Hvorfor du bør velge VEKST!

2016-01-20 12.46.03

Den siste uken har jeg holdt to foredrag. Og det er spesielt en ting som gjør at jeg setter meg selv i situasjonene. Noe som sørger for at jeg nyter denne prosessen her litt mer enn hvis jeg hadde latt det gå! Les hvordan jeg jobber med tankene og forberedelse i forbindelse med foredrag. Og ALDRI tro jeg gjør det her uten masse nervøsitet og frykt 🙂

For en strålende uke det har vært! Jeg har blitt beriket med både fryktløshet, og jeg vil også påstå at jeg har utviklet meg mye for hvert foredrag som går. Her tenkte jeg å dele noen tanker om hvordan det gikk, og om hvordan jeg tenker i forhold til gjennomføring, og hvordan jeg sørger for å komme meg ned på jorda igjen!

Det første foredraget var faktisk på min egen jobb. Jeg sa ja med en gang jeg ble spurt, men jeg ante ikke at jeg skulle være så nervøs foran denne jobben. Noen tanker jeg ikke hadde tatt med i betraktningene var dette:

Det var en planleggingsdag, og vi skulle tilbringe resten av dagen sammen. 
Bæsjer jeg på leggen, så får jeg en påminnelse om det daglig i flere måneder fremover.
Mange aner ikke hva jeg faktisk driver med.

Uansett fikk ikke disse tankene ta for mye plass. Selv om jeg trives bedre på scenen for hver gang jeg står der, så er det alltid mange tanker som må styres i forkant. Og spesielt på dagen jeg skal holde foredraget. Da kommer det små pust av angst som får fylle mellomgulvet i korte sekvenser. Da gjelder det å holde troen på seg selv, til tross for at det er vanskelig noen ganger.

De tankene som får lov til å ta plass oppe i hjernebarken, er de fryktbaserte. Jeg må minne meg på flere ganger om at «hva om det går sykt bra da?» eller «det her kommer til å gå så bra» til meg selv flere ganger for å få de andre tankene til å forsvinne.

Jeg må dessuten lære meg å stole på meg selv, og spesielt når jeg holder foredrag alene. Det er veldig lærerikt for meg. Ettersom jeg tidligere slet med selvtilliten, så kjenner jeg hvor viktig det er å sette seg i situasjoner hvor jeg må stole på meg selv for å oppnå resultatene jeg ønsker. Det gir meg rom for å få bedre selvtillit.

2016-01-15 17.35.21
Legorelasjon – bygge på allerede eksisterende god relasjon. Heve normalen. 

Temaet på jobben min, som er i barnehagen, var Positiv Start 2016. Det ble ca. 40 minutter med fokus på det som er positivt. Jeg er nemlig så jævlig positiv! Hehe. Uansett, for at jobben skal være et positivt aspekt med hverdagen, så må det ligge noen grunnleggende tanker i bunn.

Det jeg snakket om var arbeidsglede, og hvordan du faktisk påvirker på jobben. Hva slags tankesett du tar med deg inn døra om morgenen er med på å påvirke de andre ansatte, men jeg tror også det påvirker barna. Andre ting jeg snakket om var om hvordan humor er et verktøy for mer glede på arbeidsplassen, og om hvordan jeg bruker det selv i min påvirkning på jobben.

Vi kjørte noen øvelser som handler om verdier og relasjoner i barnehagen, og alt i alt ble det en veldig hyggelig affære. Det som var skummelt, var å holde et helt foredrag uten å dele historien min. Da må jeg utfordre meg selv underveis for å finne de rette elementene å snakke om.

I forkant ringte jeg blant annet til en venn av meg som heter Ivar Haugstad, som jobber sammen med meg i Fearless, og han delte noen tanker om sin erfaring med ordet arbeidsglede. Veldig verdifullt å bruke mennesker med kompetanse rundt seg, og være interessert i å la andre lære meg mer om det jeg skal snakke om.

Gjennomføringen var bra, og jeg følte meg stolt og fornøyd etterpå, og tilbakemeldingene var gode.

2016-01-16 22.24.19
Den herlige gjengen jeg jobber med. Mennesker som gir meg glede og en fin arbeidshverdag! 

MEN – det er ikke en hvilepute. Jeg prøver alt jeg kan å utvikle meg som foredragsholder, og spesielt i etterkant av foredragene så noterer jeg ned hva jeg må forbedre og øve mer på til neste gang. Jeg har et VEKSTORIENTERT tankesett.

Når jeg velger et vekstorientert tankesett, har jeg fokus på VEKST. Vekst er læring. Hvordan forbedre og gjennomføre bedre neste gang. Når dette blir fokus i arbeidet mot neste foredrag, så har jeg alltid elementer å forbedre. Tidligere hadde jeg mest sannsynligvis blitt glad, fornøyd, og så latt være å forberede meg til neste gang.

Fordi når du blir så fornøyd, så er det lett å tro at det er dritbra. Men for meg fungerer ikke det her. Jeg er tross alt fersk i gamet, og jeg lærer hele tiden. Jeg er avhengig av å lære. Uten å ha ting å fokusere på, så får jeg følelsen av å gå glipp av potensial.

Ting jeg skriver ned er f.eks: teknikk for å unngå for mye nervøsitet (høre på en sang/se en video med hodetelefoner i forkant som får meg opp), holde på pauser, stå mer rolig på scena, bruke den mer, tydeligere kroppsspråk. Dette gir meg VEKST å se tilbake på i arbeid foran neste foredrag. Og jeg fikk jobbet med det ganske fort.

For allerede onsdagen etter, så var jeg i gang på ny! Med Anja og mitt første foredrag for Team Fearless hvor jeg delte historien min for første gang.

2016-01-20 12.34.45-1
Utsikten fra en av våre to foredrag denne dagen. Anja i aksjon. Rå dame! Tema var tankesett og positiv psykologi. Hva velger du å se etter hos andre? Og hvordan gir du verden en mulighet til å vise frem den du vil være? 

Anja og jeg satte oss i bilen og satte kursen til Porsgrunn videregående skole. Vi holdt 2 foredrag for elever i 2. klasse. Og fytti grisen for et kick.

For meg er det fortsatt sykt å få være med en så stor profil som Anja. Og det er enda større for meg å bli satset på, og få scenetid sammen.

Jeg har jobbet veldig hardt for å få disse mulighetene, og det kule er at det funker.

Det hjelper å ha Anja som varmer opp og forteller sine historier om hvordan hun har utviklet sitt eget tankesett. Og selvfølgelig er det litt jævlig når du ser klokka nærmer seg din tid på scena. Men når du er med et forbilde og jobber sammen, så gjør du det du kan der du er. Jeg måtte sørge for at ho fikk lyst til å gjøre det igjen sammen med meg, så da måtte jeg prestere.

Anja forteller om vekslingen mellom å gå fra et elendig mesterskap og til et mesterskap hvor hun ble kåret til den mest verdifulle spilleren. Bare ved å skifte fokus og bruke tanker på en annen måte. Veldig kult å få høre denne historien flere ganger også! Jeg blir aldri lei den.

Så var det min tur. Helt ærlig så er det ungdom jeg brenner mest for. Våre ungdommer vokser opp med så mye forvirrende tanker og oppmerksomhet som blir dratt alle veier. Det er vanskelig å være den svake og snakke ut om ting når det er viktig å være populær. Det er så mange faktorer som gjør det så viktig for ungdom å trene tankene sine.

Og det er noe jeg tar med meg på scenen. Før jeg skal snakke, så kjente jeg faktisk at jeg gledet meg mellom nervøsitet og frykt. Fordi jeg vet at jeg faktisk kan tilby tankene jeg selv savnet når jeg var ungdom. Og det gir meg en enorm glede å få drive på med dette.

Og selv om jeg var bedre på foredrag nummer to, og selv om jeg også har ting jeg må jobbe med, så gikk det også veldig bra! Det er en slags dobbel glede når du er fornøyd fordi det gikk bra og elevene fulgte med. Samtidig som jeg har ting jeg kan jobbe med! Det er så fantastisk! Det er ikke noe bedre enn å bli bedre!

Bare deg, bare bedre 🙂

Jeg vil at du skal vite at jeg opplever mye frykt. Jeg er veldig nervøs ettersom jeg fortsatt lærer og utvikler meg. Jeg har fortsatt stunder hvor jeg mister troen på meg selv, og tenker at det kommer til å gå til helvete. Jeg har stunder hvor jeg tenker at ingen kommer til å høre på, og at det bare er dritt. Jeg har stunder hvor jeg føler at jeg har absolutt null kontroll over det jeg driver med. Stunder hvor jeg visualiserer en blackout, og at tidvise glimt hvor det står helt stille i hodet mitt.

Men jeg klarer å presse gjennom disse tankene. Jeg klarer å styre de mot vekst. Mot uviklingen, og derfor gjør det at jeg kommer meg i bedre situasjoner senere. Det er vanskelig å være ydmyk å søke råd og få kritikk. Det er ekstremt sårbart.

Allikevel sørger det for vekst. Sårbarhet gjør deg sterkere. Det skrives det bøker om nå. Jeg er sårbar i forberedelsen når jeg lurer på hva jeg driver med. Og jeg ser sårbar når jeg står på scenen, fordi alle dømmer deg. Ser på deg. Og det er noe som er uvant for meg. Allikevel vet jeg at det er disse følelsene som utvikler meg.

Gjemmer jeg meg fra disse følelsene, så vil jeg aldri få til noe av det jeg virkelig vil. Nå sier jeg JA så fort jeg har mulighet, fordi jeg vet at det utvikler meg. Nye elementer jeg kan jobbe med verdsetter jeg som gaver. Og det sørger for at jeg faktisk har troen på meg selv.

Du kan ha selvtillit selv om du tviler på deg selv. Det handler om hvordan du velger å tenke, og om du ser mulighetene eller slipper deg ned etter dine egne bragder. Jeg håper du velger å sette deg selv i posisjoner hvor du kan vokse, og se på mulighetene som oppstår om du blir enda bedre.

Mitt råd er at du velger vekst. Det er et valg. Og det har en magisk konsekvens. 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: