Derfor bør du gi mer

2016-01-03 15.04.19

Delvis inspirert av Svein i serien «Petter Uteligger» på TV 2, og delvis inspirert av dette innlegget i Aftenposten, så har jeg bestemt meg for at en nøkkel til å ha det bedre i 2016, er å gi mer. Kan det være så enkelt?

Har du sett serien «Petter Uteligger»? Det er en sterk serie som handler om Petters reise på gata uten penger og kontakt med familien sin i 52 dager. Her får vi oppleve flere artige karakterer som veksler mellom narkotikarus og joviale kommentarer i  halvveis edruelighet.

Svein, en mann som lever på en omsrogsbolig i Oslo, og som er avhengig av heroin, traff hjertet mitt. Han uttalte følgende i den første episoden:

«Hvis alle bare kunne gitt litt mer. Bare litt. Så tror jeg verden hadde vært et mye bedre sted å være».

– Svein, «Petter Uteligger»

Og jeg tenkte for meg selv «ja, der sier du noe!», og tenkte litt over hva jeg kan gjøre det neste året for å gi litt mer. Deretter kom jeg over artikkelen over i Aftenposten. Og en ganske merkelig sak om det å gi.

Psykologer anbefaler faktisk pasientene sine å gi. Hvorfor? Jo, fordi det gir godfølelse. Det beriker livet ditt ved at du kan føle deg betydningsfull for andre, og som en følge av det få det bedre med deg selv. Innleggsforfatteren og pyskolog, Aksel Inge Sinding, skriver at pasienter blir ganske overrasket når han kommer med dette rådet.

Er ikke det litt kult?

Forskning viser faktisk at det gir mer glede når du gir enn når du får. Og jeg finner jo mye sannhet i det, for jeg verdsetter mer et smil når jeg har truffet en gave eller sagt noen ord som andre lyser opp av, fremfor at jeg selv får noe jeg blir veldig glad for. Jeg er kanskje rar, men jeg føler det i alle fall slik.

Hvordan kan vi gi mer da? Jo, vi kan starte med å se rundt oss. Har du noen venner som trenger hjelp? Har du noen i familien som trenger en samtale? Hva er behovene rundt deg? Når du klarer å se utover og se andre i en situasjon hvor de kunne trengt litt hjelp, så er det mye lettere å gi. Det blir mer spesifikt.

Du kan også starte med å slenge noen mynter i en kopp for en uteligger, eller du kan kjøpe mat til dem. Bare kjenn på følelsen. Se på smilet du får. Hvordan føles det? Jeg kan tippe at dette er en god opplevelse. Hvis du ikke liker det, så gjør noe annet! Du skal ikke tvinge deg til å gi. Da blir det høyst sannsynlig en negativ opplevelse.

Du kan gjøre tjenester for venner og familie. Støtte veldedige organisasjoner. Overraske noen. Lytte til en som trenger det. Lage mat til andre. Rose og takke kolleger.

– Aksel Inge Sinding

I artikkelen skriver han også at du blir lykkeligere av å gi, uten å få noe tilbake. Det handler om å spre positive ringvirkninger. Det handler om omsorg. Det handler om å være et medmenneske. Det handler om å starte et sted om du har lyst til å starte en reise mot mer gavmildhet.

Jeg vil være forsiktig med å legge til rette for alle de gode grunnene for at du skal hjelpe andre som sliter, for det handler ikke om at du skal få dårlig samvittighet. Det handler om at du skal få oppleve denne følelsen av å gi. Og da trenger jeg ikke komme med alle mulige grunner til at du bør hjelpe de som trenger det.

Jeg vil at du skal være nysgjerrig på denne følelsen. Bare det å se noen på jobben som ikke blir sett så ofte. Det kan faktisk gjøre underverker. Fortell personen hva som er bra ved han eller henne. Bare kjenn på følelsene. Se på smilet.

Måten jeg skal gi mer i dette året, er først og fremst ved å se andre. Jeg vil at mennesker skal føle seg sett når de er med meg, selv om det kan være en vanskelig oppgave. Jeg tror det er et grunnleggende behov vi har som mennesker. Uansett hva det er.

Om du lager noe, så vil du også at andre skal se hva du lager. Om du skriver noe, så vil du kanskje at andre skal lese det. Og anerkjenne. Jeg skal ikke fortelle folk løgner, men heller være konstruktiv. Jeg blir i alle fall lei meg når noen ser meg og serverer en løgn. Jeg vil heller høre om jeg gjør en dårlig innsats.

Videre vil jeg at jeg skal sette livet mitt i perspektiv oftere. Det kommer tider jeg har lyst på to par sko helt uten noen spesiell grunn, og det kommer tider hvor jeg glemmer meg helt når det gjelder å gi. Målet er at jeg er mer bevisst. At jeg gjør noen feil er greit, men ikke å glemme det jeg har satt meg som mål.

For jeg tror nemlig som Svein i serien på TV 2 at vi kan gi litt. Og at det som er litt for deg er mye for andre. Det er noe som bør streife tankene en gang i blant. Vi har det veldig bra, og vi har så forferdelig mye ting. Jeg tror det er viktig å gi bort litt i blant for å kjenne på de gode følelsene.

Det er lett å skrive om det, men jeg har faktisk gjort litt handling også. Jeg har sopet sammen klær og sko jeg ikke trenger, selv om det ble litt fram og tilbake med noen plagg, og lagt de i container som går til Øst-Europa. En liten gest av meg kan sørge for en ny start for andre.

Jeg kommer ikke til å merke at klærne er borte engang. 

Jeg tror det er greit å gjøre litt selv når du vil at andre skal gi. For det trenger ikke være mer enn å se. Og bare bry seg litt. Ha litt fokus på en liten oppmuntring. Den trenger overhodet ikke være stor for at den får effekt.

Litt er mye. Det er lett å glemme når vi vil ha og ha. Du trenger ikke legge om livsstilen for å gi mer. Du trenger bare å justere litt i måten du tenker.

For tenk om alle bare gir litt mer? Hva vil egentlig skje med verden da?

 

2 kommentarer om “Derfor bør du gi mer

Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: