FMT – BALANSETRENING

FMT - balane

Bli med på balansetrening i Fearless Mentale Treningsenter!
Dette er en øvelse i å si NEI. Det er en bevisstgjøringsøvelse som trener deg opp til å kjenne deg igjen i situasjoner der du plutselig får en hel haug med nye oppgaver i fanget, rett og slett fordi du har blitt «tatt på senga».

Det som skjer når du gjør dette, er at du opplever stress og får dårlig samvittighet over oppgaver du ikke rekker å gjennomføre. Det å sette egne tydelige grenser for deg selv, handler i stor grad om å dressere både deg selv og omgivelsene.

Med dette sørger du for nettopp – BALANSE.

Det første spørsmålet du bør ha et bevisst forhold til er:
Basert på tidligere erfaring, i hvilke situasjoner, og når det gjelder hvilke personer, må du passe spesielt på at du ikke blir tildelt oppgaver?

Hva ønsker du mer eller mindre av?

Kommer du på situasjoner der du har sagt nei, og kjent deg stolt etterpå? Tenk på dette.

Her er en liste med settinger der det er vanligst at du plutselig får servert oppgaver du på forhånd ikke hadde tenkt å ta på deg:

Sjef/kolleger
Familien (mor eller far, søsken og andre nær i familie)
Svigerfamilien
Kjæresten
Venner
På foreldremøte i barnehagen eller skolen
I ulike foreninger/barnas aktiviteter, som korpset/koret/fotballaget/borettslaget/sameiet

Spørsmålet videre er;

I hvilke av disse settingene opplever du at du påtar deg for mye ansvar? Som du vet stresser deg? Som du vet at du får dårlig samvittighet for?

Det første steget til balanse i ditt eget liv, er først og fremst at du har klare tydelige retningslinjer for deg selv. Derfor har vi en bevisstgjørelsesøvelse. Dersom du vet at du burde sagt nei i visse settinger, så kan det være lurt å dressere det. Hva er det som skjer med deg? Hva er det du sier ja til? Sier du ja fordi du vil, eller sier du ja fordi du føler at det er en plikt? Er det så fall en plikt? Eller kan du lære deg å si nei?

Er det du som tjener på å si ja?

Et godt eksempel er ved foreldremøter og skoleavslutninger. Du føler at du må lage noe flott, så det ikke ser ut som om du har kjøpt en pose med kanelboller og slengt dem oppi en kurv. Du sier ja til å lage den gode kaka di som alle liker så godt. Som du bruker minst 3 timer på å lage. Du har dårlig tid, men dem liker jo den kaka di. Den er så god! Hvem er vinneren i situasjonen her? Finnes det andre kaker man kan spise der? Eller må du ha kaka di på bordet?!

Må du alltid si ja til å stå i kiosken for fotballaget til sønnen din, fordi ingen andre gidder å ta på seg ansvaret? Hva om du sier nei – legger de ned kiosken? Eller finner de faktisk en erstatter?

Må du alltid si ja til å bli med på det vennene dine vil, selv om du ikke liker disse aktivitetene noe særlig? Kan du faktisk si nei?

fmt - balanse

Kunsten å si nei

Det er sjeldent godt nok å bare si nei. Men dersom du forbereder noen gode svar, så er ikke dette noe problem. Grunnen til at noen spør deg er som regel alltid fordi det er lettest for den som delegerer oppgaver. De har skapt en forventning til at du sier ja, fordi du alltid sier det. Dersom du en dag plutselig sier NEI til å stå i kiosken, så er det lurt å begrunne dette på en respektabel måte.

Eksempel;

Nei, jeg har ikke tid til å påta meg kioskvakt denne gangen. Jeg har mye å gjøre på jobben (eller hjemme), og det hadde vært hyggelig om vi kunne inkludert flere foreldre som kunne bidratt litt.

Det passer dessverre dårlig for meg denne gangen. Jeg har stått i kiosken de siste 6 lørdagene nå, og til helgen har jeg planlagt å finne på noe gøy med en venn/venninne.

Dette er bare eksempler. Du kan helt sikkert finne egne gode eksempler. Det som skjer når du driver balansetrening, er at du kan lokalisere situasjonen der du blir tatt på senga. Dersom du forbereder en begrunnelse for et nei, så kan de ikke tvinge deg. Det er viktig at du er tydelig og klar på ditt nei, og ikke ombestemmer deg dersom du får et litt spørrende blikk etter at du har gitt ditt svar.

Dersom du godtar alle forslagene som kjæresten din kommer med, til tross for at du ikke er spesielt lysten på å gjøre det, eller fordi det krever en situasjon som tar vekk mye energi fra deg, så gi et klart svar. Det trenger ikke bli konflikt fordi du stiller noen krav. Det kan være med på å styrke forholdet, og vite hvor dere har hverandre i større grad.

Når sjefen din forventer at du påtar deg alle oppgavene som sliter deg ut, så kan du også forklare på en fornuftig måte at du blir sakte, men sikkert veldig sliten av for mye stress og gjøremål.

Du skal selvsagt ikke bli selvstendig næringsdrivende i sjefens bedrift, men du kan legge fram på en fornuftig måte at du vil prestere bedre med mindre oppgaver for eksempel. Kanskje du til og med gjør oppgavene du får enda bedre, dersom du får litt mindre å gjøre, slik at du kan konsentrere deg bedre.

Dette er vel ikke så negativt?

Jeg kan fortelle at balansetrening for meg gir meg større rom for å være meg selv. Når jeg nå jobber hardt for å tilegne meg mer kunnskap og bli bedre i det jeg gjør, så er det av stor nytte for meg å si nei. Det handler om å si nei til fester, nei til aktiviteter når jeg er inne i en god kreativ periode og nei til å gjøre mer enn jeg kan sluke over.

Dette er for mange litt uforståelig i begynnelsen, men når de over tid ser hva jeg driver med og at jeg faktisk bruker tiden min godt, så er mitt nei et akseptert svar. Det handler mye om prioriteringer, og det handler ikke om at jeg ikke bryr meg om andre. Det handler om at jeg må ofre litt for at fremtiden skal bli slik jeg vil ha den.

Stå opp for den du er. Det er ingen som krever at du skal gjøre alt. Dersom du vet at du blir stresset av gjøremålene du påtar deg, så er det ditt ansvar at du klarer å komme med tydelige svar. Et nei er ikke nødvendigvis negativt. Den kan gjøre hverdagen bedre.

Derfor anbefaler jeg at du tar deg tid til litt balansetrening. Skap litt balanse for deg og din energi.
Det kan gjøre underverker, serru!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: