Du kan lære mye av en fisketur

fisk4

Det er faktisk mye du kan lære deg om livet ved å dra på en fisketur, hvis du bare lærer deg å se på en fisketur på en litt annerledes måte. Jeg vil beskrive fisketuren som en reise som er lik reisen man foretar seg i sitt ekte liv. Kan du tenke deg noen sammenligninger allerede nå? 

Det starter med å samle en gruppe mennesker og utstyr som du trenger. Det kan være en liten gruppe eller en stor gruppe, avhengig av målet ditt. Du kan også fint reise alene, men reisen blir mye bedre når du deler den med noen andre. Du kan ha dyrt utstyr og fange fisk med masse forskjellige utstyr, eller du kan holde det enkelt med mark og dupp.

For å komme frem til vannet, så måtte vi ta oss gjennom en liten skogsvei med noen hindringer. Et gjerdet som måtte overstiges, og en liten myr som måtte krysses. Vi måtte ikke reise så langt, men vi måtte få bløte bein for å komme frem til tjernet vi fisket i.

fisk3

Vel fremme er vi fremme ved destinasjonen. Til vannet der fisken skal dras opp. Nå starter forberedelse av utstyr og klargjøre seg for kast. Vi ser an tjernet og ser at det er mye mygg og knott rundt omkring. Vi velger fiskekroker ut i fra tidligere erfaringer og ser litt på insektene som flyr rundt oss.

Deretter må man lokalisere fisken. Hvor er det aktivitet? Hvor er det vegetasjon som passer til fiskene vi skal fiske? Vi fant ut at det var abbor og ørret i vannet der vi var. Dette ble målet.

Neste steg er rett og slett og kaste ut. Vi hadde to stenger med mark og dupp, og en kastestang med sluk og spinner. Deretter måtte vi smøre oss med tålmodighet. Og følge nøye med på dupp, og prøve å sveive riktig med den andre stanga. For å nå målet vårt om fiskene vi ville ha.

Noen ganger går det veldig bra, og noen ganger går det ikke særlig bra. Det kan gå lenge mellom hver fisk, og lang tid før det blir noe som helst aktivitet på noen av stengene. Man kan bli frustrert, eller man kan sette seg fast i et tre. Det er litt individuelt hva slags problemer man møter, men dersom du aldri har satt fast kroken i et tre, ja, da har du ikke vært på fisketur.

Deretter må vi ha kontinuitet. Med både antall kast, og tid ved vannet. Det hjelper ikke å slenge ut marken to ganger uten å få napp, og så bestemme seg for å dra hjem. Da blir det ikke særlig mye å skryte av, og dersom man ikke tar seg tiden til noen timer ved vannet så minsker sjansene betraktelig for at man får fisk.

Noen ganger kan det selvsagt hende at fisken biter helt spinnvilt, og da trenger man kanskje ikke fiske så lenge, men som regel bør man få inn noen timer for å få et respektabelt utbytte.

fisk1

Vi fikk ikke den beste uttellingen, men vi fikk fisk! Vi fikk 3 fine ørret som gjør seg godt i en panne med smør. Vi brukte noen timer, og det var lang tid mellom tilslagene, men vi fikk i hvert fall nådd målet om å lande fisken vi ville ha.

Tiden ble slått i hjel med tullsnakk, oppmuntring og utdeling av råd og tips. Vi hadde også med oss litt snacks og brus for å holde humøret og blodsukkeret stabilt oppegående gjennom hele fiskeseansen.

Jeg fikk èn av ørretene på bildet (den største av dem selvfølgelig), og var storfornøyd med det. Jeg kastet kanskje opptil 200 kast, og fikk uttelling på ett av dem. Noen hadde kanskje vært litt misfornøyd med den dårlige treffprosenten der, men jeg skrev at du kan lære mye av en fisketur i livet ditt.

Det vil si at dersom du prøver å oppnå noe, så kan det hende at du får uttelling 1 av 200 ganger. Kanskje du selger et produkt, og du får 1 salg per 200. kunde. Kanskje du spør om støtte til bedriften din, og den 200. gangen du spør er gangen du får gjennomslag og godkjent søknaden din.

Kanskje er veien lang for å nå fiskeplassen. Fiskeplassen kan være arbeidsplassen. Vi må gjennom noen hindringer for å komme oss til arbeidsplassen. Det kan være et krevende jobbintervju, det kan være at du valgte feil jobb når du tok valget om å jobbe, og endte opp med en omvei til dit du egentlig skulle. Til vannet. Kanskje må du gå langt for å få en forfremmelse, eller for å få realisert en idè.

På fiskeplassen – hva er målet med din/deres eksistens som bedrift/enkeltmannsforetak? Hva slags fisk er du/dere ute etter? Hva er målgruppen? Hvem skal du henvende deg til? Hva slags utstyr trenger du for å nå målgruppen? Skal du investere i dyrt utstyr, eller skal du bruke det billige utstyret? Hvor høyt satser du på å lande en fisk? Hva om man får feil fisk? Skal man ta vare på den? Eller slippe den ut igjen og kaste videre?

Og hva skjer når du ikke får fisk? Hvordan opptrer du/dere når det virker håpløst å få napp? Fortsetter du å kaste? Eller pakker dere sammen utstyret og drar hjem? Hvor mange timer er du villig til å fiske for å få den fangsten du vil ha? Vil du ha fisk? Eller er det bare for moro skyld? Hva vil du når du er på fiskeplassen? Har du det klart for deg? Eller tar du det som det kommer?

Desto lengre agnet er under vann, desto større er sjansene for å få fisk.

Er du villig til å stå time etter time og kaste inn i evigheten? Eller prioriterer du noe annet?

Hva gjør du når du setter deg fast i et tre? Kapper du av snøret eller prøver å du å få tak i greina som kroken sitter i, slik at du slipper å miste utstyret du bruker? Tar du snarveien til dit du vil ved forbruk, eller er du villig til å jobbe litt for å vedlikeholde det du har? Hvor lenge er passelig tid å bruke på å få tak i kroken? Når skal man innse at kroken må sitte i toppen av buska og livet går videre? Har du backup?!

Når du er på fisketur – hva slags person er du? Er du oppmuntrende og gir råd? Gir du rom for at andre kan miste kroken som er din, eller blir du irritert og sur? Hva om de andre ikke får fisk, og du planlegger et festmåltid når du kommer hjem? Hvordan takler du desperasjonen som brer seg? Hva er det du verdsetter når du fisker? Hva er fokus?

Myggstikk. En faktor du kanskje ikke tenkte på. Svirrer rundt hodet ditt med sin skjærende pipelyd i øret. Bruker du opp et kast på å vifte den vekk, eller holder du laserfokus på å navigere kastet ditt mellom blekkene? Og hva når du får et myggestikk? Rett ved tommelen? Som klør og klør? Lar du den stoppe den gode opplevelsen, eller tenker du at bare dersom du ikke klør så mye – så går det over?

Hvor lang tid bruker du på å komme deg over tapet av en forspilt mulighet? Fordi du ikke gjorde den nødvendige jobben når fisken skulle i land? Blir du fly forbanna og hopper rundt som Karl i Mot i Brøstet, eller tenker du på det neste kastet ditt? Ditt neste trekk?

Jeg tror du kan lære mye av å dra på fisketur. Det er sunt for sjela når den får bevege seg i naturen. Jeg var strålende fornøyd med den ene fisken jeg fikk, for det var ikke så mye å hente på fiskeplassen i dag. Noen dager er sånn. Men jeg holdt fokus på samvær med gode venner. Jeg holdt fokus på å nyte. Lot tankene få litt fri fra hverdagslige gjøremål. Jeg verdsatte latteren med mine gode venner. Jeg verdsatte Crispo-sjokolade. Og siesta-brus. Og den magiske stemningen som bare finnes når du fokuserer på den under en herlig fisketur.

Neste gang du skal fiske og drar på jobb – verdsetter du de riktige tingene? Jeg håper du ikke ble altfor forvirret av alle spørsmålene, men de kan få deg til å tenke. Noen ganger må man bytte plass å fiske på, og noen ganger må man bytte krok. Noen ganger hjelper det ikke uansett hva du gjør. Jeg vil at du skal fortsette å kaste ut agnet ditt selv om du ikke får napp.

Og jeg lover deg at dersom du har kontinuitet på fiskeplassen. Ja, da kan det bli gode tanker av det uansett. For da vet du at du har gjort det du kan. Det kan være en viktig egenskap å tilegne seg.

Jeg elsker å fiske, og kan også fiske alene. Men det er best å fiske med venner du bryr deg om. Når jeg fisker i virkeligheten, så kan det ta lang tid før jeg får napp.

Men jeg vet at dersom jeg ikke slutter å kaste, og hele tiden er interessert i å finne ut hvordan jeg kan få mer fisk og gode fiskeopplevelser – ja, da vet jeg at jeg har lært mye om livet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: