Hvem er du?

introextro

Har du noen gang hørt begrepene INTROVERT og EKSTROVERT? Det er personlighetstrekk ved et menneske. De gav meg noen svar om meg selv, som var veldig fascinerende. Å lese om dette var som ren tankelesing. Vil du ha noen svar om deg selv, så les videre!

Dette er definisjonene av disse begrepene*:

Introvert – en person som sjelden tar kontakt med andre, er sky i sosiale sammenhenger, har oppmerksomheten rettet mot sine indre opplevelser og gjerne foretrekker ensomme aktiviteter.

Ekstrovert – sosiale, pratsomme, kontaktsøkende, ikke så redde for å dumme seg ut, og de liker nyhet og variasjon.

*definisjonene er hentet fra snl.no

For det første så er det viktig å klargjøre at du ikke er den ene eller den andre. Det er ikke noe svart og hvitt. Du kan være en introvert person med ekstroverte egenskaper for eksempel.

Når du er introvert, så handler det mye om tanker. Indre tanker. En som er introvert finner stor glede i alenetid, og behøver litt fri fra mennesker for å få litt energi. Samtidig kan det være slitsomt å tre frem i sosiale settinger.

Når du er introvert så bygger du opp mange tanker rundt en handling, men du tar ikke steget. Det kan være at du vil synge favorittsangen din på karaokekvelden, men intet våger fordi du tenker for mye.

Du syns også at det er slitsomt med nye mennesker. Du drar ikke på fest for å møte nye mennesker. Du drar dit for å være med dem du er trygge på, og møter du noen nye bekjente så er det vel og bra, men ikke noe mål med kvelden.

 

Du blir også veldig sliten av sosiale settinger, ettersom det krever mye energi. Å mingle på en fest eller annen setting hvor small-talk er nødvendig, anses som noe av det vanskeligste å gjøre for en introvert.

Derfor er det lettere å holde et foredrag foran tusen mennesker, fremfor å mingle i etterkant. En introvert trenger å forberede seg lenge, og får energi av at ting er på stell og går slik det skal.

Og hvis mingling er slitsomt i sosiale settinger, så er det enda mer slitsomt med nye steder hvor du ikke kjenner så mange. Da kommer hundrevis av tanker inn i hodet, og helst vil du vite hvem som kommer i forkant av deltakelse. En introvert blir stresset av å ikke vite, og det gir en følelse av usikkerhet.

introvert

Du har også mange og lange samtaler med deg selv. Du snakker med deg selv i situasjoner og diskuterer og utveksler informasjon om det ene og det andre med deg selv. Dette pågår hele dagen.

Som barn har du flere ganger blitt bedt om å komme ut av skallet ditt og delta litt mer i klassen, selv om du kanskje ikke nødvendigvis har gjort dette etterpå. Du kan også ha erfaringer med å bli en kalt en gammel sjel fordi du trenger å analysere og reflektere før du uttaler deg.

Jeg er nærmest introvert enn ekstrovert. Jeg kjenner meg igjen i utrolig mange egenskaper som en introvert har. Derfor er det litt godt å vite at det er fler enn meg som har det sånn. Det er godt å lese oppklarende ting om seg selv, for da kan det være lettere å finne en måte å utvikle seg på.

Jeg snakker mye med meg selv. Jeg elsker å være alene. Når andre spør om jeg blir ensom når jeg er alene en liten stund, så tenker jeg på at det er energigivende å få være fred og la tankene vandre mens jeg gjør noe fornuftig (velger å tro at det er det selv).

Det er også slitsomt for meg med sosiale settinger. Det kan bli mye for meg, og mingling uten grunn er noe av det vanskeligste jeg kan gjøre. Dette er fordi det er vanskelig for meg å se verdien av det hele tiden.

Jeg trenger mening med ting, og jeg liker å se det store bilde når jeg er i kontakt med folk. Det handler ikke om at jeg ikke vil være med mennesker, men jeg trenger en mening med menneskene jeg er med.

Det er mye lettere for meg å ta kontakt med noen jeg vet jeg kan samarbeide med eller som jeg kan gjøre en tjeneste for, simpelthen fordi jeg anser det som meningsfull handling som vil gi en positiv påvirkning på mitt liv senere.

Det handler ikke om å være uhøflig og mislike folk, så langt der i fra. Men det handler om å finne gode mennesker å være sammen med, slik at det blir meningsfullt å være sammen. Slik at det blir trygge rammer og gode samtaler. Og det gir ro i sjelen og energi til settingen.

Jeg hilser og smiler til mennesker selv om jeg ikke trenger å gjøre det. Det er meningsfult for meg å være en høflig og positiv person. Skal jeg snakke bare for å snakke, så er det vanskelig. Men jeg prøver og klarer det mange ganger også. Det handler mer om at det er en situasjon jeg ikke finner så mye glede i å utføre.

Har du introverte egenskaper? Da anbefaler jeg deg å lese noen bøker som handler om introversjon. Det er som at noen leser tankene dine! Skummelt, men veldig godt å lære seg selv å kjenne bedre.

Når du er ekstrovert derimot, så er det slitsomt å være alene!

Da vil du heller snakke med mennesker, og får energi av å være og bedrive samtaler med andre. Det er faktisk slik at en tanke om å starte på yoga høres fristende ut, men du blir hindret av at du må være stille i en altfor lang periode.

Du føler behov for å snakke ut om ting, men du kan gjerne tenke deg minst 3 stykker du kan fortelle det til. Du har ingenting i mot å være festens midtpunkt, og du har veldig enkelt for å komme i kontakt med nye mennesker.

Andre kan beskrive deg som innpåsliten og pågående, ettersom du er flink til å ta initiativ – og gjør det ofte. Du blir også sliten av sosiale settinger, men du føler rett og slett ikke for å avslutte. Du elsker å være med andre.

esktro

 

Ytre meninger som ikke er fullt gjennomtenkt er også hverdags. Så lenge de får komme til overflaten og være en del av samtalen, så er det greit. Du er heller ikke redd for å drite deg ut, og lærer ikke selv om du ofte tenker høyt i upassende settinger.

Når du får uventet alenetid, så finner du like fort kjedsomheten. Kontakt med det indre er i større grad fraværende og kjedelig å snakke om. Selv om jeg er nærmest introvert, så har jeg også ekstroverte egenskaper.

Noen ganger føler jeg store behov for å være med andre. Selv de jeg ikke kjenner så godt. Da får også jeg energi av å være med andre mennesker. Jeg er avhengig av å ha positive og gode mennesker rundt meg for at jeg skal føle meg vel.

Med andre ord er det oppsummert som i bildet over. Introverte får energi fra sin indre verden, og finner glede av å være alene. Ekstroverte får energi fra sin ytre verden, og finner glede av å være med andre.

Det er ingen som er kun det ene eller kun det andre. Allikevel er det skremmende mange karakteristikker som passer seg selv. Det er nesten litt rart å lese, for du leser om deg selv.

Du trenger overhodet ikke være flau over å være en introvert. Det er faktisk noe jeg er stolt av å være. Jeg er glad for at jeg kan reflektere over ting, men samtidig skulle jeg også ønske at jeg hadde flere ekstroverte egenskaper i eksempelvis sosial interaksjon.

Hva slags type er du? Og hva skjer – når du finner ut hva som gir deg energi? Kanskje du finner noen allerede eksisterende situasjoner du kan få fler av? Enten du er introvert og trenger alenetid, eller er ekstrovert og trenger å ta initiativ til å henge med andre.

Du kan sikkert også tenke deg de stille vennene i gjengen. De har introverte egenskaper. Hvis du lærer litt om introversjon, så kanskje det blir lettere å forholde seg til dem?

Og dine høylytte venner. Tenk på at de får energi av å være sammen med deg. De har ikke noe behov for å snakke om dype ting så ofte. Snakk heller med de stille vennene dine da.

Vil du derimot ha fart og spenning, så trenger du venner med ekstroverte egenskaper! Du har også større odds for at de vil bli med ut på byen, eller dra på kafé. Du trenger venner som er både og, tror jeg!

Da får du innsikt, og du får utfordringer å forholde deg til. Det er ikke slik at jeg ikke setter meg i situasjoner hvor jeg må mingle og slike ting, men jeg ser på det som en utfordring til å bli bedre. Og jeg vet at jeg ikke er noe god på det, så jeg setter ingen høye forventinger til meg selv.

Tenk på vennene dine i dag. Og tenk på om det er måter du kan sørge for mer energi i deres hverdag? Kanskje de trenger en liten fest eller trenger litt alenetid?

Hvis du syns dette virker spennende, så finner det mange bøker om emnet. Jeg anbefaler deg å lese en bok for det du syns passer best for deg, og deretter lese en bok som handler om det motsatte.

Dette sørger for selvforståelse og forståelse av andre. Det kan gjøre deg mer åpen for handling du ikke liker så godt, eller det kan gi deg innsikt i en verden hvor du må lære deg å tråkke.

Jeg synes i alle fall at det er godt å få noen svar. Ved å være bevisst på hva vi gjør, hvorfor vi gjør det og hvordan vi responderer på det, får vi stor grad av innsikt. Dette kan føre til en bedre reise!

Enten det er med høy popmusikk eller rolig piano.  

3 kommentarer om “Hvem er du?

Legg til din

  1. Bra skrevet! Har det problemet at jeg er ekstrovert samtidig som jeg er utrolig usikker på meg selv, blir veldig slitsomt for jeg prøver å være meg selv Samtidig som jeg må tyde signalene til de de rundt meg og hele tiden tenke «er de lei av å høre på meg nå? Blir jeg for mye?» Jeg kan gå dagevis og angre på at jeg har gitt for mye av meg selv i en samtale, og er også livredd for at de rundt meg skal synes jeg er lnnpåsliten

    Liker

    1. Det beste rådet jeg har, er å drepe tvil med handling. Spør dem rett ut? Det er vågalt, men du viser forståelse, som igjen vil føre til at de forstår. Sier ikke at du er slitsom,men det er veldig farlig å tenke på hva andre sier. Mest sannsynlig det oppspinn. Allikevel så kan du tenke på at dine beste venner tar deg for den du er. Hva «alle andre» syns er ikke noe jeg bruker mye energi på i alle fall. Vær stolt av deg selv, og søk bunnen av svar om du er usikker 😊 Håper du fikk noe ut av dette!

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: