Denne ene egenskapen har suksessrike mennesker til felles

water-lily-1179975_960_720

Noe av det første som vekket min interesse for mental trening, var å studere suksessrike mennesker. Hva skiller dem fra de som ikke lykkes? Det er spesielt én egenskap som er helt uvurderlig om du skal oppnå suksess. Og du kan også få den!

Jeg husker jeg satt til klokken 4 på natten flere netter i strekk og fylte ut notatbøker om tankene. Gamle gubber som holdt foredrag ble en besettelse for meg! Det første jeg ble introdusert for, og som jeg syns var veldig interessant, er at det finnes en gruppe mennesker som lykkes. Og hva er det egentlig de gjør?

Det var spesielt én egenskap som gikk igjen. Noe som skiller de beste fra de som aldri når opp. Og det er nemlig denne: evnen til å feile.

Vet du hvorfor denne egenskapen er så viktig? Jo, fordi folk flest frykter å feile. Folk flest vil ikke drite seg ut. Folk flest vil klare ting hver gang de gjør noe, og dermed går de glipp av muligheter de kunne fått – om de bare prøvde en gang til.

Det som var tankevekkende med denne egenskapen, er at jeg manglet den selv. Noe jeg var flink til når jeg var yngre, var nettopp å stille skyhøye krav til meg selv. Og spesielt når jeg spilte fotball. Hva skjedde? Jo, jeg ble redd for å feile. Når jeg slo en feilpasning så opplevde jeg skam.

Frustrert og oppgitt. Treneren min på den tiden måtte jobbe med meg for å styre tankene unna det store nederlaget. Du får tross alt ikke noe ut av å være frustrert over en feil. Å få utspring for aggresjon osv. er helt i orden! Men ikke å stå fast i feilen.

For jeg sto virkelig fast. Det fikk definere meg. Og når en feil får definere deg, ja, da er du ute og sykler. Og det er derfor jeg er nærmere målene mine nå enn da. Simpelthen fordi jeg nå omfavner feil. Jeg sier velkommen til mine feil. Mine feil er en del av meg. Og jommen har det skjedd saker når jeg snudde om til denne tankegangen.

Jeg prøver overhodet ikke fortelle deg at jeg er suksessrik og får det til her i livet. Det er jeg langt unna. Men jeg gjør kanskje noe som du ikke gjør: jeg våger å feile. Når jeg gjør en feil, så bruker jeg det som en referanse for hva jeg bør gjøre bedre neste gang. Og går jeg skikkelig på trynet, så sørger jeg for å le litt av det. Jeg tar ikke meg selv særlig høytidelig.

Poenget mitt er at jeg vil vise deg hvordan jeg har gjort det. Fra å være livredd for å gjøre feil, til å gjøre den til min beste venn. Det er ikke noe annet enn mine feil som kan gi meg svar på hvordan min utvikling ligger an. Og derfor må jeg be dem inn på en kopp kaffe når de kommer. Da har vi samtaler.

Jasså, Feil. Detta gikk jo åt skogen! Hva var det vi gjorde egentlig? Feil: Nei, du. Vanskelig å si. Kanskje vi ikke visste bedre? Kanskje vi prøvde vårt beste? Vi snakker sammen litt om hva som skjedde, og vi bestemmer oss for hva vi lærte og hva vi skal gjøre bedre neste gang.

Gjennomsnittet for hvor mange ganger folk flest er villig til å feile: 0. En stor feit smultring. Ingen ganger! Folk flest er redd for å feile! Og jeg var det selv! Livredd!

Men jeg kom meg ingen vei.

Veien videre kommer når du ber dine feil opp til dans. Kom så skal vi danse og finne ut av hvordan vi kan bli bedre sammen! Det høres vel positivt ut, men denne evnen til å feile er så viktig. Jeg vet at jeg ikke kan stille meg selv i et godt lys hele tiden, for da blir jeg redd for å feile.

For det første må du våge. For det andre må du også godta det. For det tredje så må du innse at du må feile for å komme deg videre. For å gjøre noe rett, så er det som oftest best å gjøre det feil først. Det er enkelt og greit å forholde seg til.

Hvis du også kjører en studie på mennesker som du anser som suksessrike, så har de fleste feilet om og om og om og om og om og om igjen. Søk opp hvilken som helst suksessrik person og finn ut bakgrunnen dems! Faktisk, gjør det! Jeg gir deg en utfordring.

Ta den første personen du anser som suksessrik akkurat nå. Og som du ikke kjenner historien til. Søk på fakta eller historien til denne personen. Prøv å ha i bakhodet ordet «FEILE» og se hva som skjer.

Michael Jordan beskriver det nok best:

Jeg har bommet på 9000 skudd i min karriere. Jeg har tapt nesten 300 kamper. 26 ganger har lagkameratene mine stolt på at jeg kunne klare det avgjørende skuddet og bommet. Jeg har feilet om og om igjen, og det er derfor jeg oppnår suksess.

Trenger jeg nevne at Mr. Jordan ble kastet ut av basketlaget når han var ung? Og at han måtte jobbe ræva av seg bare for å komme seg inn på et lag? Tenk om han hadde vært redd for å feile?!

Howard Schultz, mannen som sørger for at du kan nyte deilig Starbucks kaffe, ble avslått av over 200 banker og investorer før han fikk gjennomslag! Tenk på det! Du hadde aldri fått drikke Starbucks noengang i livet ditt om denne mannen var REDD FOR Å FEILE.

Hvem er dum nok til å spørre over 200 banker og investorer? Jo, det er nettopp de som lykkes. Skjønner du hvor mye sjansen din øker for å oppnå det du drømmer om når du våger å feile?

Bare tenk på deg selv da! Hvis du ikke hadde vært redd for å feile: hva hadde du gjort da? Tenk hvor mange ting du hadde prøvd om du ikke var redd for å drite deg ut? Tenk om du hadde prøvd over 200 ganger å få det lånet du drømmer om? Hvor stor sjans er det for at du får napp?

Tålig stor spør du meg!

Feil burde vi egentlig lære av barn. Når de lærer seg å gå etter at de har falt ned på rumpa om og om og om og om igjen! Tenk om barn var redd til å feile?! Da hadde de aldri lært seg å gå!

Men vent nå litt? Du har jo også vært barn! Du har jo denne evnen! Er ikke det fantastisk?

JO, DET ER FANTASTISK! Du kan feile når du har feilet før. Men du må komme i gang med feilene dine igjen. For når du vokste deg stor, og meg selv inkludert, så blir vi så redd for hva alle andre syns om deg. Og du setter opp digre barrierer for hva du vil oppnå.

Du må våge å feile, og først når du har mestret denne egenskapen, så kan du fortelle meg hvor sinnssykt deilig livet ditt har blitt. Har vi en deal? Å feile er noe som kjennetegner en MESTER! Har du noen gang tenkt over det? At de som er best – er de feiler mest?

Jeg syns det er så jævlig fantastisk. Eller som forfatter Kathrine Aspaas beskriver det så flott: FEILTASTISK. 

Vi må lære oss å bli FEILTASTISKE. Først da kan livet vårt bli fantastisk. Når du sier velkommen til feil, og godtar at det blir en del av deg, så er det ting som vil skje i livet ditt. Det kan jeg bare fortelle deg med en gang.

Dette handler om ditt liv, og dersom du skal være redd for å feile resten av livet ditt, så kan jeg garantere deg at du kommer til å forsvinne fra denne jorda med drømmer, ideer, planer og hundrevis av vakre ting som kunne vært gjennomført om du ikke hadde vært så redd for å feile.

Husker du bildet øverst? Det er bildet av en lotusblomst. På armen min har jeg fått tatovert flere lotusblomster. Det har sin grunn. Vet du hva som kjennetegner en lotus? Se på omgivelsene den befinner seg i. Er det ikke ganske kjipe omgivelser? Jo, det er det. Allikevel blomstrer den. Er ikke det kult?

Lotusblomsten har evnen til å blomstre i både gjørme og møkkete vann. Selv om omgivelsene ikke er så bra, så klarer den fortsatt å blomstre. Jeg tror du er en lotusblomst. Men jeg tror du er en lukket lotusblomst. Som venter på å blomstre.

Som venter på å vise frem sitt potensial. Vi opplever alle kjipe omgivelser, og vi opplever alle tider med gjørme rundt oss. Perioder hvor vi føler at vi står fast. Vi kommer oss ikke ut. Vi får følelsen av at det er for sent. Allikevel har du et valg.

Du kan fortsette å være lukket, og la omgivelsene beholde din tilstand. Du kan la omgivelsene få definere deg og den du er. Eller så kan du ta et valg om at du har store ting inni deg som vil ut. Ideer som venter på å vekkes til livet. Vakre ord som mennesker venter på å få høre bli sagt – fra deg. Dette er bladene som folder seg ut.

Fordi du er en lotusblomst. Du har denne evnen til å blomstre til tross for at omgivelsene noen ganger er dritt. Du har denne evnen til å frigjøre deg fra det som holder deg nede. Du har evnen til å forstå at dine drømmer ikke er så langt unna deg, for du vet at du vil blomstre. Snart.

Du må bare gjøre en ting først:

Du må våge

å feile.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: