DU KAN!

dukan

Jeg vet du kan. Jeg er bombesikker. Du kan kanskje kalle meg naiv, men jeg er ikke det. Jeg har studert mennesker. Deres historie. Du kan. Det er ikke noe som heter at man ikke kan. Det er noe som heter at man ikke prøver. Men ikke at du ikke kan. Det er noe helt annet. Jeg tenkte å gi deg 3 råd, slik at du kan tenke litt mer på det. 

Hvordan kan jeg vite at du kan? Jeg kjenner deg kanskje ikke. Kanskje jeg gjør. Jeg vet kanskje ikke så mye om deg. Det eneste jeg vet er at du kan. Er ikke det hyggelig å få høre – for en gangs skyld?

Grunnen til at jeg vet at du kan, er fordi det er sånn alle starter. Med en tro om at man kan det! Det er ingen som setter seg som mål om å bli mer enn man er, og sier at det helt sikkert aldri kommer til å gå bra! Du må tro det selv. Og det er her jeg tenkte jeg skulle fjerne noen barrierer for deg, så du kan forstå hvorfor du kan.

1. Se deg selv som den personen du vil bli. 
Jeg kan ikke få skrevet med ord hvor viktig det er å se seg selv som en person man har lyst til å bli. Det er sitat som heter at dersom man er den personene man kunne tenke seg å møte – så har du kommet langt. Det her er første bud! Det første steget! Se deg selv som en sjef, leder, foredragsholder, forfatter, idrettsutøver, kunstner, ALT!

Det er så viktig at man ser seg selv som en person av verdi. Og at du skifter tankene dine til at du fortjener det. Det er her mange stopper opp, og derfor kommer man ikke så veldig langt. Du føler kanskje at du ikke er verdt det, og at det er utrolig vanskelig å se seg selv som den personene man har lyst til å bli. Fordi du setter opp masse hindere på veien.

Derfor har jeg tidligere skrevet om hvor viktig det er å visualisere fremtiden. Visualisering er når man lukker øynene og ser for seg fremtiden. Du skjønner, det som er litt fascinerende med hjernen, er at den ikke klarer å skille mellom faktiske bilder og visualiserte bilder! Er ikke det sykt? Bare prøv et enkelt eksperiment med en enkel oppgave du gjør i hjemmet.

Før du gjør denne oppgaven, om det er å brette en t-skjorte eller smøre pålegg på brødskiva, så se det for deg før du gjør det! Gjør det flere ganger. Se det for deg i detaljer. Se for deg hvordan du legger t-skjorta på en bestemt måte, eller se for deg hvordan du smører på pålegget. Det som vil skje, er at du føler at det går enda mer på autopilot enn vanlig, fordi du allerede har sett oppgavene blitt gjennomført.

Det er veldig magisk når man klarer å se inn i fremtiden. Det eneste som er forskjellen med visualisering inn mot fremtiden, er at du kommer til å møte litt motstand på veien. Det kan hende det kommer en innbruddstyv og stjeler t-skjorta di før du får brettet den, eller at en rev kommer og snapper pålegget foran øynene dine. Allikevel så er det å se livet du vil leve for deg i hodet ditt kritisk om du vil få et glimt av hvordan du KAN ha det.

Livet handler om å takle utfordringer. Har du tenkt på det? Tenk så forbasket kjedelig livet ville vært om du fikk alt du pekte på? Jeg mener, er det ikke når vi krangler, kjemper og kriger at vi utvikler oss? Og oppdager våre styrker/svakheter. Og hva vi kan gjøre med dem senere?

Det hadde seriøst klikka for hodet mitt om jeg ikke fikk litt motstand fra mennesker, og utfordringene jeg møtte i livet. Da hadde hjernen min vært like bløt som en ihjelkokt potet, uten noen slags form for utvikling. Steike jeg er glad for at jeg må utfordre meg selv for å komme noe sted!

Bare tenk på hvor viktig det er å møte utfordringer på veien. Det er utrolig viktig og gir deg et fundament av styrke du kan bygge videre på, og sette opp reisverk rundt.

2. Sett deg et tydelig mål
Hvorfor skal du sette et tydelig mål? Jo, fordi et tydelig mål vil gi deg en tydeligere struktur på prioriteringene dine. Sånn helt oppriktig seriøst. Hvis du har et diffust mål, så vil du dessuten bli frustrert fordi du føler at du aldri kommer deg noen vei, og det skjønner jeg veldig godt. Når du sier at du vil bli «god til å danse», så er det veldig diffust. Det gir ingen ramme for hva du bør gjøre for å bli god.

Når du derimot skifter målet til «jeg vil bli god nok til å danse slik at jeg kan opptre på en scene» – JA, da snakker vi. Hvis du skal opptre på en scene så får du umiddelbart krav om hva du bør kunne for å levere en god prestasjon. Det holder ikke med å være «god» når du skal på en scene. Da må du ha struktur og tydelige oppgaver og en koreografi du kan beherske.

Du får også annerledes rammer for hvordan du bruker tiden din. Om du skal danse om 3 måneder, så vet du selv hvor mye arbeid du må legge ned for å komme til det nivået som trengs for din opptreden. Du må delegere tiden din, og sette av tiden som er nødvendig for å utvikle ferdighetene og det blir lettere å prioritere bort andre ting som er mindre viktig.

En annen ting som jeg syns er veldig kult med mål er – dopamin. Dopamin forbinder du kanskje med de avhengighetsskapende stoffene du får av å spise sjokolade og drive med drugs, men det er dopamin i ekstreme mengder. Du skjønner, når du har et målbart mål du kan tilpasse deg etter, så vil kroppen frigjøre dopamin ut i kroppen.

Dopamin gir deg godfølelse og sørger for at du holder deg på riktig spor. Om du hadde vært på tur i skogen og funnet ut at vannflaska di lå hjemme, og du ikke har fått i deg noe drikke på flere timer og ser en bekk – da kommer dopaminet. Du ser målet (bekken) og du setter kursen dit. På veien dit sender kroppen ut små drypp med dopamin, slik at du holder fokuset ditt på målet.

Vi er mennesker og vi er styrt av forskjellige typer stoffer, enten du vil det eller ei. Men målsetting er en essensiell del av ditt fokus fremover mot den personen du vil bli, fordi det holder deg på riktig vei! Når du danser, og lærer deg litt og litt koreografi, så er de gode følelsene av mestring en god blanding av lykkehormoner du får av å trene – og dopamin.

Det er derfor viktig at du er tyyyyydelig på hva du vil, slik at du får stø kurs mot målet. Og kroppen samspiller med deg. Og at tiden din brukes riktig.

3. Jobb smart – ikke bare hardt. 
Det er selvsagt viktig at du bruker tid på å nå et mål, for ellers er det bare et kjedelig mål som ikke tar deg noen steder. Men når jeg tenker på hvordan du bør jobbe mot målet, så syns jeg det er særs viktig at du utvikler et tankesett som ser muligheter, samtidig som du tilegner deg større arbeidsmengde med målet ditt.

Jeg skrev et innlegg om vedhuggeren som slipte øksa, og brukte mindre tid på å hugge ved – og som allikevel vant vedhuggerkonkurransen. Dette handler om smartness. Du er ikke smart om du jobber 40-60 knallharde timer i uka, og kjører kroppen gjennom et evigvarende stresshelvete. Da er det på tide å slipe øksa.

Still deg selv spørsmål som;
Er det noe jeg kan gjøre mer effektiv?
Er det en bok jeg kan lese – som sparer meg for tre andre?
Er det en person jeg kan kontakte som gir meg noen råd?
Er jeg på riktig vei, eller begynner jeg å drifte litt vekk? Finn mening.

Har du noen gang sett et menneske falle sammen av utbrenthet foran øynene dine? Det har jeg. Jeg måtte ringe ambulansen og sende denne personen til sykehuset, uten at jeg fikk kontakt med dette mennesket. Det var helt jævlig. Det var som å se noen dø foran deg. Utbrenthet er det samme som å svare «ja» på alle spørsmålene om symptomer som legen spør deg om over telefon. Ikke la det gå så langt. Det var tårer jeg gjerne skulle vært foruten.

dreams

Vel, dette ble en litt dyster avslutning på innlegget, men jeg vil bare få poengtere at du lever livet ditt bare èn gang. Hvis du syns det er slitsomt å jobbe hardt for noe man tror på uten å få de resultatene du ønsker, så vær så snill og møt denne realiteten som heter LIVET.

Mitt tips til deg er at du setter deg ned for å prøve å finne ut hva du vil med livet ditt. Jeg syns det er en så god investering å gjøre. Men folk flest gjør det ikke. Og da går man glipp av en retning som kan forandre livet ditt. Det kan høres litt klisjè ut, men som skrevet ovenfor så har jeg studert mennesker. De som lykkes og lever livet akkurat slik de vil, er de som tar seg tid til å finne ut hva de vil.

De finner en mening. De ser seg selv bli den personen de vil bli. De setter seg tydelige mål. De jobber hardt – men mest smart. Og derfor lykkes de. Bare søk opp hvilken som helst gründer, idrettsutøver, kunstner eller suksessfull entreprenør! Alle historiene er skremmende like. Jeg kan love deg at dersom du følger disse tipsene, så vil du lykkes.

Men det er ikke sikkert det er viktig nok for deg. Jeg syns ihvertfall at du burde prøve å gjøre en innsats for å finne ut hva du vil. Du kan selvsagt risikere å leve livet du hadde forestilt deg som barn, men det er dog en risk jeg ville vært villig til å ta. Jeg vet at du kan. Bare let opp historiene til suksessrike mennesker. Det er ingen som er begavet fra den første dagen. Det er ingen som er født med fotballsko på beina eller en mobil i hånda.

Alle starter på null. Og alle er latterlig dårlige i det de nå behersker som mestere. Bare tenk på det. En reise starter med et enkelt steg mot en ny destinasjon. Jeg syns ikke livet er til å spøke med. Jeg syns det er jævla viktig. Og derfor bruker jeg tiden min på å lære om tankene – fordi de er det eneste man kan styre her i livet.

Skaff deg riktig tankesett. Slutt med den dritthistorien du forteller deg hver dag for hvorfor du ikke kan gjøre det! Kom opp med en liste med punkter der du skriver hvorfor du skal lykkes! Sett deg et mål! Se det for deg! Lag deg en plan! Lukk igjen pcen eller legg fra deg telefonen og finn deg en mening med dette livet! Det kan være den beste tiden du noensinne vil bruke!

Det kan forme fremtiden din fra nå og til for alltid. Tenk på det. Livet bør man ikke kødde bort. Det lever man bare en gang.

Jeg vet du kan.

Vær litt ærlig med deg selv for en gangs skyld. Lev ditt liv slik du vil. Du fortjener det.

Og det er ingen grunn til å tro at det skal være lett, for det er det som går til helvete som tvinger deg til å skaffe karakter.

Ikke kødd bort livet. 

Vi lever bare èn gang. Men kan du leve?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: