Til min fremtidige datter

datter3

Hei, jenta mi.

Velkommen til verden, lille venn. Du har et helt liv foran deg du. Jeg tenkte å dele noen tanker med deg, slik at du kanskje forstår deg selv litt bedre. Kanskje jeg kan gi deg noen råd som fører deg tidligere dit du vil i livet. Jeg skriver kanskje, fordi jeg ikke skal forvente mer enn nødvendig fra deg.

Lille venn, gi meg et forsøk til å få deg til å se ting litt klarere når du skal opp og frem her i denne store verden.

Hvis du kommer til verden, og jeg får være en del av den, så må du vite at du alltid har en person i livet ditt som elsker deg av hele sitt hjerte. Noen ganger kan det hende at du tviler, ettersom pappa må være streng noen ganger. Slik at du forstår at du må lære deg litt folkeskikk. Jeg vil at du skal lære deg de tingene jeg syns er viktig for å leve et godt liv.

Men ikke tro at jeg forventer at du skal følge alle rådene jeg kommer med. Faktisk så håper jeg at du lærer meg at jeg tar feil noen ganger. Slik at jeg forstår at en pappa kan være litt overbeskyttende noen ganger. Men det er fordi jeg elsker deg, jenta mi.

Først vil du se verden fra et froskeperspektiv. Du vil se opp mot alle personer du møter, og du vil se mange rare fjes som forteller mange rare ord når de ser deg. Mange snakker babyspråk og skal tulle med deg, men det er fordi de ser deg som noe vakkert og flott. Og du trenger ikke være redd, for pappa skal passe på deg.

Du kommer til å gråte mange tårer fordi du ikke forstår hvordan du skal snakke. Jeg håper det kun skjer når du er liten, og at du ikke gjenopplever dette når du blir eldre. For det er ikke lett å fortelle andre hva man vil si alltid. Noen ganger så mangler man ord. Pappa skal prøve å finne ord du kan bruke, men jeg håper også at du finner dine egne ord. For du har et oppdrag når du kommer til denne verden.

Når du kommer hit, så kommer du til en verden som er fylt med gode, vonde, viktige og ubetydelige ting. Du kommer til å oppleve alle disse tingene og følelsene gjennom livet ditt. Når du blir eldre, så skal vi teste ut mange forskjellige aktiviteter og gjøremål. Slik at du kjenner på følelsene i dem. Håpet er at du finner noe du elsker å gjøre. Det kalles for en lidenskap.

Om du finner en lidenskap, så skal pappa støtte deg uansett hva det er. Pappa bryr seg ikke om du vil bli butikksjef, blomsterselger, skopusser eller advokat. Så lenge du finner verdi i å gjøre det. For du har et oppdrag når du kommer til denne verden.

Du skal leve, jenta mi.

Det er det eneste du skal gjøre når du kommer til verden. Det er ikke noe annet du kan gjøre. Vi skal leve et liv, og det gjelder for deg å finne de menneskene og tingene som gir deg de gode følelsene. Som får deg til å smile og le. Som får deg til å elske livet ditt. Som får deg til å se ting andre ser.

Selv om pappa skulle ønske at han kunne gjøre alt for deg, så må du gjøre det meste selv. Du må lære deg å kjenne på følelsene dine når du kommer i kontakt med forskjellige mennesker, og du må kjenne på følelsene dine når du bedriver aktiviteter. Jeg skulle ønske jeg kunne fortelle deg hva du burde gjøre, men jeg har ingen store forventninger til deg, jenta mi.

datter1

Du må finne ut disse tingene selv. Du kommer til å finne på ting som du smiler og ler av. Du kommer også til å finne på ting som hater å gjøre. Det er opp til deg hva du vil fokusere på. Du kommer til å møte mennesker som vil deg vel, og du kommer til å møte mennesker som er slemme mot deg.

Vær så snill, jenta mi. Ikke ta det personlig når noen sier at du ikke bra nok. Det handler ikke om deg. Det handler om andre mennesker som er triste og sorgfulle på innsiden som ikke finner verdi i å hjelpe andre. Og det kan være livstruende om du hører på disse menneskene som sier dumme ting.

Hvis noen forteller deg noe som sårer hjertet ditt, så vil jeg at du skal tenke på hva som blir sagt. Og jeg vil at du skal huske på hva pappa sier om deg. For pappa lover at han skal se deg så mye at han vet hvordan du er. Og jeg skal fortelle deg nøyaktig hvor glad jeg er for at du er jenta mi. Da skal pappa skape en forventning om at du ser din verdi.

Bortsett fra dette så skal jeg ikke ha så mange forventninger til deg. For jeg vet at du kommer til å bli en fantastisk jente om du bare anerkjenner deg selv.

Pappa klarte ikke dette så bra når han var yngre, skjønner du. Han trodde at de dumme tingene andre sa om han var riktig. Og han trodde at de gangene han gjorde noe som ikke var særlig bra, så var dette sannheten om han. Han var litt for flink til å høre på de dumme tingene. Og det gjorde at pappa fikk mange dumme og teite tanker som han ikke hadde trengt å ha.

Pappa var en veldig blid og fornøyd gutt når han var med vennene sine og med familien sin. De gjorde så pappa ble glad! De fikk pappa til å smile og finne mening med livet. Men selv om de var glad i pappa, så var det veldig lett å tenke på de dumme og teite tingene som andre sa.

«De andre» er mennesker som ikke kjenner deg. «De andre» tror at det blir bedre for dem selv om de sier dumme og teite ting til andre. Og de forstår ikke at det kan såre og lage de vonde tingene i livet til menneskene de sier det til. Husk dette, jenta mi.

Jeg forventer ikke så mye av deg, men hvis noen sier ting som får deg til å føle deg nedfor og trist, så må du huske på at du har mennesker i livet ditt som elsker deg. Jeg forventer at du tenker disse tankene om du er trist og lei. Bestemor elsker deg, og du har både tanter og onkler som kommer til å klemme på deg og vise frem hjertene sine så du føler at du er en elsket person. Som får deg til å føle de gode tingene.

De er veldig flinke til å vise andre at de bryr seg, skjønner du. Jeg gleder meg til du kan møte dem, slik at du forstår hva jeg skriver om.

Du kommer til å være forvirret store deler av livet ditt. Du kommer til å danne deg egne meninger om hvilke farger du liker, og hvem mennesker du liker. Om du liker gutter eller jenter best, så har det ingenting å si. Så lenge du lærer deg å elske, og bli elsket, så kommer pappa til å være ufattelig stolt.

Om du liker farger som «andre» ikke liker, så vil jeg at du skal bestemme selv hvilke farger du vil bruke. Om du lar andre bestemme hvilke farger du vil bruke, så vil du være enda mer forvirret. Og det kommer til å være vanskelig for deg å finne ut hvem du er.

Plukk ut hvilke farger du vil, jenta mi. Det er du som har de beste svarene på dine spørsmål og utfordringer. Ingen andre.

Jeg skal ikke forvente at du er flink pike. Faktisk så håper jeg du stiller digre spørsmåltegn til hvorfor man skal være flink i alt. Jeg vil at du skal stille spørsmål til at du føler at du må være god til mange ting. Jeg håper at du i alle fall finner èn ting du har lyst til å være god til.

datter4

Jeg vil at du skal stille deg spørsmålet; «hva er det jeg virkelig vil?»
Og dersom du finner svaret, så håper jeg du klarer å gjøre det. Pappa skal i alle fall hjelpe deg! Trenger du å jobbe med tankene, så skal pappa gi deg de beste teknikkene han har, slik at sjansene øker for at du klarer det. For klarer du å styre tankene, jenta mi, så kan du bli hva du vil.

Jeg forventer ikke at du skal klare det, men jeg håper at du prøver. For du har et oppdrag her i denne verden.

Når du kommer i puberteten (du kommer til å lære om det i naturfagstimer og av venninner/kamerater sannsynligvis lenge før du har naturfag på skolen), så kommer vi til å krangle. Du kommer til å lure på hva for en sinnssyk skapning jeg er som sier nei til forslagene du kommer med noen ganger.

Du kommer til å lure på hvorfor jeg ikke vil at du skal være ute av huset til langt på natt, selv om «alle i klassen» får lov.
Ja, du kommer til å føle at ALLE andre får lov, bortsett fra bare deg. Du kommer til å smelle i døra og kanskje du skriker noen ord til meg som du egentlig ikke mener.

Vi kommer til å krangle noen ganger, fordi jeg må ha noen grenser for deg. Det kommer til å være slitsomt til tider, men når du blir eldre så vil du forstå hvorfor jeg var verdens teiteste pappa noen ganger.

I puberteten så vil du også stille mange spørsmål. Det er veldig bra. Jeg vil at du skal gjøre det, men du må huske på at det er mange ting man ikke finner svar på. Og ingen er perfekte. Jeg håper du hater ordet perfekt, og heller forelsker deg i ordene «bra nok». Og at du føler deg bra nok gjennom puberteten, for den kan være trist og vond for mange.

Du kommer til å få et forhold til egen kropp. Når du utvikler deg så vil du få større former, og du vil alltid se noen som er tynnere eller større enn deg. Du må huske på at dersom du ikke er fornøyd med hvordan du ser ut, så må du gjøre noe med det og ikke bare tenke på at det er ille. Helst vil jeg at du skal forstå verdien av sunn mat og regelmessig aktivitet.

Pappa skal i alle fall ta deg med på turer i skogen og gåturer i fjellet så du kan kjenne på de gode følelsene ved fysisk aktivitet. Det er veldig viktig for at hjernen skal ha det godt, og det er viktig for at kroppen skal ha det godt. Du må forstå at du er bra nok, og det er bare deg selv som definerer hva som er flott og forferdelig.

Husk at kroppen din får du bare en gang. Med på oppdraget ditt. Det er veldig lurt at du tar hensyn til det, og tenker på at bare du holder deg i aktivitet med jevne mellomrom, så trenger du ikke jage idealer og tenker vonde tanker om deg selv.

Jeg håper du fortsatt har forelsket deg i ordene «bra nok». Pappa elsker deg uansett. Det er helt sikkert. Du kommer alltid til å se noen som er større eller mindre, og det er kun du som bestemmer hva som er flott eller forferdelig. Lærer du å godta deg selv, så vil du få et fantastisk liv.

Du kommer til å gjøre feil. Du kommer til å på trynet så det synger om igjen. Vit at det er kjempesunt! Pappa blir stolt når du feiler. Det betyr at du prøver. Det er mange som ikke tør å prøve engang, og da blir oppdraget ditt veldig kjedelig om du gjør det samme.

Du lærer mest av motgang, og klarer du å forstå at motgang er det beste for å lære seg å forstå sine egne styrker – så har du kommet langt. Pappa har gått skikkelig på snørra noen ganger, men pappa lærte seg hvor viktig det var. Det definerer ikke deg som person hvilke feil du begår. Det som definerer deg er hva du gjør etter at du har begått feilene.

Dersom du lærer deg å ta ansvar for deg selv, og lære av feilene du begår – så vil du finne deg selv. Og du vil bli bedre for hver dag som går. Og du kan lære andre om hvor deilig det er å møte motgang – hvis du vil.

Jeg forventer ikke at du skal gjøre det. Jeg forventer bare at du prøver å være deg selv.

Og jeg forventer at du lærer deg å leve. Og at du finner ut hva som er viktig for deg. Hva du liker å gjøre. Hvem du vil elske. Hvem du vil være med. Hvem du vil løfte opp. Du har et oppdrag her i verden. Og du finner selv ut hvordan du klarer oppdraget.

Lær deg å leve slik at du føler deg bra nok.
Lær deg å godta deg selv slik at du føler at du betyr noe.
Lær deg å bygge opp andre, slik at du ikke trenger å bygge opp deg selv.
Smil. Opp med haken. Fram med brystkassen. Jeg vet at du vil være bra nok. Og at du vil finne din egen vei.

Pappa skal støtte deg hele veien. Det må du aldri glemme, jenta mi.

datter2

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: