Hva beskriver deg best?

sedegselv

I programmet Brille presenterer Harald Eia en undersøkelse som ble gjort av Norstat om hva slags ord som beskriver deg best som person. Resultatet ser du her; 

Har du sett det ferdig? Skal jeg være helt ærlig, så overrasker dette resultatet meg litt. Jeg syns det virker litt villedende fra oppfatningen jeg har av hvordan mennesker ser seg selv.

Ordet som nordmenn føler beskriver seg selv mest er ordet SNILL.

Snill? Når du velger et ord som beskriver deg best, så er dette et ord som gjenspeiler store deler av deg og din verdi. Når man er snill, så assosieres det med at man er raus, hjelpsom og villig til å stille opp for andre. Dette er gode egenskaper og kan være med på å gi deg merkelappen SNILL.

Grunnen til at jeg ble overrasket, er at alle ordene som var dominante for et landsomfattende utvalg av nordmenn, var utelukkende positive. Ordene positiv, omtenksom, omsorgsfull, ærlig, aktiv og kreativ følger etter ordet SNILL.

Syns ikke du at dette er rart? Jeg møter så mange mennesker som ikke tror at de er verdt så mye. Som ikke sier takk når de får komplimenter, men som bare slenger et kompliment i retur fordi man føler at man ikke fortjener det. Eller, man kan føle at man fortjener et kompliment, men man vil for all del ikke vise det! Janteloven, hallo!

Jeg var jo slik selv, men det er jo også derfor jeg kan gjenkjenne meg i andre mennesker som føler det sånn. Jeg gjenkjenner det også veldig raskt. Det er så trist. Jeg tror denne undersøkelsen viser at vi innerst inne VET at vi er verdt noe. At vi er av betydning. Vi anser oss ikke som mindre verdt når vi tenker på oss selv – for oss selv.

Og jeg tror også dette gjelder deg som leser. Hvis du skal beskrive et ord som beskriver deg best, så VET du at du ikke er pessimist, dømmende, dum, idiot eller likegyldig. Du VET at du er av verdi.

Hva om du stiller deg spørsmålet selv: Hva er det som beskriver meg best?

Hva er det ordet som står klarest for deg? Jeg vet at du kommer opp med et positivt svar, for en landsomfattende undersøkelse tar ikke feil. I en undersøkelse kan du velge å skrive negative ord, for det er ingen mal på hva som er riktig.

Så – hvilket ord velger du?

Tenk på dette ordet som beskriver deg i dag. Tenk på hvor mye du faktisk betyr. Hvordan du faktisk kan se deg selv! Se deg selv som noe positivt, og la det bli en del av deg. Vis det med handling hvordan du er dette ordet! Oftere.

For meg så ville nok ordet jeg hadde puttet inn vært omtenksom. For meg er det viktig at andre har det bra for at jeg selv skal ha det bra. Når noen jeg bryr meg om har det leit, så blir jeg lei meg. Simpelthen fordi jeg er omtenksom. Når jeg ser meg selv som omtenksom, så gjør det noe med meg. Jeg føler et ansvar ovenfor de jeg er glad i, og jeg føler et ansvar ovenfor å være ærlig med meg selv.

Jeg kunne aldri satt et negativt ord på meg selv, fordi jeg vet at jeg er et menneske av betydning. Jeg leter ikke etter negative ord lenger, som jeg hadde en tendens til når jeg var i ungdomsårene. Da hadde kanskje ordet vært okei, eller grei (diffuse ord som legger opp til at jeg ikke er bra nok).

Jeg skal tenke på ordet som beskriver meg mest i dag. Jeg skal vise omtanke. Jeg gjør det ved å være trofast mot bloggen, fordi jeg vet at den kan hjelpe andre. Jeg gjør det ved at jeg skal ta kontakt med noen venner av meg og høre om de har det bra. Det er viktig for meg. Spør noen om hjelp, så skal jeg hjelpe. For jeg er Marius og jeg er omtenksom. Det beskriver meg best.

Så vær så snill – svar meg ærlig: Hva slags ord beskriver deg best?

Nå gjenstår det bare å gripe dagen. Og verdsette deg selv.
Du vet at du er verdt noe.

Så slutt å late som om du ikke er det.

einstein

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: