Ikke gjør som mora di sier!

finger-924109_1920

Dette her er en nøkkel. Du må lære deg å ta egne valg for å finne en mening! Hvordan skal du høre på deg selv i en høylytt verden som prøver å overbevise deg om å være en annen? Jeg skal vise deg hvordan! 

Noe av det vanskeligste med livet, er å være seg selv i en verden som prøver å gjøre deg lik alle andre.

Du kommer til å møte mange idioter på veien din. Og med idioter, så mener jeg de som forteller deg hva du burde gjøre. Hva vet de om hva du bør gjøre? Hva gir de rett til å fortelle deg at du bør gjøre noe? Og tillater du at de får rett?

Dette handler ikke om en rebelsk handling med underskriften «fu*k the world», men den handler om «the world». For hvem du lar veilede deg, vil påvirke deg og din retning. Det som er så dumt, er at når du ikke har en retning, så vil folk fortelle deg hva du bør gjøre. Ut i fra DEMS synspunkt.

Og ikke ta det altfor bokstavelig – jeg har mennesker som utvikler meg og forteller meg hva jeg bør gjøre. Og det er greit. Men det skjer ikke før jeg får lov til å prosessere det og godta det selv først. Da kan jeg la de få påvirke meg. Det må derimot samsvare med den jeg er.

Du har sikkert møtt mennesker i følgende situasjoner:

  • De har kjøpt kosttilskudd og nå bør også DU selge dem
  • De har kuttet ut matvarer og nå bør også DU kutte ut dem (for dere har jo helt lik kropp, ikke sant?)
  • De har begynt med yoga, så derfor bør DU begynne med det
  • De har kjøpt bilen som hos en knallbra forhandler, og derfor bør også DU gjøre det
  • De har tatt en utdanning som var helt perfekt for DEM, så derfor bør DU også gjøre det
  • De har vært på ferie i det landet og derfor bør DU dra dit
  • De har lest en roman som DU bare MÅ lese (selv om du ikke liker bøker)
  • De skal være hjemme i kveld, så derfor må DU være det også
  • De trives i jobben, så derfor bør også DU søke på jobben

Jeg kunne laget en liste herfra til månen med gode råd du får på veien. Og noen av disse rådene er kanskje gode, og treffer godt – og da bør du selvfølgelig gjøre det.

Poenget mitt er at folk er utrolig flinke til å argumentere for hva andre bør gjøre basert på sin egen erfaring.

Og når de baserer et valg og en avgjørelse de oppfordrer andre til å ta, så bør det egentlig ligge betraktelig mer argumentasjon i bunn for å gi deg litt klarhet i hva du gir deg ut på. Det som er en felle, er å teste ut alle andres gode erfaringer ettersom du mangler en retning selv. Og du prøver det ene etter det andre, men det er ikke noe som trigger deg.

Du blir frustrert. Og irritert. Finner jeg aldri ut hva jeg skal her i livet jeg da? Typisk meg når jeg aldri finner ut hva jeg vil.

Jeg kan gjette at dersom du ikke har funnet DIN greie, så er det fordi DU ikke har fått medvirke til dine egne valg. For hvis du virkelig kunne velge – hva ville du valgt? Er drømmen din å jobbe med det samme som far? Er drømmen din å studere juss? Er drømmen din å reise til Mallorca – eller finnes det andre steder som kunne passet for DEG?

Jeg stiller deg spørsmålene fordi jeg har funnet ut at folk unngår dem. Det er mye lettere å velge når andre argumenterer for valgene, enn å ta egne valg. Og samtidig risikere at andre ikke liker disse valgene. Det er jo livsfarlig, ikke sant?

For meg er det livsfarlig når du ikke tar valg som handler om DEG og DINE verdier. Min erfaring er at de som finner sin egen vei, har prøvd ut forskjellige ting de tror at de kan like. De prøver ikke ut ting alle andre liker. De som hele tiden har andre sine råd og valg som rettesnor for sitt eget liv, ender opp med hus i et strøk de ikke vil bo med en jobb som ikke trigger dem et lite sekund.

Og jeg tror det er livsfarlig når du ikke følger DIN DRØM.
Når du ikke tar EGNE VALG.
Når du glemmer DEG SELV.

Da begynner vi å miste fotfeste her i livet. Og vi blir enda mer frustrerte. Jeg kommer vel aldri til å finne ut hva jeg vil. Nå er jeg dessuten komfortabel i jobben. Den gir meg penger og mat på bordet. Og jeg kan kjøpe meg masse forskjellige ting og ta mange kule lån. Det er drømmen. Jeg håper det er drømmen hvis du lever slik som en realitet.

Ellers så bør varsellampene blinke. Når du skal leve livet ditt etter alle andre, så mister du kontakt med deg selv. Når du glemmer det som er viktig for deg, så er det lettere å bli sint og frustrert, fordi dagene er ikke fylt med den meningen du kunne hatt hvis du hadde tatt egne valg.

Og det er en jævla kjip følelse. Følelsen av at du ikke har mening i hverdagen. Jeg syns det er livsfarlig.

Derfor bør du søke en mening. En mening kommer når DU tar valg for DEG. Og hvordan skal du starte med dette?

Jo, det er viktig å starte med dette spørsmålet:

HVA ER VIKTIG FOR DEG?

Hvorfor skal du stille deg selv dette spørsmålet? Jo, fordi alt som er viktig for deg, er oftest forskjellig fra alle andre. Jeg tror alle har en egen mening her i livet, og annerledes drømmer. Som er basert på deg og dine verdier.

Og når vi har forskjellige preferanser, så er det så forbanna dumt å gjøre det som alle andre gjør. For jeg tror det er en høy risk for at du ikke vil holde på med det du holder på med.

For noen måneder siden, så tok en jente kontakt med meg etter at hun hadde lest litt på bloggen. Hun takket meg. Hvorfor? Hun hadde til og med gått 2 år på en utdannelse, og hadde 1 år igjen for å fullføre en bachelor. Vet du hva hun gjorde?

Hun hadde klart å ta et valg for seg selv.

Hun sluttet. Nå tenker du sikkert: herregud så teit å slutte når du allerede har kasta bort 2 år! Men der er jeg dypt uenig. Det denne jenta hadde klart, var å ta et valg for seg selv. Og derfor valgte hun NY utdannelse fordi den samsvarte med den HUN ER. 1 år med en skole du aldri skal bruke – hva er vel det å kaste bort? Er ikke det bare deilig?

Og hun virket så glad over det nye valget. Fordi det å gå på en skole du ikke finner glede av å gå, og vandre rundt og tvinge deg selv til å motivere deg for alle oppgaver som skal gjøres, er utrolig demotiverende. Det gjør at du mister gnisten. Hun fikk ny energi og en MENING. Og det er en fantastisk følelse.

Hvis jeg spør deg da – hvis du kunne tatt et valg for deg selv dette året – hva ville det vært? Hva vil du egentlig gjøre? Hva er det som er viktig for deg? Og hvordan ville livet ditt sett ut om du faktisk tok valget? Hvordan ville det påvirket deg?

Det er tøft å ta valg. Noen ganger kan det hende du sårer noen. Noen ganger kan det hende ting er usikkert. Men en ting som er sikkert, er at du vil få noen utfordringer som vil bli møtt på en annen måte. Du aner ikke kraften av å ha en mening med livet sitt. Det er som å bli født på ny! Frigjøre seg fra gamle mønster.

Det er så deilig. Jeg har klart å finne en mening med mitt liv fordi jeg har tatt valg for meg selv. Jeg gikk også rett i fella med å tenke hva som hørtes kult ut for andre, og søkte komforten i å søke det samme som mine venner. Det er egentlig helt absurd.

Det handler om å forstå seg selv. Vær ærlig først og fremst. Du kan prøve å lure hjertet ditt, men du kommer aldri til å klare det. Det DU virkelig brenner for – er det du burde bruke livet ditt på. Jeg syns du bør tenke grundig over hva faen du bruker livet ditt på om du ikke finner noen glede eller mening i hverdagen.

Det er i hverdagen vi lever mest. Har du tenkt på det?

Alt du gjør påvirker deg. Du har et valg. Og du kan ta nye valg hver dag.

Spørsmålet er selvfølgelig

Skal du ta et valg for alle andre? Eller skal du et valg for DEG?

Jeg er spent på svaret. Lek litt med tankene. Hva ser du? 

Og hvem vil du virkelig være, og bli husket for?

2015-12-05 04.08.33

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: