Liv er liv

blibedre

Har du noen gang tenkt på at når du takler en situasjon, så er det ikke situasjonen som har forandret seg – men rett og slett du som har lært deg å takle den bedre? 

Tenk på det!

Etter hvert som du vokser opp, så er det en ting som er i fokus. Læring. Du skal lære deg noe. Når du er ung, og ikke har opplevd så mye, så kan noe så enkelt som å si «takk for maten» være noe du lærer deg for å få bedre folkeskikk. Når du blir eldre, så kanskje du lærer deg å lage mat. Eller lærer deg hvordan du kan få andre til å lage maten din for deg.

Noe av det viktigste med livet er at man lærer seg noe. Du kan lære noe nytt hver dag! Hvis du skal lære deg et språk for eksempel, så kan du ha som mål å lære deg ett eneste ord per dag. Det vil resultere i over 360 ord på et år! Ved hjelp av så mange ord kan du lære deg å sette dem inn i setninger. Høres enkelt ut, men det er ikke bare å lære seg noe hele tiden.

Eller?

Jeg tror egentlig vi lærer noe hver dag. Uten at vi tenker over det. Jeg har i hvert fall mange dager jeg tenker;
«Hvorfor gjorde jeg sånn? Jeg kunne jo gjort sånn istedet!»

Det kan for eksempel være at bretter klær som jeg har vasket. Jeg starter å brette det på min egen måte, og ved en senere anledning er jeg i en klesbutikk eller slenger et glimt over på mor når hun bretter klær når jeg er hjemme og ser en annen måte å brette klær på. Eureka!

Hvordan man bretter klær har ikke forandret seg. De bretter seg jo på min måte også. Men hvordan jeg har brettet klærne, har forandret seg. Jeg blir bedre!

Spesielt matlaging (som jeg forøvrig trives veldig godt med) gir meg mange eureka-opplevelser. Det er ikke ofte jeg lager så himla spennende mat, men den enkle maten jeg lager kan lages mye bedre.

Jamie Oliver syns jeg er interessant å følge med på. Han er så engasjert og nærmest forelsket i råvarene han bruker, at jeg ikke klarer la vær å se på han i aksjon! Det kan hende jeg steker kjøtt, også ser jeg på Jamie som gjør noe så simpelt som å slenge på litt timian i panna. Eureka! Vet du hvor mye bedre et kjøttstykke egentlig blir med litt timian på? Det er magisk!

Matlagingen har ikke forandret seg. Maten lager seg på min måte også. Det er samme prosedyre. Varme i panna. Smør eller olje. Krydder. Kjøtt. 1+1. Men hvordan jeg tilbereder kjøttet har forandret seg. Kjøttet jeg lager blir bedre!
Duften og alt blir bedre med timian i panna. Det anbefales!

Dette kunne jeg skrevet utallige eksempler om, men jeg tror du skjønner hva jeg mener med at ting ikke nødvendigvis blir lettere. Men det blir bedre når du gjør det annerledes for å få et mer tilfredsstillende resultat. Det er en stor forskjell. 

Det samme kan man si om livet. Livet blir ikke lettere. Du har egentlig samme problemer, samme økonomi, samme mennesker rundt deg. Men når du tenker og gjør noe annerledes, så kan du gjøre livet bedre.

Når du står ovenfor et problem, enten det er en konflikt eller en oppgave som skal løses, så kan du tilegne deg kunnskap og informasjon om hvordan du kan gjøre det bedre. Eller at selve måten du takler det på ikke er noe særlig, så du skjønner at du må gjøre noe annerledes neste gang. Du blir bedre! 

Problemet eller situasjonen er den samme. Men ikke måten du takler det på. DU BLIR B…?!

Økonomien er også den samme. Kanskje du tenker at du tjener for lite penger. Eller at ting er for dyrt. Men så kan du tenke annerledes. Jeg har jo valgt denne jobben? Jeg vet jo hvor mye penger som kommer inn på konto, og hvor mye jeg får i timen? Hva om ting egentlig ikke er for dyrt? Men at jeg tjener for lite penger? Kanskje jeg bør bytte jobb? Kanskje jeg skal utdanne meg litt til?

Du kan ikke forandre systemet. Du kan ikke gå inn i en butikk og fortelle dem at dem skal sette ned prisene så du får råd til både maten og klærne du vil ha. Det funker ikke. Men du kan ta et valg om å gjøre grep med økonomien. Sette opp et lite regnskap for eksempel. Hva bruker jeg penger på? Hvorfor er jeg trofast støttemedlem på SATS? Hvorfor kjøper jeg så mye mat som jeg kaster? Hvorfor kjøper jeg fersk timian, når den billige pakka med timiankrydder smaker like bra?

Eller investere i noe. Bruke pengene på en annerledes måte. Det er samme økonomi. Samme system. Men hvordan du bruker det blir annerledes. Økonomien blir bedre.

Hva om du har mennesker i livet ditt som gjør ting ekstra vanskelig for deg? Mennesker du egentlig ikke er så hypp på å være sammen med, men som du er sammen med allikevel. Som suger energi ut av deg. Som bare får og får, men som aldri gir noe tilbake. Det er frustrerende og ødeleggende for livet ditt, og du vet det egentlig innerst inne. Men du gjør ikke noe med det, og derfor er det sånn.

Hva om du kutter ned kontakten med dette mennesket, eller disse menneskene i livet ditt som får deg til å føle det sånn? Det er samme mennesker. Men tiden du bruker på dem blir annerledes om du bestemmer deg for å bruke mindre tid sammen med dem. Kanskje du til og med finner ut at du har mennesker i livet ditt du burde bruke mer tid på! Som gjør deg lykkelig og glad!

Det er samme mennesker. Investerer du tid i det du i dine øyne anser som «riktige mennesker», så vil du få et bedre liv.

Det blir ikke lettere. Noen mennesker kan ikke forandre seg. Men du kan velge hvem du knytter dine bånd sammen med.

Et annet eksempel er jobben din! Husker du de første dagene dine på jobben? Det var vel strengt tatt ikke så mye tak i deg, eller det blir litt feil. Det var vel strengt tatt begrenset med oppgaver du kunne gjøre og ta på deg, ettersom du var helt fersk? Men så finner du ut at med tiden så kan du ta mer ansvar, større oppgaver og bringe mer verdi til arbeidsplassen.

Det er samme jobb. Men du blir BEDRE. Jobben blir selvfølgelig lettere når du blir bedre, men det er overføringsverdien jeg vil poengtere.

Så vær så snill. Tenk over livet ditt. Hva kan du gjøre med det for å få deg til å leve bedre? Jeg vet at du kan ta grep allerede idag. Men det krever litt arbeid. Og dersom du kan forstå at livet blir bedre når du tar grep, så er du på riktig vei. Ting blir ikke lettere.

Det er du som blir bedre.

Og sist men ikke minst;

tålmodighet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: