Mot sin gang med beste mening

motgang2

Unnskyld meg, men har noen egentlig fortalt deg at det skulle være enkelt? Dette livet.


Noen dager er alt jævlig. Alt. Du har så vonde tanker og følelser at du må kjempe for å gjøre dagen i morgen realistisk. Du har hundrevis av negative historier som forteller deg at alt går til helvete i beste fall. Du lurer på om det noen gang blir bra igjen.

I din indre verden er det hundrevis av tanker som forsvinner inn i hamsterhjulet. Du løper og løper. Frykt. Redsel. Fortvilelse. Engstelse over de du holder nær som går gjennom tøffe perioder i livet. Vi lurer på hvordan vi skal forholde oss til det. Men mest av alt lurer vi på hvordan vi skal forholde oss til oss selv. Spesielt kveldene våre får gjennomgå. Når mørket kommer, så starter tankene for fullt.

Sveiva starter. Kvelden er stille. Barn legger seg. Eller så er du alene. Du er etterlatt med tankene dine. Du får tid til å reflektere over det som skjer. Du starter å stille deg spørsmål om hvorfor ting er som det er.

Du stiller spørsmålet:
Hvorfor akkurat meg? Hva har jeg gjort galt da? For å fortjene denne motgangen. Jeg prøver å være snill og god mot de jeg møter, men allikevel så er alt dritt. Hvorfor?

Det er så mange ting vi bekymrer oss for, og som får oss til å føle på motgang i livet. Vi opplever sorg, trange økonomiske tider, kjærlighet som går til helvete, prestasjoner som ligger langt vekk fra hvor vi egentlig ville ha dem og vi bekymrer oss for andre som sliter med livet sitt.

Jeg vil at du skal tenke på at livet ikke handler om å være perfekt. Jeg har fått god respons på et bilde med bildeteksten «Vi ble født for å være ekte. Ikke perfekte.». Det er med god grunn. Jeg utfordrer deg til å forstå at livet ikke handler om å vise andre din styrke hele tiden. Det handler ikke om å vise at du er sterk hele tiden. For noen ganger er man svak, og da er det viktig at man søker hjelp og svar, fremfor å løpe i hamsterhjulet med vonde tanker.

Dette er kontraster, min venn. Kontrastene gjør livet spennende. Det gir livet mer mening og verdi. Det føles forferdelig og det føles alt annet enn riktig. Du ser på andre og de smiler.

Men vet du hvor mange som lever med vonde tanker og opplevelser – som du ikke ser?
Har du noen anelse om at ingen i hele verden går gjennom livet uten å oppleve motgang?
Eller har du gjort opp andre forventninger om livet?

Jeg tror mange tror at livet hele tiden skal være bra. Vi legger til rette for og jobber mot et mål om at alt skal være bra. For så lenge alt er bra, så er det i orden.

Hva om du heller jobbet litt mer med deg selv i motgang? Tenk litt på det neste gang. Hvordan takler du motgang? Finner du tid til noen tanker om hvordan du kan takle motgangen bedre? Eller har du kun fokus på hvor dritt det er?

Jeg vil gå så langt som å si at motgang er forbasket bra. Du får aldri bedre ildprøver enn din motgang. Dersom noen sier at livet må være bra for å være bra, så tror jeg du har misforstått. Du må lære deg kunsten av å takle motgang for å eliminere flere negative tanker for hver gang. Og være bedre rustet når neste storm herjer.

Hvis alt som er fantastisk i denne verden hadde vært lett å gjennomføre, så hadde alle gjort det. Ferdig. Men mennesker opplever motgang. Spørsmålet er hvordan du takler den. Når jeg har studert suksess, så er det de som jobber med å takle motgang som får bedre forutsetninger i fremtiden.

Bare tenk over det! Hvor mange står vel ikke fast i motgang? Som ikke tør å åpne seg opp for hva som er galt? Og som en følge av det, så spises man opp innvendig.

Hvordan skal et slikt menneske finne overskudd til å gjøre noe av verdi?
Og finne styrke og glede i å overkomme utfordringer frem mot livet man virkelig vil leve?
Hvor er overskuddet som trengs for å utvikle ferdigheter?
Hvor er overskuddet som trengs for å takle problemer?
Og møte dem? Uten å være sliten fordi man er fortvilet og redd?

Jeg vil være så kontroversiell som å si at de som lykkes i livet er de som jobber med hvordan de kan bruke motgangen som drivstoff for handling. Og som skjønner at de må ta grep dersom de er på det stedet i livet de vil være. Og jobber målrettet med seg selv for å vokse som menneske. Jeg skulle ønske ordet ‘motgang’ ble byttet ut med ordet ‘lærdom’ i ordboka.

motgang3

OG GODTAR SINE FEIL! Selv om du begår en feil, så er du ikke en feil. Det her er så utrolig viktig for meg å fremme! DU ER IKKE DINE FEIL! Skjønner du det? Å begå feil er like naturlig som å spise en brødskive med leverpostei! Men dersom brødskiva detter på gulvet, så plukker du den opp og børster av dritten og spiser videre, eller så smører du deg en ny skive.

Du trenger ikke stå og undres over hva du skal gjøre når brødskiva ligger med påleggsiden ned mot gulvet. Du utvikler en strategi for å takle situasjonen. Og som en følge av det, så er du uberørt og kontrollert neste gang situasjonen oppstår.

Ja, det er kjipt når brødskiva detter ned på gulvet. Ja, du kan stille spørsmål om hvorfor den på død og liv MÅTTE havne med påleggsiden ned. Ja, du må gjøre noe for å føle deg bedre igjen. Men det er verdt det. Det er verdt å utvikle strategier. Og finne nye måter å se problemet på. Du blir sterkere.

De første gangene det skjer, så er det noe forbanna dritt. Men senere i livet når dette skjer, så går det ikke inn på deg. Fordi du vet at du kan forandre det. Noen ganger detter brødskiva ned. Noen ganger detter den til og med ned med riktig side! Det er en del av livet.

Noen ganger går det bra, andre ganger ikke. Hvordan du ser på disse situasjonene, vil definere deg og din styrke videre i livet. Og når du har tanker som sørger for at denne situasjonen ikke går inn på deg, så har du blitt en sterkere person. Som har lært deg å bagatellisere små feil, og heller tenker videre på neste trekk.

En rolig sjø er behagelig og komfortabelt. Men den tar deg ingen steder. Du får ikke utfordret deg. Holder du deg der for lenge så blir det vanskeligere å takle en storm. Derfor er det bedre å bevege seg i farvann hvor du vet at det er tøft. Så du blir bedre rustet. Når lenger.

Og kanskje tilslutt – finner skatten du leter etter. 

Jeg vil avslutte dette innlegget med noe så sjeldent som en sang av Celine Helgemo. Det er ikke musikk jeg hører på til hverdags, men jeg husker at mine småsøsken hadde denne sangen på en CD når de var små og søte sjarmtroll. Og den har brent seg fast i hodet mitt.

Den handler om en jente som har kreft. Som leter etter de positive tingene i livet sitt. Og synes at det er trist at ikke andre setter mer pris på livet sitt. Og som kjemper og smiler til tross for sin motgang.

Celine synger om sin beundring. Jenta på St. Olavs snakket ikke om hvor urettferdig livet var. Jenta fant glimt av lys gjennom sin lyst på livet. Jeg tror vi alle har noe å lære av jenta på St. Olavs.

Selv om ting ikke føles riktig, eller ting går riktig vei – så kommer du langt med en positiv holdning. Læll så kan du være blid! Husk det.

djdjdd

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: