3 tips for bedre kommunikasjon

figures-368751_1280

Har du noen gang opplevd å møte noen og umiddelbart føle at dere ikke vil finne tonen? Eller opplevd at  du blir stresset innvendig fordi du ikke vet hvordan du skal snakke med en person? Prøv disse 3 tipsene neste gang for å få en bedre samtale! 

Denne artikkelen finner du også på Team Fearless sine nettsider!

Kommunikasjon er utrolig viktig. Det er viktig for alle. Det er derimot vanskelig å forstå hvorfor et møte med en person går bra, hvis du ikke er bevisst på hva du gjør. Og hva skjer egentlig når det ikke går bra?

Har du noen gang tenkt på at menneskene du får best kontakt med – er de som er lik deg selv?

Vi får en umiddelbar kontakt med mennesker som speiler deg som person.

 1. Møt kroppsspråket
  Den viktigste faktoren i en samtale er ikke ordene som blir sagt. Det er kroppsspråket! Bare tenk på hva du gjør når du skal trøste noen som er lei seg – hva gjør du?Mest sannsynlig krymper du litt sammen og møter kroppsspråket til personen som er lei seg. Dette er for å vise at du er på «bølgelengde» og bryr deg.Du står mest sannsynligvis ikke oppreist med hevet brystkasse og utstråler selvtillit. Du møter kroppsspråket.

  Hvorfor er dette viktig?

  Det skaper en forbindelse mellom deg og personen du har en samtale med. Om du snakker med en glad person som smiler og er glad, så vil du mest sannsynlig ikke krype deg sammen, men bygge videre på den glade sinnsstemningen.

  Tenk på kroppen din når du går mot en person som smiler. Hva gjør du med armer og ansiktet for eksempel? Du vil sannsynligvis  ha åpne armer og smile bredt. Om du ikke smiler eller holder armene i kryss, så drar du ned stemningen.

  Prøv å møte kroppsspråket neste gang du møter en person, og se hva som skjer.

 2. Prøv å møte snakketempo og ordbruk
  Dette med tempo i dialogen, kan være med på å gjøre deg mer godtatt av personen du snakker med. Se for deg at en som snakker sakte møter en som snakker fort. Hvordan tror du disse vil oppfatte hverandre?Den som snakker sakte vil mest sannsynlig anse personen som snakker fort for å være stresset og slitsom å snakke med. Den som snakker raskt derimot, vil mest sannsynlig stå og få lyst til å dra ordene ut av munnen til personen som møtes.Dette høres kanskje litt banalt ut, men tenk etter selv! Hva slags tempo snakker du i? Og hvem får du en flytende samtale med?

  Jeg vil tippe at de du kan snakke med i evigheter har tilnærmet likt toneleie og hastighet i dialogen som deg. Dette kan overføres i dialog til det daglige. Se an personene og senk/øk farten på ordene dine etter vedkommende når du er i gang.

  Dette vil gjøre underverker for hvordan du klarer å kommunisere, og sørge for at dere «møtes på midten».

 3. Bruk ord med omhu
  Har du opplevd å snakke med noen som bruker ord du rett og slett ikke forstår? Og for at du ikke skal føle deg dum, så har du nikket samtykkende og endt opp som et spørsmålstegn etter kort tid?Det å bruke ord som den du prater med forstår, er en essensiell brikke for bedret kommunikasjon. Du trenger ikke bruke fancy ord og fremstå smart om du snakker med en som er på bølgelengde med deg.Når du er i et jobbintervju for eksempel, kan det være lurt å bruke noen faguttrykk for å vise forståelse for jobben du vil ha. Når du snakker med baker Hansen derimot, så trenger du ikke be om en modifisert bolle for å kjøpe et skolebrød.

  Å bruke henvisninger til et yrke eller en interesse som en person har, kan også sørge for at du blir forstått i større grad.

  Snakker du med en person som har sykkel som en stor lidenskap, så kan du nevne uttrykk som å «kjøre på felgen» for å beskrive en vanskelig dag, eller «bremse med fremhjulet» for å beskrive en hendelse som var litt risikabel.

  Vær litt kreativ og prøv det ut!

Hvis du prøver å bruke samme type kroppsspråk, ord og snakketempo som person du møter, så er det fare for at dere kan få en bedre relasjon.

Kommunikasjon er en treningssak, og som krever bevissthet. Tenk også på dine suksesshistorier med mennesker du har fått/fikk en god tone med. Hva gjorde du? Og kan noe av dette overføres til andre? Ikke vær redd for å prøve deg frem.

Og husk på at vi føler oss sterkest knyttet til de som er like oss selv.

Du kan få mange morsomme historier om du sklir litt ut noen ganger, men det er bare morsom læring!

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: