Derfor bør du meditere

frog-885732_1280

Har du noen gang lurt på hvorfor så mange driver med meditasjon og umiddelbart tenkt: hva fanken er vitsen med å puste rart?! Vel, da er vi to. Først når jeg knuste mine egne fordommer, så fant jeg en ny måte å kontrollere tankene på.

Som munker, krigere og militæret også gjør. Og det er jo sinnssykt kult? Her er hvordan du trener din indre styrke!

Slik gjør du:

1. Pust inn med magen.

2. Pust ut med nesa.

Sitt godt, eller ligg på ryggen. Dette er en øvelse som handler om indre komfort, og ikke ytre komfort. Sett gjerne på rolig musikk for å fjerne distraksjoner.
Hold en hånd på brystet, og en hånd på magen. Når du trekker inn luft, skal hånda som er nederst mot magen bevege seg utover, og ikke brystkassen. Og her skal du ikke være redd for å få skikkelig kulemage. Jo mer luft du klarer å fylle ned til magen, jo bedre er det.
43c0bf31c89138912ab5b35cb07bc04825f133dcbe113b52c3d4aea2b086c059_1
Følg rytmen som anvist, og ro deg helt ned. Pusten din gjør at du kan ta kontroll over tankene dine. Det roer deg ned, og når du er er rolig, så er det mye lettere å lete i tankebanken etter ro og svar. Og forstå seg selv.
Varighet: du bestemmer. Noen trenger bare 2-3 minutter, mens andre trenger mye lenger. Her tenker jeg at det er viktig å finne ut hva som passer deg, fremfor å følge en oppskrift om lengde. Det anbefales dog at du gjør det litt lenger de første gangene for å komme inn i rytmen. Dette gjør også at du lettere kan gjenoppta denne tilstanden senere, og korte ned på tiden etterhvert som du blir råere på det.
Å kartlegge egne følelser, hvorfor du føler som du føler og godta at følelsene er der, kan kalles for mindfullness eller en meditasjon. Hvis ikke du har prøvd det ut, så kan jeg anbefale det. Nei, det handler ikke om å være i ett med universet og sveve rundt i atmosfæren i skjønn harmoni. Eller, hvis det passer for deg, så kall det gjerne det.
Det handler om å ta kontroll over tankene dine gjennom pusten din.
Alt går så fort i dag. Vi tar inn enorme mengder informasjon, og du kan jo bare tenke deg på hvor mye du faktisk tar inn ved å være bevisst på hvor fort du scroller deg nedover diverse forskjellige sosiale medier. Og dette gjør at du ikke får så god kontakt med dine egne tanker og følelser, simpelthen fordi oppmerksomheten din blir stimulert hele tiden. Du trenger ikke tenke så mye selv lenger. Og dette skaper distanse til dine indre tanker.
Ja, jeg måtte fjerne fordommer mot mindfullness før jeg prøvde det ut selv. Men du trenger ikke kalle det mindfullness heller, hvis du syns det høres overdådig ut. Kall det hjerne en tankepause, eller et opphold i informasjonsinntaket ditt.
Å ta kontroll over pusten, vil føre til at du senker alt som forbindes med stress i kroppen. Men det som har vært det deiligste for meg, har vært å forstå følelser og ubehag. Jeg observerer tankene mine utenfra. Hva slags tanker ser jeg? Okei. Neste steg er å godta at følelsene er der. Deretter finner jeg som regel ut hvorfor tankene er der. Jeg trenger ikke starte noen slags form for prosess med å løse problemene, men jeg bevisstgjør tankene mine. Og det kan jeg ta tak i når jeg er ferdig med meditasjonen.
Hvis du tror det her er for kjerringer, så blir det hyppig brukt av militæret i USA, samuraier, UFC-fightere og egentlig alle som trenger beinhard disiplin og intenst fokus. Og indre styrke. Jeg syns disse menneskene er ganske råe!
I barnehagen har jeg startet med «Ninja-disiplin» for barna. Da mediterer vi. Noen ganger klarer vi 1 minutt, andre ganger 5 minutter. Det som er kult, er at DE syns det er kult. Hvorfor? Jo, fordi jeg har forklart hvordan en ninja må vite hva som finnes i omgivelsene. På denne måten kan han finne ut hva slags farer som truer, og han kan høre lyder på mils avstand.
Dette har ført til at noen ganger, når vi skal være stille, så inntar de ninja-disiplin uten at jeg ber de om det. Merk: noen ganger. Men de forstår at en ninja må det. For en ninja er en kriger, og han krever fullt fokus. Beinhard disiplin. Hvis ikke, er han ingen ninja.
Akkurat på samme måte som en ninja må vite hva som finnes i omgivelsene, finnes dine tanker i omgivelsene. Det handler om å lytte til seg selv og hva tankene dine prøver å fortelle deg, og ikke noe annet. Aksepter at du ikke forstår alt. Det kan også være befriende.
Når du klarer å eie tankene dine, og evner å styre dem, så klarer du å forme livet ditt. Det er et veldig sterkt og kraftfullt verktøy som vil sørge for at du kommer til å få det bedre! Hvis du følger stegene, og har tålmodighet, så vil det gå bra. Stol på meg.
Så følg pusten til figuren. Finn en behagelig posisjon når du gjør det. Pust inn med magen. Ut gjennom nesa. Finn ut hva slags tanker du har. Godta dem. Total ro. Ingen distraksjoner. Bare deg og tankene dine.
Og kos deg! Det skal være avslappende. Stressende tanker skal få vandre fritt når du observerer dem utenfra. De skal ikke forsterkes. De skal bare være der. Bevisst. Godta.
Sett på litt rolig musikk. Og nyt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: