Slik kommer du deg ut av komfortsonen

parachute-658397_1280

Vi snakker ofte om komfortsonen. Og hvordan den setter kjepper i hjulene for et liv du virkelig har lyst til å leve. Vi opplever frykt naturlig gjennom følelser og det føles ofte som umulig å komme seg ut. Her er min oppskrift som har fått meg ut av den. 

Kjenner du deg igjen i ordet A4? Kjenner du en deilig bris innvendig når du leser ordene balanse og trygge rammer? Da er du akkurat som alle andre!

Frykt er en naturlig del av mennesket. Fra vi bodde i hulene har vi opplevd frykt, og den har hjulpet oss gjennom evolusjonens løp. Den har hindret oss i å bli spist av digre rovdyr og fått oss til å oppdage fare.

Men hva med livet vårt nå? Hvor er frykten blitt plassert?

Den ligger fremdeles i det ukjente. Vi frykter det som vi ikke vet. Og det er vel kanskje ikke så rart?

Jeg har mange venner som kødder med meg og tror at konseptet Fearless handler om å fjerne alt som heter frykt og være en crazy gærning som gjør syke stunts. Det er nok ikke tilfelle, selv om det kan føles sånn til tider.

Ordet Fearless består av «fear» og «less». Det heter ikke Fearfree. Vi må ha frykt for å kunne overleve. Ellers så kunne vi ferdes på en trafikkert motorvei uten å kjenne pulsen stige og en indre dialog som skriker PASS DEG!

Om du skal få less av frykten så er det egentlig ikke så mange veier rundt. Det er spesielt to elementer som jeg har fått erfare gjennom prosessen å starte denne bloggen og plutselig stå på en scene foran en mengde tilskuere.

Derfor vil jeg ta for meg dem. De er som følger:

 1. SETT DEG SELV I SITUASJONENE DU FRYKTER
  Det her er alfa omega. Jeg skulle ønske jeg kunne fortelle deg at frykten for det ukjente kunne blitt mindre på en annen måte, men det kan jeg dessverre ikke.Første gangen jeg holdt foredrag alene, på et seminar for lærere, så var jeg mildt sagt lettere vettskremt. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg fikk tanker som «HVA driver du med nå?» eller «Det her går åt skogen!», som en fryktrespons i mitt hode.

  Jeg kan innrømme at jeg satt og var livredd bare ved tanken på å stå på scena der. Helt alene. Tenk om du får blackout da, Marius? Hva gjør du da? Tenk om ingen klapper når du er ferdig da, Marius? Hva skjer da?

  En svakt vindkast av angst bergtok meg ved flere anledninger mens jeg forberedte det jeg skulle si. Hva om du bommer på budskapet da, Marius? Hva gjør du da?

  Heldigvis ble ikke frykten stor nok til å sette meg ut. Jeg klarte å beholde fokus, og jeg beroliget meg med tanker om at å stå på den scena var nødvendig for videre karriere. Det var nødvendig for å kunne komme i gang med drømmene mine.

  Selvfølgelig kunne jeg sagt nei til muligheten, og utsatt alt sammen. Men i forkant visste jeg at ved å sette meg i dem historiene, så vil det bli mindre skummelt ved senere anledninger. Faktisk er dette punktet kritisk for å kunne kontrollere tankene, og skape referanser for hvordan jeg kan håndtere lignende situasjoner senere.

  Det samme gjelder om du er redd for edderkopper. Jeg så et program med Truls Svendsen og Cecilia Skog. Jeg husker ikke hva det het, men der var Cecilia så sykt redd for edderkopper. Derfor dro Truls ho med til dyreparken. Der var oppgaven å utfordre edderkopp-frykten. Hvordan gjorde hun det?

  Jo, først så ho edderkoppen på avstand. Lang avstand. Det føltes nok. Uansett, etter mye om og men, så gikk ho nærmere. Et steg nærmere frykten. Truls som motivator. Et skritt til. Nå kunne ho tydelig se edderkoppen.

  Deretter ble edderkoppen tatt ut. Ny panikk. Men Cecilia var tøff som et rockeband. Ho sto nærme edderkoppen mens dyrepasseren sto med den i hånda. Og det var ikke en liten Petter edderkopp. Detta var en mega-edderkopp. Tarantella. Ho fikk tilbud om å holde den, men takket veldig pent nei. Poenget er at ho satt seg selv i situasjonen.

  Gradvis eksponering eller å hoppe ut i det er gode råd.  Det funker som bare det! Og ser du på det som erfaring eller en nødvendighet, så blir det litt enklere å ta utfordringa.

  «Det funka for mæ!»

 2. FORBEREDELSE
  Nok et kritisk punkt som gjør det lettere å komme seg ut av komfortsonen. En annen ting som gjør ting lettere, som f.eks når du holder en presentasjon foran en forsamling, er å forberede seg godt. Det blir litt enklere da.Den stikkende følelsen av å føle at du ikke er godt nok forberedt eller føler at du kommer til å få hjerneteppe, er ikke særlig digg. Det gjør det lettere å la være.

  De beste presentasjonene er utrolig nok de som er forberedt og gjennomtenkt. Det er lett å tvile på at det du gjør er bra nok, men dersom du forstår nytteverdien av forberedelsen, så vil du få en forsterket følelse av at det er bra nok.

  Og det er en godfølelse.

  Ved forberedelse kommer følelser av mestring og tro på egne ferdigheter. Det gjør at frykten avtar, selv om situasjonen er fryktfull til å begynne med. Er du like nervøs foran en eksamen hvis du har lest godt og forberedt deg f.eks? Jeg tviler.

  Visualisering er også en nøkkel i forberedelsene. Å se for deg hvordan det kommer til å gå. Hva skal du si? Hva skal du gjøre? Hva ser du? Hvem er tilstede når du gjør det? Hvordan skal du stå? Hvor skal du oppbevare tingene du trenger til situasjonen?

  Jo fler detaljer du får med, desto bedre blir det å gå inn i situasjonen senere. Når jeg hadde forberedt det jeg skulle si, så var neste steg å se for meg hvordan det kom til å bli. Du kan faktisk forberede deg for situasjoner før du kommer i dem ved å se dem for deg.

  Glemmer du det du skal si? Ta med en huskelapp som er lett tilgjengelig. Husk å gå på do, drikk vann og hold stemmen i sjakk. Hvordan skal du ha energinivået? Hva må du gjøre for å komme deg opp i riktig energinivå?

  Og hva gjør du om stevnemøte med den hyggelige dama plutselig blir helt stille? Forbered en vits eller grav videre i interessene hennes f.eks. Forberedelse er nøkkel for å takle situasjonene du vil beherske!

  Hvis du føler at ting går over styr, så husk på at det kommer til å gi deg rik erfaring og prøv etter beste evne å puste og ro deg ned. Worst case scenario har du allerede sett for deg hvordan du skal takle gjennom visualisering, så hva venter du på? 🙂

 

Dette er mine beste råd for å komme deg ut av komfortsonen. Den har blitt utfordret en god del ganger det siste året, men det har vært nødvendig og viktig for at jeg er der jeg er i dag. Når du tenker over hva som hindrer deg i hverdagen, så vil jeg gjette at det er frykten for det ukjente som stopper deg.

Sørg for at du ikke utsetter situasjonene som du vet vil gi deg en bedre fremtid. Hvis du lever i frykten, og du vet det, så er det ditt ansvar å sørge for at du kommer deg ut i de situasjonene der du må utfordre deg selv.

Det vil være ubehagelig, og du vil føle at det er forferdelig noen ganger, men det vil være verdt det.

Forbered deg godt og utsett deg selv for det du frykter. Det vil gjøre deg til sjefen over frykten! Om du feiler første gangen, så har du enda bedre forutsetninger for neste gang. Det er ingen som stiller krav til at du skal klare det første gangen, så tenk over hva du lærte, børst av deg dritten og kom deg opp igjen.

Jeg håper du jobber med å finne ut hva som holder deg tilbake, og gir deg selv en utfordring. Det kan forandre livet ditt drastisk. Til det bedre!

Til slutt vil jeg avslutte med et uttrykk vi bruker i Fearless. Som jeg liker å bære med meg langs ryggraden, så sant ikke vaskemaskina streiker.

Lykke til med dine utfordringer! Jeg vet du kan kontrollere frykten. 

Tired of trying to fit in?
Don’t worry!
The coolest shi# happens
OUTSIDE THE BOX

DSC_0138

En kommentar om “Slik kommer du deg ut av komfortsonen

Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: