Utsette morgendagen (for stress)

utsettelse1

Ikke utsett til i morgen det du kan gjøre i dag.

Disse ordene er magiske. De får deg ikke til å gjøre noe, men de får deg til å tenke. For er det noe som skaper en indre uro og indre utilstrekkelighet – så er det når man utsetter noe. Hvordan trigge mer handling? 

Jeg tror mange godtar en realitet der vi er «flinke til å utsette noe». Når vi er flinke til noe, så har vi en grunn for å beholde det. Vi har jo ferdigheter! Det som er litt skummelt med å gi seg selv betegnelsen «flink» i samme setting som «utsettelse», er at man godtar realiteten. Ville du forandret måten du laget mat – hvis du var flink til det?

Det som skjer når tanker som «Shit, det burde jeg gjøre nå» eller «Oida. Det skulle vært ferdig til i morgen ja» treffer pannebrasken, er at det skaper indre stress. Når du danner tanker rundt det «du burde gjøre», så er dette i forbindelse med stress. Du burde fått noe ferdig, men du har ikke fått ut fingern. Du kjenner på følelsen av likegyldighet eller irritasjon over at du ikke klarer å gjøre det du burde gjort, uansett hvor mye du prøver.

Vi er komfortable vesener. Når vi er komfortable, så er vi trygge i hula vår. Det er ingen farer som truer familien, og så lenge det er trygt ute, så er det trygt i det indre. Vi må risikere noe vi frykter for å bryte fra komforten. Derfor er det usannsynlig mye lettere når man er komfortabel, enn når man er ukomfortabel.

Hva har komfort med utsettelse å gjøre? Jo, vi har ikke noen mening for å bryte en komfortabel hverdag. Vi er komfortable med å ikke gjøre det. Så hvorfor gjøre det?

Jeg tror svaret i denne sammenhengen er MENING. Du må skape en mening knyttet til det du driver med! Dersom du utsetter starten på en ny treningsperiode, fordi du er komfortabel med å se på serier i stedet, så bør det ringe en bjelle uavhengig om du er jente eller gutt.

Dersom du har gjøremål du VET du skal gjøre, så må du flytte fokus fra hvor deilig det er å utsette noe og heller frem til et fokus der det er utrolig deilig å få ting gjort. Ofte er det bare en liten dytt i riktig retning som skal til. Som for eksempel dørstokkmila! Den er utrolig lang når du fokuserer på hvor komfortabel sofaen er. Dersom du skal bryte fra sofaen, så må du skifte fokus til mening og positiv konsekvens for fremtiden.

Du må starte å fokusere på prosessen. Den deilig prosessen. Du må ikke sette deg i bås og fortelle deg selv at du er flink til å utsette ting, for da har du en grunn for å bli der. Du må aktivt lage en mening for de tingene du vil gjøre! Hjernen er faktisk veldig medgjørlig bare du kommer i gang!

Som nevnt ved en tidligere anledning, så skiller kroppen ut hormonet dopamin når du krysser av en liste med ting du gjør. Det får deg til å føle deg vel. Problemet er at vi kan fint styre unna lista vår før vi glede av positiv hormonell respons.

Bare et eksempel;
Du skal vaske gulvet og sette på en vask med klær. Du skal henge opp klæra, og du skal brette dem etterpå.

Tanker om komfort: Det er så deilig å se på TV og bare slappe av. Det blir så slitsomt å vaske gulvet. Jeg får sikkert vondt i ryggen også. Har jeg slappet av denne uka egentlig? Hmm. Jeg fortjener sofaen nå. Jeg vasker i morgen.

Du skaper en mening for å SLIPPE. Du skaper en mening for komfort. Hvordan kan du snu det?

Tanker om handling: Det kommer til å bli så deilig å få vaska det gulvet nå. Jeg sølte jo faktisk noe seigt her om dagen. Det kommer til å bli en fornøyelse å slippe irritasjonen med gulvet. Det tar jo litt tid, men setter jeg på litt god musikk, så svinger jeg jo moppen med glede! Det skal bli deilig å bli ferdig med det. Jeg vet jo at det blir en mer avslappa dag i morgen om jeg gjør det i dag.

Du skaper en mening for handling. Du retter fokus på hva som er en god konsekvens, fremfor følelsene av ubehag akkurat nå. Når du starter med å vaske gulvet, og du har satt deg mål om å vaske klær og brette dem etterpå. så vil du oppleve dopamin-utskillelse før du starter med å brette klæra. Du føler deg vel. Du kjenner på de gode følelsene av å få ting gjort. Det er deilig. Faktisk er dopamin det samme som skilles ut når du spiser sjokolade, så her snakker vi good vibes.

En annen ting med utsettelse, er at du må tenke på at hjernen din bare kan produsere så mye. Den har ikke plass til mange forskjellige ting. Bekymring og utilstrekkelighet og oppgitthet får oppta store deler av hjerneaktiviteten om du ikke får unnagjort de tingene du vil. Dette vil igjen få negative konsekvenser. Større sjans for å føle seg håpløs eller frustrert.

Det er en kunst når man klarer å gjøre ting NÅ. Jeg klarer ikke det hele tiden jeg heller, men jeg prøver så godt jeg kan. Jeg vil spille på lag med hjernen. Jeg vil ikke ha masse bekymringsfulle tanker om hva, hvordan, hvis om jeg ikke gjør noe. Derfor jager jeg følelse av positiv konsekvens og får ting gjort etter beste evne. Eller så klarer jeg ikke lese en bok engang. Fordi jeg har tanker som handler om hva jeg burde, og ny informasjon fra boka vil ikke feste seg for en femmer.

Så skap en mening, min venn! La oss prøve å bli bedre på det sammen! Jeg er ikke en handlingsmaskin, men jeg vet hvor slitsomt det er for hjernen når den må bekymre seg i morgen fordi jeg ikke gjorde handlingen i dag. Da blir det enklere å prioritere. Så prøv det ut. Finn meningene som skaper bildet av hvordan det ser ut ETTER at du har gjort det du skulle gjort i går!

Da lover jeg deg at du får plass til flere positive følelser som vil gi deg flere smil og en bedre holdning til livet og andre mennesker. Det syns jeg er verdt å kjempe mot.

Hva skulle du gjort i går – som du kan gjøre i dag? Eller ligge i forkant for en gangs skyld? Wow. Det er nye tanker!

Jeg prøver å få gjort ting i dag, som jeg helt fint kunne utsette i morgen. Noen ganger går det dritt, men jeg jobber mot positiv konsekvens. Jeg oppfordrer deg til å gjøre det samme! Selv om det er kjedelig som å se maling tørke, så gjør det ikke seg selv. Husk det!

Du kan skape godfølelser av handling! Spill på lag med hjernen. Så vet jeg at du får en mer behagelig og komfortabel hverdag i fremtiden!

utsettelse2

2 kommentarer om “Utsette morgendagen (for stress)

Legg til din

  1. Takk! Dette innlegget skal jeg favorittmarkere og lese når jeg føler for å utsette noe, nå fikk jeg faktisk lyst til å finne fram støvkluten i dag 🙂 JA til en mindre stressende hverdag og mindre dårlig samvittighet!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: