Modenhet

rafiki

Modenhet. Hva er det? Det er ingen fasit.

En av trappetrinnene du må bestige på veien til suksess og gode relasjoner – er å ta ansvar. Ta ansvar for at du gjør det som trengs. Ta ansvar for feilene du har begått. Det morsomme er at du blir respektert når du gjør det. 

Jeg husker mamma fortalte meg minst hundre ganger gjennom oppveksten at jeg ikke skulle spille fotball inne.
«Neida», svarte jeg alltid, og fortsatte. Noen ganger gikk det galt. Hvis jeg knuste noe, gikk jeg noen runder med meg selv.

Hva gjør jeg nå?

Jeg tok ikke ansvar hver gang, for jeg var ikke like ansvarsfull etter hver dumme episode. Jeg var tross alt ung, dum og under arbeid. Men de gangene jeg sa: «Unnskyld, men jeg knuste blomsterpotta di, mamma», så kunne ho ikke bli sint.
Ho ble lettet og selvfølgelig litt irritert, men jeg tok ansvar. Og da slapp mamma å lure på hvem av de fem barna sine som skulle få tilsnakk.

Da kunne ho på en rolig måte si:
«Jeg har jo sagt til deg hundre ganger at du ikke skal sparke fotball inne… Men det går bra. Da vet jeg. Så fint at du sier ifra!»

Modenhet for meg er å ta ansvar. Når du hele tiden skal unngå konflikt og unngå situasjoner du vet er ubehagelig, så vil du fremstå veldig feig. Du vil ikke utvikle problemløserferdighetene dine, og du vil mest sannsynlig fortsette med å løpe fra problemene dine. Møt dem!

Det er så enkelt å legge ansvaret over på andre. Når du selv påtar deg ansvar for at noe ikke gikk som det egentlig skulle gå, så vil du ikke bare vise modenhet, men også karakter. Spørsmålet videre er: hvordan vil du fremstå? Vil du gå i bresjen og erkjenne feil, eller vil du hviske bak kulissene?

Har du noen gang vært i en situasjon der du har begått en feil, og så har en annen person påtatt seg ansvaret? Det er en fantastisk følelse – om du ikke har opplevd det. Du ser opp til en slik person. Du blir glad i en slik person. Du beundrer deres karakter. De tar ansvar og viser vei. Oftest er det personene med sterkest karakter som får bære kapteinsbindet for et lag. Fordi et lag er avhengig av en sterk karakter som kan ta noen beslutninger og ta noen valg som er risikofylte.

Hvorfor ikke snu situasjonen og tenke annerledes; hva om jeg var en slik person? 

Hva om jeg gikk foran en annen person og sa; hvis du skal legge skylden på noen – legg skylden på meg! Jeg beklager det som har skjedd.

Hva sier det om deg om du klarer å gjøre dette? Det viser en sterk karakter. Selvsagt er det fristende å si at det ikke var din feil, men jo oftere man legger ansvaret over på andre – desto mindre selvstendig blir man selv. Man mister karakter. Ta heller litt ansvar for en gangs skyld. Om du starter med det i dag, så vil du bli sterkere og mer motstandsdyktig i tiden fremover.

Noen vil kanskje karakterisere modenhet som at man har «vokst opp». For min del så føler jeg kanskje at de som er modne er de som klarer å balansere barnsligheten og lekenheten med seriøsitet og mot. Jeg liker ikke betegnelsen «vokse opp», men jeg liker betegnelser «vær deg selv».

Jeg syns ikke man er moden fordi man ikke kan gi av seg selv fordi man har blitt eldre. Jeg beundrer i alle fall de som er humoristiske og lekne, selv om de har stort ansvar. Det er mennesker som klarer å le av noen litt håpløse situasjoner, og beholde motet. Og samtidig fremstå som sterk og modig. Fordi du vet at de ikke gir etter for det ene eller det andre.

Når du er deg selv, så tar du også ansvar. Du tar ansvar for at du har dine egne interesserer og at du har din egen væremåte. Og du lar ikke andre styre deg hele tiden, fordi du har egne meninger og standpunktet, og våger å stå for dem. Når du hele tiden gir etter for andre, så gjør det nok ikke nødvendigvis andre mer lykkelige.

Jeg tror de som har de sunneste relasjonene og langvarige forholdene er de som finner ut at man er forskjellige mennesker, og man får til en dynamikk som sørger for spenning og utvikling. Hvis du elsker å fiske, men ikke våger å stå for ditt valg når du sier at du vil på fisketur og samtykker til å bli hjemme ved den minste motgang, så viser du ikke karakter.

Selvsagt kan det hende at det er gode grunner for å bli hjemme, og du skal ikke være barnslig i den forstand at du overser helheten i situasjonen, men dersom du fortsetter å si farvel til dine egne indre godfølelser, så vil det tære på deg som menneske. Derfor er det viktig at man er klar og tydelig på hva man vil, ettersom den fisketuren kanskje kan gjøre det ekstra hyggelig å dra på når den andre parten forstår hvor mye det betyr. Fordi du viste karakter når du fremmet ditt ønske om å dra.

Og slutt med unnskyldninger for hvorfor du ikke kan gjøre noe. Det er tapersnakk. Tapermentalitet. Pessimistisk. Pessimisten finner alltid en måte å vri en utfordring til en god grunn for å unngå den. Det er noe som heter at Pessimisten ikke ser solen, men bare gjenskinnet som blender øynene. Jeg syns det er en passende beskrivelse. Tenk på det når du står ovenfor en utfordring. Tenk om du faktisk klarer det da?

Fokuser heller på hva du faktisk kan gjøre! Hva slags egenskaper du kan bruke og utvikle, og heller fokusere på det. Et negativt tankesett får deg ingen steder! Derfor har jeg tidligere skrevet om at det å kartlegge egne styrker er som et verktøy. Fordi du bevisstgjør det som er bra ved deg. Du leter etter det positive. Og det sørger for at Pessimisten i deg får mindre rotfeste.

Bare tenk på hvor mye ditt fokus påvirker hverdagen! Er det ikke rart at når man får en negativ inngang på dagen – så gjenkjenner man hundre negative ting i løpet av en dag? Og når du er glad og positiv, så ser du plutselig muligheter og legger merke til glade mennesker?

Det er ditt fokus som bestemmer hva du ser. Har du bøker hjemme for eksempel? For to sekunder siden hadde du ikke fokus på bøkene i bokhylla. Når jeg nå nevner dem, så tenker du på dem fordi det blir ditt fokus. Det er akkurat det samme med tankene dine! Når du leter etter positive ting, så vil du finne dem. Derfor er det viktig at man aktivt går inn for å finne positive gleder i hverdagen, og lar de bli en del av ditt fokus.

Kjøper du den ikke? Prøv heller dette; hva er du takknemlig for? Har du gjort noe i dag som gav deg et bredt glis? Har du barn? Når er du stolt av dem? Har du en hund? Når nyter du mest å være med hunden? Har du en bestevenn? Husker du den forrige latterkrampa dere hadde?

Hva slags tanker fikk du i hodet ditt nå? Var det ikke utelukkende positivt? Hvorfor fikk du positive tanker i hodet ditt nå? Jo, de ble simpelthen ditt fokus. Når du klarer å lete etter disse positive aspektene ved livet ditt og fokusere på dem oftere, så vil du leve et mer positivt liv! Hjernen er et fantastisk redskap om du bruker den riktig.

Tankene kan ta deg dit du vil, bare du leter på de riktige stedene.

Livet er ikke lett. Det er ikke alltid en dans på roser. Selvfølgelig opplever man mye negativt, men du må aktivt jobbe for å tenke positivt. Du har et ansvar for din egen lykke. Det syns jeg er ganske flott. Du VELGER din egen lykke. Valgene du tar definerer deg.

Har du vondt noe sted i kroppen? Tenk på det punktet og følelsen du har der. Selv om det svir litt på fingeren, så tenk på hvordan det svir. Ta litt på det. Har du sett?! Ble ikke tankene dine litt negative nå? Men for litt siden var de jo positive? Hva skjedde? Fokus, min venn.

Du er detektiv hver eneste dag, men sørg for at du bruker tiden på å løse de viktige sakene i livet ditt.

Det går ikke alltid etter planen, men det er når det ikke går som det skal at du må utfordre deg selv. Noen ganger knuser du en blomsterpotte, eller tre. Men hva gjør du etterpå? Hvordan takler du situasjonen? Jeg lover deg at hvis du tar ansvar for de knuste bitene, så vil du oppleve tilgivelse og tillit. Det syns jeg er kule egenskaper.

Hva gjør du når du har knust en blomsterpotte? 
Blir du grønn og fraværende?
Eller blir du rød og tilstede? 
Svaret på dette spørsmålet vil helt klart definere mye av deg som person.

Og det tror jeg Rafiki fra ‘Løvenes Konge’ også kunne sagt seg enig i.

Alderen din definerer ikke din modenhet
Dine karakterer definerer ikke din intellekt
Ryktene om deg definerer ikke hvem du er
Men dine valg og handlinger gjør det 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: