Kjære ungdom – jeg skulle ønske du visste

243H.jpg

Vil du unngå press? Vil du føle deg bedre? Vil du vite hvordan du kan tenke på deg selv, uten å tenke på hva alle andre mener om deg? Eller unngå redselen for å bli avslørt? Da foreslår jeg at du leser videre.

Jeg skulle ønske du visste at disse problemene du har, er noe du sørger for å skape selv. Og ja, det høres brutalt ut, men la meg forklare. For jeg skulle så gjerne ønske at du visste om en annen måte å tenke på.

Når du flytter fokus over på alt du BURDE gjøre, og tenke på at alle BURDE like deg, så går du glipp av godfølelse. Ingen har sagt at du skal prestere på skolen, bortsett fra deg. Ingen har sagt at du skal prestere på alle arenaer i livet ditt, bortsett fra deg. Det er du som godtar press. Det er du som gjør prioriteringer som gir stress en stor brikke i ditt eget liv.

Hva skjer under lek? Når du er en liten shitkid? Jo, du har fokus på her og nå. Glede. Ha det gøy. Det viser seg at dersom du søker og bruker tid på det som gir deg glede, så blir du et lykkelig menneske. Men alle faller gjennom og tenker at de BURDE være mer lykkelige.

Og da er du plutselig rar. Fordi du leker ikke, og du presterer ikke – fordi du stresser med å være noe DU føler at DU BURDE være. Nå føler du at du ikke kommer noen vei.

Kjære psykolog – det må være noe galt med meg?! 

Kjære ungdom – jeg lover deg.

Det som du mener er det viktigste i livet ditt nå, vil være veldig fraværende som voksen. Når du vokser opp, så er fokus på din karakter som person, og ikke på skolen.

Du kan få så mange gode karakterer du vil, men om du lar det gå utover det sosiale livet ditt og bare streber etter å passe inn i et bilde som du føler at du må passe inn i, så får ikke du rom for å være den du egentlig har lyst til å være. 

Om du ikke er et godt menneske, så vil ingen gi deg muligheter. Om du ikke lærer deg å bli mer venn med deg selv, så vil du for alltid føle press. For uten å anerkjenne deg selv og dine styrker, så får alt som er negativt plass.

Det er som regel tre grunner til at du får det jævlig:
1. Du gjør noe du egentlig ikke har lyst til å gjøre.
2. Du gjøre noe fordi du føler at andre tenker at du MÅ gjøre det.
3. Jeg klarer ikke være tro mot meg selv.

 

Disse punktene bryter ned selvfølelsen. Og de bryter ned selvtilliten din etterhvert også, for selv om du får de beste karakterene, så kan du fortsatt føle deg som en jævla taper. For du føler ikke mening med det du gjør. Men andre blir glade.

Andre blir glade. Det er jo det som er viktig. Når jeg passer inn i flokken. Når jeg er best på håndballaget, best på treningsstudio etter håndballtrening, best på skolen, sier de smarteste og morsomste tingene sammen med venner, og har de mest populære vennene på skolen – ja, da er vel livet jævlig godt å leve, sant?

Da har du alt DU trenger i livet ditt, sant? For det er er det som er viktig?

Du trenger ikke å gjøre noe DU har lyst til å gjøre, uavhengig av andre?
Du trenger ikke å være med venner DU har lyst til å være med, for de andre vet best?
Du trenger ikke ha et tydelig mål med treningen, for så lenge du trener, så ser det bra ut på utsiden – og det er det som betyr noe, sant?

Kjære psykolog, jeg er så stressa. Jeg FØLER at jeg må gjøre alle andre glade. Jeg FØLER at jeg må ha mest likes på instagram. Eller så er jeg stygg. For alle er på insta, og blir jeg ikke likt der, så er det hvertfall på tide med mer sminke.

For det ANDRE mener om meg, er så forbanna viktig. Det er det som betyr noe sant? Det er ikke viktig at du føler deg komfortabel med deg selv? Det er ikke viktig at du ser deg selv i speilet og kan smile – så lenge andre er fornøyd med speilbildet ditt i sosiale medier? Du har ikke noe du skulle sagt i denne saken?!

Jeg FØLER at andre har det så jævlig bra. Jeg FØLER at de smiler og ler hele tiden.
Jeg FØLER at det bare er JEG som har masken på. Jeg er så redd for å bli avslørt. Hva skal jeg gjøre?

Hva er egentlig igjen? Når du ikke føler deg normal, og når du føler at du blir dratt i alle retninger? Hva gjør det med deg som person? 

Hvem er DU egentlig? Når ingen andre får definere deg?

Hvem er DU?

Vær så snill, kan du våkne opp? Jeg skulle ønske at du visste at det som betyr noe for deg, ikke er det som andre danner bilder av.

Kjære ungdom – en dag vil du forstå hva jeg mener. En dag, så vil du forstå at de viktige tingene i livet – de handler ikke om et bilde som du tror andre forventer.

Livet handler om mening. Og mening ligger i de menneskene du er glad i, som du VIL være med, og i tingene du gjøre – som DU digger å gjøre.

Jo mer du gjør av dette, jo bedre får du med deg selv.

Verktøy som psykologen vil gi deg, er hvordan du kan styrke ditt eget selvbilde. Du vil få øvelser der du finner noe som er bra med deg selv, du vil få kartlagt hva som faktisk er viktig for deg, og du vil ha samtaler om at du må tenke på hva DU vil.

Psykologen kommer til å stille hundre spørsmål om hvorfor det er så viktig å passe inn. Hvorfor føler du som du føler? Har du egentlig noen gang stoppet opp en dag og brukt litt tid til å tenke på hva du vil og hvem du er?

Jeg tipper NEI. Fordi det er så jævlig skummelt. Det er så ekkelt å komme i kontakt med seg selv, for jeg vet at jeg vil avsløre meg selv. Jeg vet at jeg ikke gjør de tingene jeg vil gjøre, og jeg vet at jeg er uærlig mot meg selv. Jeg vet det.

Men nå har jeg angst for å finne ut hvem jeg er, fordi jeg stresser for å passe inn i alle andre sitt bilde, og jeg stresser med å finne ut hva jeg skal bli når jeg blir stor. For nå tenker jeg at jeg må velge mellom hva jeg vil, og hva alle andre vil at jeg skal gjøre.

Kjære deg, vit at det du tenker er hele verden i dag, bare blir mindre og mindre med tiden. Hva slags venner vil du egentlig beholde når du er ferdig på skolen? Hvem kan du si med hånden på hjertet at vil være der for deg?

Hvis du har venner som kun fremmer forslag om hva DE vil – hva slags venner er det egentlig? Hvis du har venner som aldri gir deg noe mening med livet ditt, annet enn at dere drikker sammen (ja, drikker BEST selvfølgelig) – hva slags venner er det egentlig? 

Jeg lover deg at de vennene du tar vare på fra skolen, er de som er der for deg når noe skjer. Som ikke snakker bak ryggen din. Som føkkings bryr seg om deg. Og videre kan du være en sånn venn for andre. Så vil de ha deg i sitt liv.

Du er med venner hver eneste dag. Tenk litt over hva de beriker livet ditt med.

La meg avslutte med noen ord. For jeg lovte at du skulle få det bedre med deg selv. Nå skal du få en øvelse av meg.

Hvis du er ærlig mot deg selv – hva er det DU virkelig vil gjøre i livet?
Vil du poste de fineste bildene på insta – eller har du en DRØM?
Vil du få de beste karakterene – eller vil du lære deg hvordan du kan feile og reise deg opp igjen?

Svar på noen spørsmål der du lukker vekk alle andres stemmer. Og alle begrensninger. Se for deg livet du vil leve. Lag DITT EGET bilde. Se det klart. Smil. Hvem er der? Hva gjør du? Nå, fortsett med dette bilde. Ikke gi slipp.

Deretter lukker du opp øynene. Så stiller du deg spørsmålet:

Hva kan jeg gjøre – for å komme ett steg nærmere dette bildet?

ALT du gjør som er handling rettet mot å oppnå dette bilde, vil gi deg intens mening med livet ditt. For dette bildet er den DU er.

Start med å elske deg selv for det du er, og slutt med hate deg selv for alt du ikke er. Du vinner ingenting på å snakke deg selv ned. Jeg tror nemlig du er bra nok. For du prøver så godt du kan. Og det er alltid bra nok.

Dagen det er bra nok for deg selv derimot – er dagen du jobber mot noe DU vil gjøre. 

HUSK DET.

Jeg ber deg. Vær så snill, kjære ungdom. Jeg bryr meg om deg. Men det betyr ikke like mye.

For du må bry deg om deg selv. Først da kan du leve et liv med mening. 

Hva ellers handler egentlig livet om? 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: