Derfor bør du ha en positiv dialog med deg selv

brain-951845_1280

Den virkelige grunnen til at du bør ha en positiv indre dialog er ikke bare fordi det gjør deg godt. Det er også en vital brikke for å beholde fokus og kurs mot drømmene dine. For å spille på lag med hjernen din. 

Lurer du på hvorfor det er så viktig å snakke positivt med deg selv? Og visste du egentlig at din indre dialog påvirker fremtiden din?

La meg ta deg med inn i hjernen din! Ca. midt i hjernen din, befinner det seg en liten hjernestamme som kalles for RAS (Reticular Activating System).

Fancy ord, sant? Den norske terminologien er «struktur i hjernestammen som styrer generell hjerneaktivering.»

RAS er delen av hjernen hvor all informasjon vi tar inn prosesseres. Dette er smak, farger, lyder, bilder og forestilte bilder (lukt er unntaket, da disse sansene går inn i nesa).

Tenk for eksempel nå på rommet du sitter i. Uten å se opp eller ta en titt på rommet, så kan du enkelt beskrive store deler av omgivelsene, selv om du overhodet ikke har tenkt på det før nå?

Vi tar inn enorme mengder informasjon hele tiden, og RAS fungerer som et slags «filter» som filtrerer ut de viktigste inntrykkene. Hva er det som avgjør hva som anses som viktig?

FOKUS. Det vi fokuserer på, er det som får passere gjennom filteret vårt.

Du har kanskje vært på en fest eller stått i kø mens noen har snakket om noe du tilsynelatende har gode kunnskaper om, selv om du ikke er en del av samtalen? Kanskje de prøver å finne fram til en skuespiller fra en film som du nettopp har sett, og vet navnet på?

RAS aktiverer denne oppmerksomheten din, og kanskje du også slenger ut et svar for å hjelpe samtalen videre?

Du har kanskje også opplevd at du har kjøpt deg en ny bil, og etter at du har fått dette gliset i garasjen, så ser du den samme bilen i alle regnbuens farger på neste kjøretur? RAS, min venn. Det blir FOKUS.

Grunnen til at indre dialog er så viktig, er at det du forteller deg selv – blir ditt fokus. Videre former det din realitet. 

Hvis du forteller deg selv at du ikke klarer å skrive eller male, så blir det realiteten din. Hjernen trenger bevis for å fastslå at dette er realiteten din, og som en følge av dette vil du mest sannsynligvis avstå fra disse aktivitetene (eller gi opp relativt fort om du prøver) så lenge du har denne troen på ferdighetene dine.

Hjernen tenker i bilder, og bare tenk på hvor hardt du jobber med å løse denne, selv om du ikke har fått beskjed om det. Uferdige ord og mønstre er som pesten selv for hjernen, så den gjør det beste og lager ferdig det den tror er riktig.

687474703a2f2f636f6e74656e742e73637265656e636173742e636f6d2f75736572732f746f67616b616e6761726f6f2f666f6c646572732f4a696e672f6d656469612f65353438366633622d363038662d343364392d396135352d3737356464646135623732372f323031352d30342d31385f313134342e706e67

Okei, nå må vi videre her! Det er det engelske ordet «apple», hvis du ikke har sett det før nå. FOKUS!

Hva slags bilde du danner av deg selv er kritisk for egen utvikling. 

Derfor er det viktig at du trener opp din indre dialog til å tenke positivt og tro positive ting om deg selv! Det vil få RAS til å spille på lag med deg, fremfor å dra deg ned.

Ja! Bruk RAS‘en riktig! Hvis det er lov å si?

Hvis du setter deg et mål om at du skal bli bedre til å skrive eller male, så vil RAS påvirke tankene dine i en positiv retning. Som en følge av dette vil du kanskje legge merke til en annonse i avisen hvor det tilbys malerkurs, og du lar annonsen få oppmerksomheten din.

Da har du filtrert ut de andre annonsene, og latt ditt mål om utvikling bestemme ditt fokus. Du spiller på lag med hjernen din! 

RAS sørger for at du holder stø kurs mot målet ditt med forbedret fokus. Selv om du ikke er bevisst på målet ditt i hverdagen, sørger RAS for å styre oppmerksomheten din mot de tingene som er relatert til målet ditt! Dette gjør ting enklere for deg, og det er en kul egenskap som hjernen har.

Det som derimot påvirker ditt fokus negativt, altså problemer og annet som gir deg negative tanker, vil føre til at RAS jobber motsatt vei. Det er derfor viktig å prøve å lage en plan for hvordan du kan bearbeide negative tanker og løse problemer du har i livet ditt, slik at positive tanker kan få forbedret fokus.

Det er du allerede i gang med! Du leser jo bloggen min!

Hvordan styre tankene mot positiv utvikling?

 • Omgi deg med mennesker som løfter deg opp, og som du finner verdi av å være sammen med!
 • Se etter positive egenskaper ved deg selv! Du kan hvis du vil. Du er bra nok! 
 • Se for deg en positiv fremtid! Sett langsiktige og kortsiktige mål som sørger for utvikling, og en giv og lyst på en spennende fremtid.  

Om du følger disse rådene, er bevisst og trener opp positive tanker, så vil du sørge for et positivt fokus.

RAS vil spille på lag med deg, og du vil oppleve at veien mot målene dine blir spennende, men også enklere!

Dette er ikke noe jeg har funnet opp, men det er forskning og fysiologi. Hvis du vet hvordan du kan spille på lag med hjernen, blir det da enklere å gjøre justeringer?

Jeg håper det! Tenk på RAS‘en og bruk den riktig! Vi vil vel ikke ha dårlig input i RAS‘en?!

3 kommentarer om “Derfor bør du ha en positiv dialog med deg selv

Legg til din

 1. Kjempeflott det du skriver og det enkle ordtaket » positive tanker sår positive ord»…. Som igjen fører til positive handlinger, passer godt inn med innlegget ditt 👍🏼😊 Jeg starter alltid min dag med å si : » God morgen Kate; ha en fiiiin dag 😊😊😊» … Og det gir meg en flott start på dagen 😉

  Liker

  1. Så artig å høre fra selveste kanonfotografen! Tusen takk 🙂
   Nettopp. Ringvirkningene er enorme når du unner andre velvære og er geniuint opptatt av de positive tingene. Mange mennesker trenger slike positive krefter i livet sitt.
   Jeg er rimelig sikker på at du er en slik kraft! Fortsett med det, Kate-Marita!
   Ha en fin dag videre 😀

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: