7 vaner til suksessrike mennesker

photo-1428954376791-d9ae785dfb2d

Du har helt sikkert mange vaner, men er du bevisst på hva slags vaner du har? Kanskje hjelper det å få et innblikk i gode vaner, slik at du lettere kan tilegne deg det selv eller forbedre noen vaner du allerede har? Hva kjennetegner vanene til de som oppnår suksess i stor grad?

I Stephen Coveys bok «The Seven Habits of Highly Effective People», presenterer han de syv vanene som kjennetegner de menneskene som får mye unnagjort. Her er dem!

 1. Vær proaktiv!
  Hva vil det si å være proaktiv? Jo, det betyr at du tar for deg det du KAN forandre i forkant av en hendelse. Ofte er det lett å henge seg opp i tingene vi ikke kan forandre, eksempelvis været eller at du ikke fikk den brunstige hårveksten til David Hasselhoff når du passerte tretti.Dersom du skal tilegne deg en god vane, så er det å skifte fokus over på det du kan gjøre! Du kan ikke forandre været for det er som det er. Du kan derimot forandre måten du takler været på, og hvordan du ser mulighetene under forskjellige forhold – fremfor negativt fokus på at det regner og at du innstiller deg på at du ikke kan gjøre noen ting.Vær i forkant, og sørg for å rette fokuset mot hva du kan gjøre. Så vil du være bedre rustet.

  Dette inngår også sammen med et vekstorientert tankesett der du fokuserer på hva du kan forbedre, fremfor det du ikke kan forandre. Som for eksempel å forbedre dine skriveferdigheter i forkant av oppgaven fremfor å skylde på at læreren er en nisse som ikke skjønner noen ting.

  Eller at du tenker på hvordan du kan få noen til å kjøpe produktet du selger, fremfor å tenke på at de ikke forstår noen ting når de ikke kjøper det.

 2. Begynn med slutten i minnet
  Denne vanen handler om perspektiv, og klarer du å sette ditt liv i perspektiv, så vil du sannsynligvis få noen andre tanker i hverdagen.Se for deg at du står ved din egen kiste, og du skal fortelle noen ord om deg selv i begravelsen din. Hva vil du fortelle? Hva vil du bli husket for? Vil du se tilbake på en person som angret på valg som ikke ble tatt, eller vil du se tilbake på en person som kjempet for det du trodde på med hele ditt hjerte?Tenk på dette når du skal legge planer og sette deg mål. Hva slags planlegging sørger for at du kommer dit du vil være? Hva slags mål vil du sette deg ut for å oppnå – som du vil bli husket for?
 3. La det viktigste komme først
  Hverdagen og livet består av flest hverdager. Helgen er faktisk bare to dager. Er du bevisst på hva du gjør i hverdagen? Og hva er viktig for deg? Dersom du tenker over hva som er viktigst for deg, og plasserer disse tankene aktivt i hjernen din – vil det påvirke måten du lever på?Vi forteller ofte at familie, venner og egen helse er det viktigste i livet. Vi vil vel aldri fortelle at å vaske huset eller sortere dokumenter på jobben går foran?Hva bruker du tiden din på å tenke og handle etter?
  Dersom du får mer tid med familie og venner, så vil du nok mest sannsynlig bli påvirket positivt i større grad og kan leve med mer glede i hverdagene dine.

  Tenk etter hva slags tidsbruk du har i hverdagen. Finner du tid til venner og familie og litt trening? Kan du strukturere bedre? Å si ja til det som er viktigst oftere, og samtidig si nei til de tingene som ikke gir deg så mye, vil gi mer rom for det som er viktigst.

  Du vil erstatte tanker om det som er uviktig med dine nærmeste, og kroppen vil spille på lag med deg når du setter av tid til å pleie den.

 4. Tenk vinn-vinn
  Når du skal tjene penger eller be om hjelp til noe – tenker du vinn-vinn? Et kjennetegn for mennesker som kommer seg opp og frem her i livet, er at de tenker på hvordan de kan oppnå vinn-vinn-situasjoner når beslutninger tas.Hvordan kan du gjengjelde tjenester eller utføre tjenester for andre som sørger for at begge parter vinner sammen? Bare tenk på det.Hvis du ikke tenker på hvordan du kan få andre til å skinne og gjør noe som kun du drar fordel av – kan det tenkes at du går glipp av positive ringvirkninger? Tenk på dette neste gang du skal ta en beslutning.

  Kan du låne mel av naboen og gi noen ferske boller tilbake?
  Kan du spørre om å få låne kompetanse samtidig som du tilbyr din egen?

  Kan du hylle andre enn deg selv i sosiale medier, samtidig som du kommer styrket ut av det selv?

 5. Søk forståelse først, og deretter hvordan du kan bli forstått
  Denne kan nok mange dra nytte av. Det er ingen som bryr seg om hvor mange timer, eller hvor mye du har svettet for å komme deg dit du er.Det som betyr noe, er hva slags verdi du kan gi tilbake. Når du søker forståelse, så sørger du for at du har tilegnet deg kunnskapen og metodene som trengs for å bringe verdi innenfor det du driver med.Hvis du skal få noen til å kjøpe din tjeneste eller ditt produkt, så er det ingen som bryr seg om hva slags arbeid du har lagt ned! Ikke la dette bli en faktor for at andre burde benytte seg av tjenesten/produktet! La det vise seg i engasjement og lidenskap for hva du gjør, og fokuser på hvordan du kan fremlegge verdien av det du har skapt!

  «Kjøp den nye boka mi! Jeg har brukt et år på å skrive den!» kan byttes ut med «kjøp boka mi – så kan du lære noe nytt om dette emnet!»

 6. Synergi
  Dette handler om samarbeid. Er du ydmyk nok til å ta i mot hjelp? Bra! Samarbeid sørger ikke bare for at det blir lettere for deg, men også for at personen som hjelper deg føler seg verdifull.Om du får noen til å hjelpe deg for at noe skal skje, så oppstår synergi. Det er to forskjellige egenskaper som er avhengige av hverandre for å virke sammen.Det blir litt som å låne en som er sterk nok til å ta deg på nakken, slik at du når opp til de deilige og modne eplene du ikke når opp til selv. Uten en sterk nakke, så ville du fått sure epler. Nå kan dere dele en stor bøtte. Tenk på den gode stemningen da!
 7. Slip sagen
  «Det tar så lang tid!». Vi forteller ofte om at vi ikke gjør noe fordi det tar så lang tid. Vi har ikke tid til å trene 3-4 timer i uka, og vi har ikke tid til å lage sunn mat hver bidige dag. Hva erstatter du denne tiden med?Tiden som forbedrer helsa di – hva erstatter du den med? Du har ikke tid til å gjøre ferdig oppgaven i dag, men hva er det som opptar tiden din i stedet?En som er opptatt av utvikling for seg selv og andre vet at tiden er utrolig viktig. Tingene som gjøres og tingene de tar seg tid til, vil påvirke fremtidige resultater.

  Hvis vi tenker oss tilbake på punkt nummer 2 – hva bør du bruke tiden på for å komme dit du vil?

  Å slipe sagen handler om å ta seg tid til det som gjør arbeidet ditt mer effektivt. Det handler ikke om at du skal jobbe hardest mulig, men smartest mulig. Det handler ikke om hvor mye tid du bruker, men faktisk om hvor mye du får unnagjort.

  Det er ikke særlig smart å jobbe ræva av seg over tid, og ende opp som en lamslått geit. Da er det bedre å slipe sagen, og tilegne seg gode rutiner med høy effektivitet.

Er dette noen vaner du kunne tenke deg å tilegne i ditt eget liv? Prøv de ut da vel!

Kanskje hverdagen får en bedre struktur? Og kanskje du kan bruke mer tid på de tingene som virkelig betyr noe?

Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: