Slik etablerer du en sinnssykt god vane

puzzle-816021_960_720

Hvordan skal du få etablert en god vane? Hva er kriteriene som ligger i bunn? Hva bør du tenke på? Og hvordan bør du jobbe med hodet for å sørge for at de blir til en del av hverdagen din? Look no further, my friend! Her er 10 tips som sørger for at de blir til en realitet! 

Jeg tror det er mange som misforstår konseptet med å være best. Den beste utgaven av seg selv. Det handler ikke om alt du oppnår, men det handler om vaner. Hva slags vaner du har vil definere hvem du er.

En person som har trent lenge blir ikke plutselig sterk. Selv om du ser veltrente mennesker i sosiale medier, så er det ikke slik at de bare tar 20 pullups og løfter over 150 kg i benkpress på hver eneste økt.

Det vi ikke ser, er det som skjer når de ikke er eksponert i sosiale medier. De har vaner som sørger for at de når opp til nivået sitt. Vi ser dessverre ikke så mye til vanene de har, men om du hadde fulgt disse personene gjennom en dag, så hadde du funnet ut at grunnen er simpel. De har andre vaner enn de som ikke er på samme nivå. Derfor er de bedre.

Derfor er det lett å se opp til disse menneskene og bli grønne av misunnelse. Realiteten er at de jobber hardt for å nå opp. De trener kanskje smart, og de trener muligens en del økter i uka også, avhengig av hva slags prestasjon det dreier seg om.

Toppidrettsutøvere har det som en livsstil. De terper og trener på detaljer hver eneste dag! De har vaner som sørger for dette.

Vaner skaper automatisk handling. Ting går på autopilot. Du trenger ikke dvele ved om du skal gjennomføre noe eller ikke, men du bare gjør det. Akkurat som om du enten ligger og sjekker face i 20 minutter før du står opp, eller spretter rett opp av senga – handler om vanen du har. 

Det er ingenting som tilsier at du ikke kan oppnå noe stort! Du er mer enn kapabel. Problemet er at du høyst sannsynligvis ikke har vanene som kreves. Og du bør ha et tankesett og et tydelig mål som tar deg dit du vil.

For meg handler en god vane om utvikling! Vi har mange vaner i løpet av en dag. Om du etablerer en god vane, så får du resultat som et følge av det. Du får en positiv konsekvens. Jogger jeg en halvtime hver dag, så vet jeg at jeg får bedre helse enn om jeg lar være.

Problemet er å skape en slik vane. En vane som holder seg. Vi har sikkert mange nyttårsforsetter på starten av et nytt år, men hvorfor setter du samme nyttårsforsett år etter år? Du klarer ikke å etablere en vane. Det er så simpelt. Når du skal skaffe deg en god vane, så må du være bestemt og du må ha en mening med å skape vanen du vil ha.

Her er 10 tips, inspirert av en mann ved navn Brian Johnson (skriver notater om bøker og holder kurs på YouTube). Disse tipsene vil sørge for at du holder deg til dem nye vanene, og for at du oppnår utviklingen du ønsker!

Skap vaner som kan forandre livet ditt! Det blir veldig mye enklere om du følger disse rådene:

1. Bruke viljestyrken din klokt.

Viljestyrke slår alt. Vi blir interessant ikke nok lært om dette når vi er små. Har du noengang vært hjemme, fått lyst på sjokolade og et minutt senere sitter du i bilen på vei til butikken? Da viser du enorm viljestyrke for å gjennomføre handlingen din!

Viljestyrke er derimot som en muskel. Du kan ikke bruke den på alle ting. Viljestyrke blir brukt mye i begynnelsen for å etablere vanen, men etterhvert kreves det mindre viljestyrke for å gjennomføre. De første gangene du starter med din nye vane vil du måtte hente frem mye viljestyrke. Det er denne fasen det er viktig å disponere den riktig.

2. Fokuser på fysisk fundament

Søvn, kosthold, trening er viktig. Det er ikke bare fordi du får en bedre helse, men dersom du mangler en av disse komponentene, så vil du bli sliten. Når du er sliten, så er det lettere å søke belønninger for å føle seg bedre. Dette kan bli en fallgruve om du vil ha kostholdsrelaterte vaner.

Det er mye vanskeligere å kjøpe den sjokoladen om du har et godt kosthold, ettersom kroppen vil være i god balanse. Med et variert kosthold vil du få i deg vitaminer og mineraler som minsker sjansen for at du får cravings etter usunne saker.

Trener du, så utløser det dessuten masse gode hormoner som sørger for økt glede, lyst på livet og forbedrer selvtillit, for å nevne noe. Jeg merker også selv at jeg blir på grensen til deprimert om jeg ikke får trent på en stund. Dette har negative ringvirkninger, og sørger blant annet for at viljestyrken du trenger til en vane forsvinner i frustrasjon over manglende utløp for energi.

 

3. Plukk en nøkkelvane

Denne vanen vil forandre livet ditt. Hva er denne nøkkelvanen? Hva slags vane kan du kan gjøre som vil bli din nye og beste vane? Finn ut hva du bør erstatte av vaner og sett inn nye og sterke vaner. Nøkkelvanen bør være hovedfokus, og du bør sørge for å flytte viljestyrken din over til denne.

4. Vit hvorfor du gjør dette!

Når du vet hvorfor du gjør noe, og har en sterk nok mening, så kan du utrette hva som helst. Har du dårlig helse, så bør trening være en vane du tilegner deg. Tenk litt utenfor boksen, og tenk på at du gir din egen helse som en gave til din familie og venner for eksempel. Jeg bruker ofte tanken om å være en sprek bestefar som kan leke med barnebarn i mer enn fem minutter som motivasjon for å trene! Kall meg rar, men det funker.

5. 100 % dedikasjon!

Vi kan ikke tillate oss 95 eller 99 % dedikasjon. Da øker sjansene drastisk for at de forsvinner. Dette er så viktig. Om du begynner å forhandle med deg selv og finner på unnskyldninger i stedet for å legge til rett for at vanen blir gjennomført, så vil du øke sjansene for at du aldri etablerer den nye vanen din! Dette er det viktigste punktet!

Kommer du i en situasjon hvor du tenker på velge bort vanen din til fordel for noe annet, så fortell deg selv STOPP! Du vil komme i disse situasjonene før eller siden, så forbered deg på å si i fra og hold riktig kurs.

6. Gjør det til en daglig vane!

En vane heter en vane fordi det er noe som vi gjør automatisk. Og vi repeterer. Og repeterer. Og gjør det igjen. Og gjør det igjen. Gjør det hver dag! Da snakker vi big vane-business!

7. Gjør det ENKELT.

Du trenger ikke overkomplisere! Om du skal skrive hver dag eller jogge hver dag, så sørg for at du ikke gjør så mye ut av det i begynnelsen. Du trenger ikke løpe i en time for å skaffe deg vanen. Du trenger bare å komme deg ut. Vaner som varer 1 minutt er lettere å etablere enn de som varer i 60! Det gjelder alle vaner. Og det er jo logisk også, hvis du tenker over det.

8. Aldri miss en dag!

Du kan for eksempel krysse ut hver gang du klarer den nye vanen. Kryss skaper et mønster med gjennomføring, og det blir kjipere å bryte den. Spiser du grønnsaker i 10 dager og krysser av, så er det kjipt å ha mellomrom på dag 11, og så fortsette dag 12.

Eller så kan jeg selv anbefale å utføre vanen på bestemte tidspunkt. Om du står opp en time før du pleier og utfører vanen, eller om du gjør det hver dag når du kommer hjem fra jobb. Det sørger for at du trenger mindre viljestyrke for å gjennomføre, og det blir lettere å huske på.

9. DEFINITIVT ikke miss to dager!

Jeg mener – hvem prøver du å lure? Du er et menneske, er du ikke det a?

10. Omfavn prosessen!

Det er en reise, og det er en kamp. Husk på det! Det er jommen ikke enkelt å etablere en god vane, for du må ofre litt. Du må kjempe med mange tanker som forteller deg at du ikke trenger å gjøre det, men da skal du vise styrke! Og holde deg på riktig vei. Du klarer det her!

Har du en sterk nok mening med å gjennomføre, så vil du klare det! Tenk på flere grunner til at du trenger denne nye vanen, fremfor hva du heller kan bruke tiden på. Forhandler du med deg selv og vinner mot vanen, så har du i prinsippet tapt.

Jeg tenkte jeg kunne forberede deg litt på hendelsesforløpet når du skal få den nye vanen din! Dette kan gjøre det enklere og praktisk å forholde seg til. Det ser slik ut:

Fase 1: UUTHOLDELIG (10-15 dager)
Disse 10-15 dagene er dem verste. Forbered deg på å ha gode strategier for gjennomførelse. Be en venn om å slå deg i trynet om du misser en dag, eller få med hele familien på grønnsak-prosjektet ditt.

Fase 2: UKOMFORTABELT
Etterpå vil det fortsatt være litt ukomfortabelt. Du vil med jevne mellomrom tenke på fristelser om å falle tilbake i de gamle vanene. Dette er fordi du er komfortabel med dine gamle vaner. Bare hold ut med litt ukomfortable stunder! Du kan klare det her!

Fase 3: USTOPPELIG!
Har du kjempet deg gjennom ukomfortable stunder og bestemt deg for at denne nye vanen skal bli en del av deg, så er det ingen verdens ting som kan stoppe deg! Husk det! Tenk på følelsen av å være ustoppelig. Det er en rå følelse!

LYKKE TIL! 

 

2 kommentarer om “Slik etablerer du en sinnssykt god vane

Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: