En hardtarbeidende bekjennelse

øks2

En dag diskuterte to vedhuggere om hvem som kunne kutte flest trær gjennom en dag. På morgenen inntok de to mennene sine posisjoner i skogen. Først jobbet de i èn hastighet. Men etter en time, så hørte den ene vedhuggeren at han andre stoppet opp med å hugge.

Når vedhuggeren hørte at han andre tok en pause, så øynet han en mulighet. Han startet derfor å hugge med dobbel innsats. Ti minutter gikk, og han hørte at han andre startet å hugge igjen. De jobbet nesten synkront, når han hørte at han andre hadde stoppet opp på nytt.

Den første vedhuggeren fortsatte å hugge, og begynte å kjenne lukten av seier. Slik pågikk det hele dagen. Hver time som gikk, så stoppet den andre vedhuggeren opp i ti minutter, mens han første fortsatte å jobbe.

Når tiden hadde gått ut, så hadde den første vedhuggeren som fortsatte å jobbe mens han andre stoppet opp, blitt helt sikker på at han hadde vunnet. Han ble veldig overrasket når han fant ut at han tok feil!

«Hvordan skjedde det?» spurte den første vedhuggeren.

«Hver time hørte jeg at du stoppet opp med å hoggingen i ti minutter. Hvordan kunne du klare å hugge flere trær enn meg? Det er umulig!»

«Det er veldig enkelt» svarte den andre vedhuggeren. «Hver time jeg stoppet opp i ti minutter. Og når du hogga trær, så slipte jeg øksa.»

Jobb smartere. Ikke hardere.

Jobber du hardt? Tenker du over hva du gjør? Finnes det noe du gjør – som kan gjøres enda mer effektivt? Om du bare lærer deg noen knep? Hva om du brukte tid på å forbedre din teknikk, eller dine ferdigheter?

Jeg vil at du skal tenke på ordet SMART når du jobber. Jobber jeg smart? Er jeg flink med pausene? Får jeg roet ned under pausene, eller fortsetter stresset?

Klarer du å slappe av når du skal slappe av? Hvis ikke, så bør du tenke over det. Jobber du lange arbeidsdager, så er det i alle fall viktig at du prioriterer søvn og sunn mat for å få energi. Det kan være veldig smart. Akkurat som å slipe øksa.

Bare tenk på hvor mye mer effektiv du vil være når du har energioverskudd. Tenk på hvor mange tanker du slipper å bekymre deg over når du planlegger litt. Smører med deg mat. Sørger for å sette telefonen på lydløs og kanskje legge vekk telefonen den siste timen før du legger deg.

Er du bekymret? Hva om du skriver ned dine bekymringer? Skriver ned en liste over hva du tenker å gjøre? Kan du spørre om hjelp til noe – eller føler du på at du må gjøre alt selv?

Jobb smartere, min venn. Det kan åpne dører for deg. Det kan gi deg bedre forutsetninger for å takle en arbeidsdag. En arbeidsuke. Det er veldig lett å falle inn i et mønster der du planlegger dagene mens du går. Og du kommer over situasjoner der du tenker; hvorfor tenkte jeg ikke på det da?! 

Det gir unødvendig stress. Noe så enkelt som at du bare tenker over dagen i morgen! Tenk over hva du skal gjøre. Skriv ned en plan for dagen. Du kommer til å bli overrasket over hvor enkelt og deilig det er. Klarer du å gjøre det til en vane at du tenker på dagen i morgen før du står opp i morgen, så har du jammen meg fått en ny god vane også.

Tenk på en toppidrettsutøver. Tenk på hvorfor de planlegger ting ned til detaljer. Det er ikke bare for å forsikre seg om at man får øvd på de riktige tingene. Det handler også om at man klarer å opprettholde fokus på det man skal gjøre. Fjerne unødvendige bekymringer som hindrer tankegangen fra å nå en optimal prestasjon.

Det samme kan man gjøre som snekker eller fabrikkarbeider. Ofte tror jeg at du vet at det blir stress å bare finne ut hva du skal spise. Planlegg det istedet. Forbered en matboks. Spar penger. Tren litt for å holde kroppen i gang. Så du takler fysiske utfordringer bedre. Velg dine samtaler. Velg de som gir deg noe. Er det noen på jobben som irriterer livsskiten ut av deg, så prøv å ignorer denne personen.

Skriv en setning før du legger deg der du skriver hva som har vært bra med dagen i dag. Og skriv gjerne en setning om hva du skal gjøre i morgen. Det kan få deg til å flytte fokus til riktig retning. Da er du sjef. Sjef over tankene. Det syns jeg er ganske smart.

Så tenk på dette neste gang du er inne i en stressende arbeidsperiode. Jobber du livet av deg, når du egentlig kunne spart noen krefter? Tar du deg tid til å slipe øksa?

Ta tak allerede nå. Kartlegg noen ting du kan gjøre som sliper arbeidet ditt. Det kan gjøre deg i stand til å utrette mer. Det er en god investering for fremtiden.

Ofte er det frustrerende å hugge med en uslipt øks. Da gjelder det å finne frem slipesakene.

øks3

2 kommentarer om “En hardtarbeidende bekjennelse

Legg til din

  1. Du er en inspirasjonskilde, og du skriver så godt!! Takk for at du bringer godt lesestoff med en tankevekker hver eneste dag! 🙂

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: