å maksimere utbyttet. For meg handler livet om å leve. Når du lever, så gjør du det eneste du ble satt til jorden for å gjøre. Bare være. Men det er ikke lett å bare være når tankene løper vilt i negative spiraler og uoppnåelige bilder.

Hva kjennetegner en person som lever? Jeg tror veldig mye handler om ordet glede. For meg handler det om å gi meg selv rom til å føle på følelsene mine. Om jeg er sint, så kan jeg bli sint. Om jeg er trist, så kan jeg gråte.

Å spille på lag med følelsene. Og ikke la dem ødelegge for deg. Det får meg til å føle meg levende.

Er ikke målet til syvende og sist at vi skal oppleve glede? Glede over sine venner og familie, glede over seg selv under mestring, glede over fremtiden eller glede over et festmåltid.

Jeg vet med meg selv at når jeg blomstrer (som den blomsten jeg er), så er jeg glad. Munnvikene har kappløp om å komme først frem til ørene, og følelsene jeg føler er deilig og godt.

Hvis du tenker tilbake på dine gledesfylte øyeblikk – hva er så glede for deg? Når blomstrer du? Hvordan er omgivelsene? Hvem mennesker er du sammen med? Hva gjør du?

Svarene på disse spørsmålene kan gi deg en pekepinn på hva som er viktig for deg. Det er vanskelig å blomstre uten mennesker du kan føle deg trygg med, og det er vanskelig å blomstre dersom du ikke opplever noe som sørger for latter i hverdagen.

Glede er på mange måter arenaen hvor hjernen blomstrer. Når alle tanker får en pause og bare fyller deg med lykkehormoner og kjærlighet. Glede. Slik et vakkert ord. Og hva med å glede andre? Hva slags følelser gir det deg?

Dette med å glede andre blir faktisk brukt av psykologer i behandling av pasienter. Det er et overraskende tips, men det blir anbefalt som et verktøy for å føle seg bedre. Er ikke det kult? Følelsen av å føle seg betydningsfull for andre er veldig sterk.

Forskning viser at det å gi, utløser en større lykke enn å få. Og det stemmer også for min del. Det å se andre, og gi til andre er så sterkt. Du blir betydningsfull, for det er mange mennesker som ikke blir sett.

Å gå rundt med ensomhet er en vond følelse, og det gir deg ikke særlig tilhørighet til verden. En start om du er ensom, er å gi. Gi til andre!

Det sies at de som gir nok komplimenter til andre, ikke trenger noen for seg selv.

Det kommer automatisk som en respons av din egen godhet. Det blir brukt som et verktøy, og det er fordi det vil gjøre deg rikere som person. Du som menneske får en sterkere rolle i hverdagen din fordi du ser andre og løfter dem opp.

Jeg er ofte bevisst på å fortelle andre fine ting selv om det går i glemmeboken noen ganger. Det å gi et kompliment er like betydningsfullt som å gi en blomst. Ord er gratis, men ord er verdifulle. De kan handle om liv og de kan handle om død. De beriker eller ødelegger.

En sikker måte å påføre død i samtaler er for eksempel å fortelle en kvinne at du lurer på hvor pengene til den nye frisyren hennes kommer fra, fremfor å fortelle hvor flott den er. Du gir liv til denne samtalen ved å betrakte og fortelle at du syns hun er fin med den nye frisyren.

Dette gir positive ringvirkninger, og det kan sørge for at du får det bedre resten av dagen. Og å gi liv til samtaler, er med på å skape mer mental frihet.

Og når du er fri – er du deg selv.

Når du er deg selv – så lever du. 

Bare deg. Bare bedre. Og du? 

2016-04-14 14.43.08

Husk å ha det gøy! 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: