Hva du kan lære av mennesker som sprenger grenser

2016-02-17 18.32.07
Samuel Massie fra Berserk.

I løpet av en uke har jeg vært på hele 8 forskjellige foredrag! Les mer om du vil høre hva Samuel Massie fra Berserk, Marco Elsafadi og Kjetil André Aamodt (for å nevne noen) har av kunnskap DU kan få nytte av! 

Det har vært ungdoms-OL på Lillehammer denne uken, og de har hatt et arrangement som heter Sjogg Talks. Forskjellige inspirerende mennesker har delt sin historie og sin kunnskap, og jeg har vært på alle sammen og plukket med meg kunnskapen de ga!

ESKIL RØNNINGSBAKKEN, balansekunstner

Eskil

Har du hørt om denne mannen? Helt ærlig så visste jeg ikke helt hvem han var. Men nå er jeg utrolig glad for at jeg fikk høre og nyte hans foredrag. Eskil er balansekunstner og har blant annet stått på henda under en luftballong og på et pariserhjul for å nevne noe av galskapen han driver med! Kul avslutning på foredraget også som du ser over!

Eksil fortalte om hvordan han vokste opp med lite. De var ikke fattige, men de hadde ikke så god råd. Derfor ble de kreative med det lille de hadde, og når det kom en mann til bygda han vokste opp på som kunne akrobatikk, så ble han solgt! Han ble veldig interessert i å lære seg hvordan du kan stå på henda og gjøre forskjellige ting med kroppen.

Dette resulterte i at han ble med i et sirkus! Og det var ikke bare for han å komme inn her. Det var beintøft, men han jobbet hardt og fikk det til. Det som var sinnssykt spennende å høre, var måten han forklarte tankene sine i forhold til forberedelse og tilstedeværelse i øyeblikket han utførte et stunt.

For når Eskil står på en enhjulssykkel på en liten rampe øverst ved Trollveggen, så må han ha et klart hode. Og han må fjerne adrenalin. Adrenalin kan gjøre meg dum, sa han. Han opplever derimot mye frykt. Og denne må han kontrollere så godt han klarer. Og når han utfører et stunt, så må han ha 100 % konsentrasjon.

Han må også ha balanse i livet om han skal ha balanse under et stunt. Er ikke det ganske kult? At hvis han skal balansere høyt, så kan han ikke ha distraksjoner? Om han krangla med dama eller noen i familien, så måtte han ta tak i dette før han kunne nå opp i høyden igjen.

Han forklarte det som å ta et bilde med et speilreflekskamera. Når du holder knappen halvveis inn, så fokuserer du på et punkt. Omgivelsene rundt blir vage og uklare, og det eneste som finnes i verden er det han gjør i øyeblikket.

Fullt fokus får han når han puster med magen. Har samspill med kroppen. Kjenner blodet flyte fritt. Ingenting annet enn oppgaven blir sett og hørt under utførelse. Det er dette som kreves om du skal gjøre noe ekstremt.

Alt planlagt ned i hver minste detalj. Fullt fokus. Ingen distraksjoner i livet. Og et sterkt ønske om å skape noe vakkert. For Eskil er det ikke viktig å bli kjent, men for han er det viktigste å lage et vakkert bilde. Som han kan pryde kunstutstillingen sin med.

Det første han gjør, er å skape et tydelig bilde av hva han vil. Deretter søker han kunnskap av menneskene som kan hjelpe han dit. Han har lært utrolig mye av andre mennesker, er ydmyk og alltid på jakt etter kunnskap som gjør han i stand til å utrette vakre bilder.

Hvis du vil lese mer om Eskil, så kan du lese boka «På kanten», eller så kan du søke på YouTube! Veldig spennende kar!

Villmarksjenta Maria Grønntjernet

23828295181_6a65236e87_b

Denne jenta holdt foredrag på biblioteket. Noen kjenner hun kanskje i fra TV 2 sine programmer. Hun er i alle fall tøff! Ingen tvil om det. Maria fortalte om hvordan hun brukte lange turer som motivasjon i hverdagen. Og hvor mye hun lærte av å reise alene og sammen med andre.

Overraskende nok var hun veldig redd for mørket og for å være alene. Og at denne frykten ble mindre med tiden. Hun viste frem noen utrolige bilder og videoer fra sine turer. Hennes forbilde var Ronja Røverdatter. Og hun fortalte at hun ble inspirert av måten Ronja møtte frykten: ved å søke den. Ronja gikk til elva hun var redd for. Maria dro på turer.

Hun fortalte også hvor viktig det er med drømmer. Og at mulighetene bare ligger og venter på deg, hvis du våger å gripe dem. Hvis du sliter med motivasjonen i hverdagen, så kan det hende at du mangler en lidenskap eller en drøm.

Søk spenning og mening med hverdagen. Og ta noen sjanser! Hvis du ikke griper sjanser, så vet du aldri om du får oppnådd dem.

Mats Grimsæth, fotograf og eventyrer

10271245_10207721218564958_1812849782554827380_o

Mats følger drømmen sin. Men det har ikke alltid vært en dans på roser. Han var tynn og spinkel og ble mobbet på skolen. Veien vekk fra en tung tid var ved å ta bilder med et kamera.

Fra den dagen har ikke nysgjerrigheten stoppet, og Mats har en helt fantastisk merittliste og historier under beltet allerede. Gutten har såvidt fylt 20! Veldig inspirerende foredrag!

Mer om Mats kan du lese HER. Anbefaler det på det sterkeste!

Mats er fotograf. Han eier sitt eget firma. Erfaren til tross for sin unge alder. Han er fotograf for RedBull blant annet! Så, siden vi er kompiser, så var det jo passende at JEG skulle ta noen bilder av han som han kunne bruke. Så han fikset ferdig innstillinger på kamera til meg.

Kult, tenkte jeg. Dette skal jeg jo klare! Så jeg bevegde meg rundt og latet som om jeg var proff fotograf med den digre linsa til Mats. Og knipset nærmere 40 bilder. Dagen etter fant han ETT bilde han kunne bruke! Haha!

Ett bilde er bedre enn ingen! Selv om resultatene var katastrofale, så fikk han et bilde. Bilde jeg tok er øverst. Stolt over meg selv 🙂

Mats har også åpen båt. Han seiler langs kysten og flyr til fotooppdrag. Mer om åpen båt kan du lese ved å følge han på Facebook! 

Karina Hollekim, gründer, forfatter, tidligere ekstremsportutøver

2016-02-16 17.38.22

Karina har drevet med ekstremsport i mange år. Noe som også er veldig kult, er at ho jobber i Bertrand. Det betyr at det er god kvalitet på denne dama! Og ho leverte et veldig inspirerende foredrag.

Karina fikk et brutalt møte med bakken når fallskjermen hennes ikke ville løse seg ut på riktig måte. Dette førte til over 20 brudd i kroppen, og lengre tid med rullestol. Legen sa at ho aldri kunne gå igjen. Karina ville det annerledes.

For det hun forteller om, er alle de små stegene du må ta. Når du ligger langt nede, så hjelper det ikke å tenke på begrensninger og ting du ikke får gjort. Du må tenke på de små stegene du kan ta. De små valgene som styrer deg i riktig retning, dag for dag.

Og det er ingenting som er viktigere enn små og gode valg over tid når du jakter på forbedring.

En annen kul ting Karina gjorde, var å sette opp et speil hun kjørte forbi hver dag. Hver dag sa hun til seg selv: Jeg er sterk! Og det hjalp henne i arbeidet. Positiv indre dialog påvirker deg. Selv om hun var svak og pjuskete i rullestolen, så fikk hun tro på seg selv.

Det du kan lære av Karina, er at du trenger ikke å la andres mening få definere deg. Om du tar et valg om å jobbe målrettet og hardt mot dine mål, så kan du få til hva du vil.

Og dersom du deler det opp i små deler, og gjør de små delene så bra som mulig, så har du bedre forutsetninger for å lykkes.

Marco Elsafadi, tidligere basketspiller, forfatter og ildsjel

MARCO
Foto: Andreas Myklebust, GD.no. Jeg sitter med rød skyggelue og følger spent med.

Marco er en kul mann! Og så jævlig høy. Jeg fikk nesten kink i nakken av å titte opp på han. Men mannen er en rå formidler, og har mange spennende tanker.

Marco kom med mange tankevekkende spørsmål og mestring, selvfølelse og motgang. Han mente at det er viktigere at barna lærer seg å håndtere motgang, fremfor å bli fortalt hvor flinke de er hele tiden. Og her er jeg helt enig.

Og hva er det egentlig som skiller de som lykkes og de som ikke lykkes? Vel, det er vanskelig å sette fingeren på, men han hadde sett et mønster. Alle barna som lyktes, til tross for at hjemmesituasjonen var et helvete, var de hadde ÉN person som virkelig brydde seg om dem. Om du vil hjelpe ungdom, så er du langt på vei om du bryr deg og er der for en som trenger det. Og tror på dem.

Dette skal i alle fall jeg bruke i mitt ungdomsarbeid. Lytte. Være interessert. Bry meg. Dette er mye viktigere enn du tror.

Også dette med selvtillit. Hvorfor er det slik at vi har selvtillit av å synge i dusjen? Mens når vi er blant folk, så våger vi ikke engang? Svar: på grunn av andre. Så spør han videre: men hvem er de andre? Egentlig finnes ikke «de andre».

Hvem er de andre egentlig?

Vi skaper bilder i hodet om at ting er negativt når vi ikke trener tankene til å være mer positive. Han ba oss alle sammen tenke på hvorfor vi sier NEI til visse muligheter. Og at vi skulle trene på å finne på argumenter for at vi skal GRIPE muligheter.

Han vil at du skal tenke, i 15 sekunder på hvorfor du skal si JA. Dette trener tankene opp til å se muligheter, og finne argumenter for å gripe sjanser. Dette vil gi deg en god avkastning. Og hvis det ikke føles riktig, så sier du nei. Men finner du gode argumenter for å si ja, så si ja. Test det ut du også da vel?

 

Samuel Massie, forfatter og eventyrer 

2016-02-17 18.32.07

Samuel er kjent fra Berserk, og du har kanskje sett han i programmet «Jakten på Berserk» på TV2. Samuel forteller at han hadde null lyst og motivasjon i ungdomsårene. Han hadde det veldig komfortabelt og gadd egentlig ikke en dritt.

Han ble dritlei skolen, og det endte med at han ble skadet og måtte slutte med idrett og finne nye venner å henge med. Dette var litt uheldig, for det var nye miljøer, og han begynte å flørte med narkotika. Redningen kom heldigvis i tide.

Moren hans søkte han inn på folkehøgskole, og han dro dit etter mye om og men. Vendepunktet kom en dag Samuel hadde tenkt til å reise hjem, ettersom han hadde blitt kvalm av båttur, og befant seg i skogen. Han skulle fyre opp et bål, men fikk det ikke til.

Så fikk han nye tanker. Han pleide alltid å gi opp. Nå skulle han faenmeg vise for seg selv at han kunne fullføre noe. Han ga alt! Han ga 100 % i forsøket på å tenne bålet. Denne innstillingen overførte han til andre ting. Så når de hadde seiling på skolen, og Jarle Andhøy kom på besøk, så fikk han tilbud om å seile til Sydpolen.

Samuel er dyslektiker, og fortalte at vennene hans lo av han når han han sa at han skulle skrive en bok. Men han klarte det! Han låste seg inne på hytta med bestefaren sin i flere måneder, og fikk på plass boken. Og oppfordringen til slutt var denne:

Hvis jeg, dyslektikeren og skoletaperen, Samuel Massie, kan klare det – så kan du klare det også!

Teodor Glomnes Johansen, eventyrer

2016-02-19 18.02.20

Teodor viste bilder og videoklipp fra sine ekspedisjoner. Han er den yngste mannen som har nådd Sydpolen, og han har prøvd å bestige Mt. Everest hele to ganger! Han har derimot ikke kommet seg til toppen, ettersom det ble snøskred begge gangene.

Uansett vanvittig inspirerende å høre på mennesker som lager justeringer fremfor unnskyldninger. Teodor viste hva som krevdes under ekspedisjon, hvor mye du på legge på deg og hvor du må trene. Og selv om han ikke har klart å bestige Mt. Everest, så skal han ut på nye eventyr.

Jeg snakket med Teodor i etterkant, så han skal bli med på et intervju til sommeren. Da får du vite mer om hva som kreves for å reise langt, men også hvordan du må jobbe med tankene. Det er mye mentalt arbeid som må ligge til grunn før du kan begi deg ut på eventyr! Jeg gleder meg til dere får høre Teodor snakke om sine eventyr.

Hans oppfordring er: se det vakre i ting. Når du er langt nede eller ting ikke går som planlagt – aldri glem de vakre tingene. De ligger der klare og venter. Og dersom du fokuserer på dem, så kan du finne dem når du trenger det som mest.

12525556_1065610490157674_5450724596683343295_o
Foto: Gisle Johansen

Jeg trenger ikke skrive navnet på han karen her. Men jeg ble så overrasket over hvor morsom og løssluppen han var på scena! Han fikk til og med barna til å le! Det var en herlig opplevelse.

Kjetil fortalte om oppveksten sin, og hvordan faren hans i en alder av 6 år, fikk han til å trene. Variert trening og hardt arbeid. Innsats inn – glede ut. Viktigheten av hardt arbeid. At hvis du trener hardt, så får du resultater. Slipper du deg noen hakk ned, så går det ikke bra. Enkel matte.

Han fortalte også om hvordan det var å vinne OL-gull. Det var akkurat som å rydde rommet. Det er en god følelse! Det er en fin beskrivelse. Og kanskje litt overraskende? Kjetil har alltid satt pris på idrettsgleden. Han har satt pris på at faren hans har pushet han, og at han har lært seg å teste sine egne grenser.

Og selvfølgelig ble det latterliggjøring av Lasse Kjus. Dem gutta der er som Knoll & Tott. Veldig godt å høre på foredrag med denne mannen. Og også for å få en påminner om at hardt arbeid slår talent. Talent taper alltid når det ikke jobber hardt.

Du trenger ikke være et stort talent for å gjøre noe som helst. Du trenger bare glede med det du driver med, og du trenger å legge ned arbeidet som kreves. Hardt arbeid er en nøkkel til oppnåelse. La oss huske på det vi også?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: