Pokker ta den som har det jeg ikke har

misunnelse

Misunnelse er en del av mange mennesker. Det kan være positivt, men som oftest er det noe forbanna dritt. Jeg har planer om å få deg til å se annerledes på misunnelse, og hvordan du kan bruke det som en fordel og ikke en frustrasjon!

Bare start tankeprosessen allerede nå. Hvem er det vi misunner? Hvorfor er vi misunnelige? Hva skaper misunnelse? Er vi misunnelige på de som ikke lever livet vi vil leve?

For å forstå misunnelse, så tror jeg det er lurt å finne tilbake til begynnelsen. I startfasen av misunnelsen. Det kan være så mangt! Kanskje du har en venn som får alt han/hun peker på, eller at det oppstår en situasjon der en nabo plutselig tar seg råd til en svær og fin båt. Og tar med hele familien og er så fantastisk lykkelige.

Ser du hva jeg gjorde nå?

Prøv å beskrive misunnelsen din. Du ser en person og blir misunnelig. Prøv å beskrive hva du tenker (inni deg er en fordel her) neste gang du kjenner på følelsen av misunnelse. Uansett hvor hardt det er å innrømme, så er misunnelse tilstede fordi vi ser noe vi selv ikke har – som vi gjerne kunne tenkt oss i livet vårt.

Vi sammenligner vår egen situasjon med en annens situasjon. Nei, jeg har ikke så fin båt. Men jeg kunne tenkt meg en fin båt. Det er helt sikkert. En følelse av utilstrekkelighet oppstår. Du mangler selvtillit. Du mangler selvinnsikt. Det er ikke noe galt med det!

Det jeg syns er galt med å være misunnelig, er at det som oftest er usunt. Tanker som hører med misunnelse har en negativ ordlyd med seg.

Se på disse eksemplene og se om du kjenner deg igjen;

«Herregud. Er det nødvendig å være så klissete sammen?»

«Se der ja. Nå skal dem på ferie IGJEN. Var ikke nok med en uke i Kreta, nei.Her skal kontoen tømmes, skjønner jeg.»

«Hva skal han med en så stor båt for?»

«Er det nødvendig å klemme barna sine så mange ganger?»

«Ny veske igjen. Lurer på hvor mange måneder ho bruker på å betale tilbake den!»

«Nå er det i gang igjen. Han må jo holde tale ved den minste anledning.»

Det er bare å innrømme. Synes man noen er klissete, så er det mest sannsynlig at man ikke er like åpen for kjærlighet som vedkommende er. Hvis du ser noen som drar på sin andre Sydenferie, så er det mest sannsynlig fordi man selv ikke har gjort prioriteringene og dratt på ferie selv. Og da skaper man et bilde av at andre skal gjøre så mye ut av seg, fordi din realitet er annerledes og samsvarer ikke med for lang tid i utlandet.

Hvis du irriterer deg over størrelsen på båten til vennen din, så har du mest sannsynlig lyst på en stor og fin båt selv. Kanskje du har hatt det som en drøm lenge, men den økonomiske situasjonen har ikke tilrettelagt for en slik investering.

Hvis du syns at noen har unødvendig sterke forhold til barna sine, så er det fordi man selv ikke klarer å åpne opp og oppføre seg på samme måte som de som klarer å holde båndene sterke. Det er derfor lettere å kritisere andre, enn å anerkjenne at man kanskje burde jobbe litt med forholdet til egne barn selv.

Hvis venninnen din kjøper seg veske nummer fire denne måneden, og du gjør deg opp tanker om hvor mye disse koster, så danner du deg et slitsomt bilde for henne – så du kan føle deg bedre selv. Det er lettere det, enn å si til seg selv at «fy flate så flott veske. En sånn kunne jeg tenke meg! Så heldig ho er!»

Syns du at en person holder for mange taler i selskap, så har du mest sannsynligvis kritisert talene til vedkommende mange ganger for å føle deg vel, men du har glemt bort at du selv kanskje har mange ting på hjertet du skulle ønske du kunne dele i plenum. Men som faller bort i frykt. Derfor er det lettere å gå i forsvarsposisjon.

Hva om vi snur det da? Har du noen som slenger kommentarer til deg? Fordi du har kjøpt noe, eller vært i situasjoner der du anser deg som heldig? Og lykkelig? Hvor tror du disse kommentarene har rotfeste? Det er høyst sannsynlig at disse kommentarene har en sterk rot som heter misunnelse.

Det er som regel aldri enveiskjøring. Men hvordan kan man få misunnelse til å bli noe positivt? Hvordan kan man bruke den som et verktøy for seg selv?

Jo, du kan tenke på misunnelse og forstå at det i bunn og grunn handler om deg selv, og egne følelser. Du har ikke tatt ansvar for en ønsket handling, og derfor er det lettest å være misunnelig. Fordi det holder selvsinnsikten på avstand. Du behøver ikke å se i deg selv. Men du kan fint kritisere andre.

Dersom du skal få misunnelse til å være noe positivt, så kan du se på det som en fantastisk mulighet til å justere ditt eget liv!

Still deg selv spørsmålet; hvorfor dømmer og kritiserer jeg denne personen? Har jeg noe uoppgjort med meg selv som jeg burde vite om?

Bare tenk på at misunnelse kan være et perfekt sted å starte leteaksjonen for et bedre liv. Se etter de tingene du ivrer etter å ha i livet ditt, og innrømme at du må gjøre noen justeringer

.Hva syns du om at andre kritiserer deg? Har du tenkt på at de er misunnelige på deg? Eller lar du dette passere også?

Dette er ikke et innlegg som handler om at du skal bli kvitt misunnelse. Dette handler om å se ting på en annerledes måte. Og ta ansvar for seg selv! Det er mitt beste råd, altså.

Jeg har selv vært misunnelig mange, mange ganger i løpet av livet mitt! Jeg er fortsatt misunnelig. Forskjellen med livet mitt nå, er at når jeg tar meg selv i å være misunnelig, så fanger jeg disse tankene umiddelbart. «Hvorfor?» spør jeg meg selv.
«Hva må jeg gjøre?», spør jeg videre.

Jeg har vært misunnelig på andre som har finere og dyrere klær enn meg, finere fotballsko, bedre kjærlighetsforhold, våger ting jeg ikke våger, er mer strukturert enn meg, finner tid til så mange ting – for å nevne noe!

Nå vet jeg at alt jeg vil ha i livet er det kun meg selv som kan ta ansvar for. Jeg vet at misunnelse er en selvinnsiktlekkasje, og trenger en rørlegger umiddelbart. Eller så vil følelsene forbli der. Jeg vet at jeg ikke kommer noen vei med misunnelse. Det må tas tak i, og jeg leter i meg selv!

Ansvar er viktig for meg, som nevnt tidligere. Og ikke bare at det er viktig, men jeg mener at det er den eneste måten du kan skape ditt drømmeliv for deg selv. Start med å ta ansvar, og slutt med å kritisere! Det er så enkelt å kaste dårlig lys på andre for å føle seg vel, men hvor leder disse følelsene hen? Hva er det i enden av misunnelse?

Selvfølgelig er det tøft å anerkjenne at det er en selv som ikke har det så bra. På en annen side er det nødvendig å ta ansvar for at man skaper det man selv vil skape. Det er ingenting som kommer gratis i livet. Du må som regel spille Lotto noen år før du får gevinst også. Du må sørge for at ansvaret ligger hos deg! Og erkjenne det.

Ja, det er deilig å sitte ved vinduet og håpe på at en brevdue kommer flyvende inn med tingene du vil ha. Men det er lite sannsynlig at det skjer. Det er desto mer sannsynlig at du sørger for at du tar ansvaret selv, og heller er brevduen i fulle person.

Og ja, det er veldig tøft når man må lete i seg selv. Og innrømme for seg selv at man ikke har det hundre prosent. Det kommer til å bli tøft, og det kommer til å bli særs ubehagelig. Dersom du klarer å ta ansvar for egen lykke derimot..

Ja, da vil det være verdt det uansett. 

2 kommentarer om “Pokker ta den som har det jeg ikke har

Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: