Ord handler om liv og død

snillhet

En liten gutt ble forbannet på sin mor og skrek, «Jeg hater deg, jeg hater deg!». Ettersom han fryktet at hun skulle svare tilbake, så løp han ut av huset. Han dro opp til toppen av dalen og skrek, «Jeg hater deg, jeg hater deg!», og tilbake kom et ekko, «Jeg hater deg, jeg hater deg…». 

Dette var første gangen i livet som denne gutten hadde hørt et ekko. Han ble livredd, og dro hjem til sin mor igjen og sa til henne at det var en slem gutt ved dalen som hadde skreket, «Jeg hater deg, jeg hater deg.»

Moren forsto hva som hadde skjedd, så hun ba sønnen sin dra tilbake til dalen og skrike «Jeg elsker deg, jeg elsker deg.» Den lille gutten gjorde som moren hans sa, dro tilbake til toppen av dalen og skrek høyt, «Jeg elsker deg, jeg elsker deg!», og tilbake kom et ekko.

Dette gjorde at gutten lærte seg en lekse denne dagen. Livet er som et ekko. Vi får tilbake det vi gir. Benjamin Franklin sa; «Når du er god mot andre, så er du best mot deg selv».

Har du kanskje tenkt på at ord handler om liv og død? Ord du sier til andre gjør èn av to ting;
1. Lever videre
2. Dør umiddelbart

Ordene jeg skriver om handler om ordene du sier til andre, ord som blir sagt til deg, og ord som du tillater å bli en del av deg. De skaper enten liv. Eller død. Ord har en utrolig kraftfull virkning! De skaper fysiske og kjemiske prosesser i kroppen når de presenteres.

Se for deg følgende scenario. Du kommer hjem fra jobb, og i døren står kjæresten din. Det dufter deilig middag, men du er sliten etter en lang dag på jobb. En annen ting som har skjedd mens du var på jobb, er at kjæresten din har vært hos frisøren. Hun er tydelig stolt av sin nye frisyre, men du er ikke helt enig. Så du sier;

«HVA i all verden har skjedd med håret ditt?!» 

Du tror kanskje det finnes en vei tilbake om du sier noe sånt som dette? Tenk om igjen. Kjæresten din kommer ikke til å nøle et sekund med å slenge en gloheit stekepanne i retning ansiktet ditt! Da gjelder det å dukke! Det du nå har gjort (eller skal vi si – den kriminelle handlingen du nå har begått), er simpelthen at du har latt døden komme som en følge av dine ORD.

Når du responderer på en måte som ikke innbyr til noe mer enn kritikk – så dreper du samtalen. Du dreper de gode følelsene kjæresten din har båret på siden ho var hos frisøren. Du dreper kanskje til og med hele neste uke med denne kommentaren. Du dreper kanskje hele forholdet! Hvis du overlever steikepanna da, så klart…

Når vi kommuniserer med hverandre, så frigjør vi hormoner i kroppen. Når du blir sint, så utskilles det umiddelbart adrenalin og kortisol og annet snacks, og kroppen kommer totalt i ubalanse. Aggresjonen bobler over, og det kan også forekomme røyk ut av ørene!

Disse kjemiske prosessene som trigger følelsene våres gir en umiddelbar respons. Og den bringer død i dette tilfellet. På grunn av dine ord.

Nok om døden! Jeg vil ikke anbefale å prøve ut dette i praksis, da jeg er fullstendig klar over risikofaktorene som kan oppstå som en følge av en slik ord-veksling! Jeg bryr meg om deg! (Skaff deg rustning og hjelm i så fall).

Hvordan kan du skape LIV til denne situasjonen? Jo, du må erstatte dødssetningen (beskrivende nok syns jeg) med en setning fylt med LIV. Når noe LEVER, så er det en helt annen sinnsstemning. Når du skal klekke ut ord som gir LIV, så kan du prøve dette istedet;

«Wooow… Så utrolig vakker du ble!»

Nå tenker du kanskje at det er å smøre litt vel tjukt på brødskiva? Nei, tro meg. En kvinne bedyrer et kompliment som en heldagstur til IKEA. Når du bygger på de gode følelsene ho har fått helt siden ho var hos frisøren så gir du liv til samtalen! Dine ord gjør så den gode stemningen opprettholdes. Kanskje du også får dessert på denne dagen?

Hvis kjæresten din er mannlig og han kommer hjem sliten fra jobb, og du står i døra med middagen klar så kan du tenke deg hvem av disse alternativene som funker best, og hvem som gir liv og hvem som gir død;

1. Nå har middagen vært klar i snart en halvtime! Hva slags tøyte var det som opptok tiden din i dag da?!

2. Velkommen hjem, ditt heite beist av en sexy mann!

Okei, det var veldig enkelt (nummer 2 som gir liv der altså). Det kan hende at mannen din blir forvirret og begynner å lure på om han har kommet til riktig adresse ved alternativ 2, men det er bare positivt!

For at du skal forstå at ordene du velger skaper liv eller død, så bare tenk på hvordan konsekvensene blir av ordene du velger. Tenk på hva du klekker ut av setninger gjennom dagen og tenk; har jeg gitt noe liv fra meg i dag? Har jeg sådd noen frø med gode vekstmuligheter?

Grunnen til at det er viktig å snakke positivt om andre, er nettopp det at disse gode ordene vil leve videre. Du vil være mer i stand til å skape gode relasjoner når du velger liv i ordene du velger, fremfor død. Når du sier noe bra om en person til den riktige personen, og vedkommende får vite at du snakker positivt om denne personen – SELV OM PERSONENE IKKE ER DER!

Wow. Det vil gi deg mange stjerner i boken skal jeg si deg. Det vil bringe liv og gode kjemiske prosesser når det blir eksponert for den heldig utvalgte.

For meg er det derfor viktig at jeg sier fine ord til menneskene jeg møter. Og bryr meg. Du skjønner, er det noe som er viktig i dagens samfunn, så er det at man er ekte og snill. Du kommer ikke så langt med negativt snakk og negative assosiasjoner om folk. Da kommer du som regel ikke lenger enn de negative vennene du omgås.

Det er derfor jeg heller beskytter mennesker fremfor å bli med på drittsnakk. Det er ikke alltid jeg sier det jeg tenker inni meg, men jeg tar heller avstand enn å snakke dritt. Det er uvanlig for mange, men nødvendig for meg og mine verdier. På jobb så prøver jeg å oppmuntre de jeg jobber med. Dersom noen gjør noe bra – så la de få høre det. Jeg sier alltid takk for noe jeg får, enten det er stort eller lite. Det er fordi folkeskikk gir mer LIV til samtaler. Og når du gir mer liv til samtalene dine, så vil du bli mer likt og akseptert.

Kloke hoder diskuterer idèer. Dumme hoder diskuterer mennesker. Vi prøver å kjempe en usynlig kamp mot de som har goder vi selv ikke har, og velger derfor å diskutere latterlige ting som vedkommende har på seg eller hvordan han/hun oppfører seg.

Jeg elsker dette sitatet og tenker på dette her ofte;

Vær snill. Fordi alle personer du møter kjemper en kamp du ikke vet noe om.

Handling du ikke forstår, kan være vel begrunnet om du bare visste. Men det er ikke alltid du vet. Så derfor er det viktig at du velger liv så ofte det lar seg gjøre. Du kommer ingen vei med døden.

Når jeg satt i kassa på Rimi dag inn og dag ut et år, så smilte jeg alltid og var blid. Jeg snakket med de som ville snakke, og ønsket til og med noen en fin dag. Jeg tok meg tid til å vise frem varer, og jeg stilte også noen spørsmål eller kom med noen middagstips i ny og ned. Jeg valgte LIV til samtalene mine, og derfor ble jeg husket som «han blide og hyggelige gutten i kassa på Rimi».

Det syns jeg er hyggelig. Jeg tror ikke jeg er mer verdt fordi jeg smiler og er glad. Men jeg tror på at dersom man sprer litt lys til andre, uavhengig av hvem de er – så vil det spire og gro oftere i lykkehagen din. Derfor kan jeg med god samvittighet snakke med mennesker jeg ikke har snakket med på en stund, fordi de vet at jeg er blid og hyggelig. Og at jeg velger liv.

Det er veldig viktig for meg. Prøv med et kompliment i morgen, eller i kveld når du legger deg?
Bare prøv å skape litt liv. Se hvordan det får deg til å føle deg.
Er det nytt for deg, så start med et lite «glad i deg» og ta det derfra.
Et liv er ikke skapt over natten, men det kan skapes enkelt over tid.  

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: