VÆR DEG SELV – alle andre er opptatt

2016-03-26 08.01.15

Jeg har vært i fengsel to ganger. Den ene gangen fysisk og den andre gangen psykisk. Jeg satte opp et piggtrådgjerdet rundt meg selv og lot ikke positive ord få komme inn. Jeg tror mange gjør det samme som meg. Det er på tide at du bryter ut.  I dag er den perfekte dagen til å bryte ut. 

Det eneste som har forandret seg, er at jeg har blitt mer fri. Jeg har fått et hode som ikke bryr seg om å passe inn, se bra ut for andre eller som legger for mye press på seg selv. De tankene er nesten revet vekk.

Og derfor blir jeg mer av den personene jeg har lyst til å være. Jeg har selvfølgelig ting å jobbe med jeg også, men poenget er at jeg har ikke forandret meg.

Å se andre mennesker som er seg selv, er min største inspirasjon. Fordi jeg vet hvor deilig det føles å være seg selv, uten å sette en pris på seg selv hele tiden og stille spørsmål ved egen atferd.

Jeg vet hvor deilig det er, fordi jeg har vært i fengsel to ganger. Den ene gangen var det fysisk, men den andre gangen var det psykisk. Måten jeg tenkte og måten jeg levde livet mitt, var som å være i et fengsel.

Jeg satte opp et piggtrådgjerdet mot de gode tingene i livet. Ja, jeg hadde fine omgivelser og gode venner. Jeg var «han som gliste hele tiden». Men det hjelper ikke når det er deg selv som setter opp barrierene rundt deg. Når du nekter å la komplimenter få slippe inn. Det er et fengsel. Og du klarer fint å skjule det for andre.

Det var på tide å ta et oppgjør med meg selv. Det var på tide å tenke annerledes. Det var på tide å finne ut hvem jeg var. For andre vet hva slags gutt jeg er for dem, men jeg visste ikke hvem jeg var for meg. Hvem er jeg?

Veien ut av fengsel kom når jeg begynte å åpne opp øynene for hvem jeg virkelig var. Og det handlet om at JEG fikk definere MEG SELV. Jeg fikk se hva som var bra, og hva jeg måtte jobbe med.

Det var i stundene av å ville forstå mine styrker at jeg fant meg selv.

Piggtrådgjerdet var en illusjon. Jeg trengte ikke å være så streng med meg selv. Jeg trengte ikke være så hard med måten jeg så på meg selv. For jeg tror det er det viktigste vi kan finne ut her i livet. Hvordan kan vi leve på en måte som føles riktig oss?

Hvordan kan jeg godta den jeg er? Hvordan kan jeg leve slik at JEG blir fornøyd? Hvordan kan jeg bli bedre kjent med de menneskene som gir meg glede? Hvordan kan jeg jobbe for å gripe muligheter?

Men kanskje viktigst av alt – hvordan kan jeg komme meg videre?

For det er som å stå fast. Når du ikke vil godta at du har styrker. Når du ikke vil godta at du er en person av verdi. Når du ikke vil forstå at andre forteller noe fint til deg fordi de mener det, og at det ikke er for moro skyld.

Jeg trodde det var naturlig å ha piggtrådgjerdet rundt meg. Jeg trodde det var slik jeg skulle leve. Jeg nektet å la komplimenter få penetrere inn til meg. Selv om det var godt å få dem, så var det så vanskelig. Fordi jeg følte at jeg ikke fortjente dem.

Det blir negative ringvirkninger.

Det var så slitsomt å være i situasjoner hvor noen skulle fortelle meg at noe jeg gjorde var bra. Som på en foreldresamtale med læreren for eksempel. Det var den største kampen av de alle. Få komplimenter, ikke føle at du fortjener dem. Og begynne å gråte.

Jeg gråt når jeg fikk for mye ros. Hvorfor skal du plage meg sånn? Jeg fortjener det ikke. Det er ikke sant fortalte jeg meg selv. Slutt. Jeg orker det ikke.

Når samtalen var slutt, så var jeg sliten. Det var en kamp fylt med fullstendig kaos. Og jeg kom alltid frem til at det ikke var den jeg var. De gode tingene som ble fortalt. Det var ikke meg. Jeg var ikke bra nok.

Og det var slik piggtrådgjerdet virket. Det sørget hele tiden for at omgivelsene på utsiden ikke fikk komme med sin oppriktige mening om meg. Og selv om jeg ikke var perfekt, så var det mye som var bra med meg! Jeg hadde masse verdi!

Og måten piggtrådgjerdet ble borte, var å anerkjenne det. Å si TAKK når jeg fikk et kompliment var en treningssak. Og det var så vanskelig. Det ble noen tårer av det også. OKEI DA! TAKK! Tenkte jeg inni meg de første gangene. Så gikk det over til en annen kamp.

Kanskje de mener det? Hmm. Ja, tror du det, Marius? Okei. Men. Ja. Skal vi la komplimentet få komme inn? Vi prøver. 

Komplimentet fikk komme inn. Men det var alene. Hvor er de andre? spurte det. Det er bare deg her nå, sa min indre stemme. Vi kan ikke få besøk av flere med en gang. Du kan føle deg litt ensom nå, men kanskje du får flere venner etterhvert? Du får sette deg ned og slappe av så lenge.

Og tro meg. Når komplimentet fikk venner. Når jeg lærte meg å si takk når noen sa noe fint. Når jeg klarte å SI TIL MEG SELV at noe var bra ved meg selv. Wow.
DA skjedde det ting! Da ble det en helt annen stemning på innsiden.

Og det er her jeg mener at jeg aldri forandrer meg. Jeg bare klarer å se ting tydeligere. Jeg klarer å komme frem til noe som gir meg styrke, fremfor å bryte meg selv ned. Og jeg mener at bak denne kampen, bak disse stundene med tårer og følelse av å ikke være bra nok – her er jeg hele tiden.

Jeg er meg selv hele tiden. Jeg er der. Jeg kan ikke være noen andre. Det er kun meg selv. Og måten jeg forandrer meg selv, er måten jeg ser på meg selv. Men i bunn og grunn er jeg alltid det samme mennesket.

Men hvordan skal jeg være meg selv når jeg sammenligner meg selv med alle andre? Hvordan skal jeg se min egen verdi om jeg ikke sier velkommen til det som er bra? Hvordan skal jeg anerkjenne styrker om jeg ikke føler dem?

Svaret handler om å bryte ned piggtrådgjerdet. Svaret handler om at du må lete på de riktige stedene. Der du kan finne noe fint. For det er så jævla enkelt å lete på de stedene hvor du fyller deg selv med dritt. Fordi ingen forteller deg at det er dumt.

Jeg skriver dette fordi jeg vil at DU skal forstå at det er dumt. DU må lete etter deg selv på stedene som gir deg styrke. Finn ut hva dine styrker er! Om du ikke klarer å finne dem, så fortvil ikke. Men fortsett å lete etter disse styrkene. Vær så snill. Jeg ber deg!

Om du ikke finner ut noe, så spør din nærmeste familie og dine nærmeste venner. La de hjelpe deg. Og vær åpen for det de sier. De forteller deg ikke det for moro skyld. Da kan de heller finne på bedre ting å gjøre! Skjønner du hva jeg mener?

Jeg tror mange av dere som leser er i fengsel. Jeg tror mange av dere lever et liv hvor dere tenker på hvordan dere kan ta dere godt ut for andre. Hvordan du kan gjøre andre glade. Hvordan du kan se ut som en person du egentlig ikke vil være.

Jeg tror mange som leser dette har funnet veien til denne bloggen fordi dere leter på feil steder. Dere leter på steder med negativitet. Og da får dere negative resultater. Tro meg, jeg har vært der. Jeg har hatt piggtrådgjerdet rundt meg, så jeg skriver bare det jeg føler.

Og grunnen til at jeg gjør dette, er på grunn av dette. Jeg vil at DU skal se hvem DU EGENTLIG ER. Hvem er du? Når ingen andre får definere deg med noe negativt? Hvis du skal se på dine styrker? Hvem er du da?

Jeg vil at du skal forstå – at du er bra nok. 
Jeg vil at du skal forstå – at dette er ditt liv.
Jeg vil at du skal forstå – at du er verdifull for andre. 

Fordi jeg tror at du ikke tenker på det. Og kommentarer på bloggen, utallige meldinger fra mennesker som følger meg, bekrefter nettopp dette. De er bortkomne. De tror ikke at dette livet er for dem. Og til dere, så jeg be om at dere leter etter det som er bra!

Let på stedene hvor du kan finne noe fint. Fordi det påvirker deg. Går du hele tiden rundt og føler deg utilstrekkelig, stygg og dum, så får du tanker som tilsier dette og du vil gå glipp av muligheter på grunn av det. Du leter på feil sted.

Let på steder hvor du kan finne styrker. Let etter det som er bra ved deg! For det finnes haugevis av ting som er bra med deg, men du må lete etter dem. Du finner aldri nøklene dine om du ikke leter etter dem. Det er så simpelt.

Du må begynne å se hvem du er. Hvem du er når du får andre til å smile. Hvem du er når du mestrer noe. Når du føler deg bra! Hva gjør du når du føler deg bra? Hva gir deg lykke? Hva gir deg kjærlighet og tilhørighet?

LET HER! Let på disse stedene med positive assosiasjoner. For det vil gi deg det livet du virkelig har lyst til å leve. 

Dere som er dere selv – jeg hyller dere.

Takk for at dere gjorde det mulig for meg å se hvor viktig det er å være seg selv.

Jeg er fortsatt den samme gutten.

Bortsett fra at jeg nå vet – at jeg må leve livet slik jeg vil.

Fordi jeg vet, at når jeg er meg selv – så er det bra nok. Og for de det ikke er bra nok for, så har jeg ikke tid til bryte imot den jeg er for å passe inn. Det er et valg.
Og det føles så deilig. For meg er det frihet.

Når du ikke lenger er slave for andres mening om deg.

Og ingen kan forandre det. Selv ikke meg selv.

Det er på tide. I dag er det perfekte tidspunktet. Til å lete etter styrker og finne ut hva du har lyst til å gjøre her i livet. Skriv det ned. Tenk på det daglig. Aldri la det gå en dag uten at du tenker over det.

Og funker ikke dette, så send meg en melding. Jeg er her. Jeg vil gjerne få deg til å fortelle deg hvordan du kan begynne å se deg selv på en bedre måte. Det er grunnen til at jeg gidder å skrive. Det er meningen med mitt liv. Ikke nøl med å ta kontakt.

Hjelp er et tegn på tillit, og ikke svakhet. Jeg vil at du skal søke hjelp om det er vanskelig alene.

Jeg vandret alene i mørket, og klarte ikke godta meg selv. Og det kan se ut som om du har det bra, men innerst inne har du følelsen av at du aldri er bra nok.

Har du denne følelsen – SØK HJELP! Vær så snill! Jeg hjelper deg gjerne. Psykologer hjelper deg gjerne. Helsesøster hjelper deg gjerne. Venner og familie hjelper deg gjerne!

FORDI DU ER VERDIFULL. 

Aldri tvil et sekund på at du er det. Du er elsket og kan elske. Vit at du er her for en grunn.

Og den finner du – når du finner deg selv. 

viktig
ALDRI. 

En kommentar om “VÆR DEG SELV – alle andre er opptatt

Legg til din

  1. Det var veldig bra skrevet. 😉

    Jeg kjente meg selv igjen i det du skrev og begynte å gråte, jeg begynner å gråte når jeg får komplimenter, ikke fordi jeg ikke tror på det, men fordi jeg tror på det og blir glad.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: