Hva har du hørt?

perspektiv

Har du hørt, eller? Hva da? Det greiene! Har du hørt? Det greiene? Ja, husker du ikke? Jo, kanskje. Eller hva snakker du om? Det greiene! Åja! Greiene ja! Selvfølgelig. 

Da jeg vokste opp fikk jeg høre mye rart. Du må være snill, du må få deg venner, du må vokse opp, du må få deg en jobb. Du må gjøre det de voksne sier. Du må lage mat når du blir stor.Du må ikke være slem. Du må ikke si stygge ord. For guds skyld, ikke gjør noe dumt.

Jeg har venner som har fortalt meg mye rart, og jeg har familie som har fortalt meg mye rart. Det mest rare har kanskje kommet fra fremmede, men poenget mitt er at du skal høre mye før øra detter av! Det er helt sikkert.

Hva skjer med deg når du hører noe? Hvordan bruker du ordene? Hva slags ord får feste hos deg? Hva er det som bestemmer det som får feste hos deg?

Jeg syns det er utrolig fascinerende når man utvider horistonten. En stor fascinasjon har jeg av å gå opp et høyt fjell og se utsikten. Selv om jeg ikke har gjort det så ofte, så har minnene fra fjellene fått godt rotfeste hos meg. Jeg syns det er så deilig når man får et bredere perspektiv. Når man kan se lenger. Når man kan se ting man ikke har sett før.

Hoppbakken her i Lillehammer for eksempel, den er jeg også fascinert av. Når jeg står på toppen av den, så slår det meg at jeg faktisk ikke tenker over hvor vakkert det er å titte utover byen når jeg er hjemme i den. Jeg ser jo ikke byen fra et perspektiv som når lenger enn bygninger når jeg beveger meg rundt fra jobb, til treningsstudio og butikkene.

Så står jeg der på toppen. Ser utover. Ser ting fra en annen vinkel. Jeg ser ikke bygningen jeg bor i engang. Som jeg bruker mye av tiden min inni. Jeg tenker i mitt stille sinn at det jeg gjør er veldig sunt. At jeg står på en topp og titter utover landskapet. At jeg tar et steg utenfor mine hverdagslige perspektiv. Så jeg kan se annerledes.

På toppen av bakken er det lettere for meg å høre på fuglene. Fordi jeg legger merke til naturen. Jeg legger merke til Mjøsa som ligger langflat i landskapet. Jeg legger merke til hvor lite alt egentlig er. For alt er smått. Vi er små vesener. Vi er ikke mer enn et lite fnugg i historien av menneskeheten. Selv om vi lever og føler at det er evigheten.

Er ikke dette fascinerende? 

Jeg tror det er sunt å få litt perspektiv noen ganger. For å komme seg ut av boblen. For å få avstand. Fra hverdagslige mønstre. Og mennesker. Og bygninger.

For livet er mer enn du tror, bare du får litt bredere perspektiv. Kanskje er det derfor det er så mange som er glad i å reise? Fordi det føles deilig når man klarer å forstå at det alltid er mer? Ting å utforske?

Jeg lurte på hva du hadde hørt, og hva du gjør med det du har hørt i innledningen. Hvorfor lurer jeg på det?

Jeg vil at du skal tenke på alle disse tingene du har gjort deg opp meninger om. Hvordan har du kommet fram til dine svar? Hvordan har du prosessert informasjonen du har samlet fra omgivelsene?

Hva slags filosofi har du? En filosofi du har, er en levemåte du lever etter at du har gjort deg opp meninger om valgene du har tatt og tingene du har hørt. Det omfatter egentlig hele deg. Har du noengang tenkt over hva din filosofi er? Hvorfor du gjør det du gjør? Hvorfor du har den jobben du har? Hvorfor du har de vennene du har? Hvorfor du sier det du sier?

Jeg hørte mye rart når jeg vokste opp. Men alt er så forandret nå. Jeg føler meg fri. Jeg føler meg ikke fanget i andres tanker og meninger, og lever egentlig livet mitt slik jeg vil leve. Min personlige filosofi handler derfor  mye om at jeg har et åpent sinn. Det som er riktig for meg, trenger ikke være riktig for deg.

Det som er viktig for meg, trenger ikke være viktig for deg. Valg du tar i dag, kunne vært et annerledes valg i morgen.

Og det bidrar til at jeg klatrer opp fjellet i hodet mitt. Og ser verden på en ny måte. Med et større perspektiv. Med større åpenhet og forståelse.

Jeg forstår at livet er her og nå, så det må leves. Jeg forstår at tiden får jeg aldri tilbake, så den må brukes.

Men hva er det som får meg til å føle meg levende? Og hva er det jeg bruker tiden min på?

Det er når jeg svarer på disse spørsmålene, at jeg vet at jeg alltid er i forandring. Hva med deg? 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: