Føkk perfekt

imperfeksjon

Imperfeksjonufullkommenhet, ufullstendighet, mangel.

Dette er en ambivalent tekst om ordet «perfekt». Jeg både elsker og hater dette ordet. Det kan være en lykke, og det kan være et helvete. Men jeg vil ta et oppgjør med dette ordet. For det infiltrerer altfor manges hverdag, og spesielt unge jenter.

Hva er egentlig perfekt? Vi bruker ordet ofte. Noen ganger elsker jeg det, og noen ganger hater jeg det.

Jeg elsker det når man beskriver øyeblikk. Et perfekt øyeblikk kan være når du holder ditt barn for første gang, eller når man kjenner en ubeskrivelig rus av glede fordi man har så gode venner. Jeg elsker det når man beskriver mat. Det er fullt mulig å skape en perfekt tallerken med mat. Der smakene omfavner hverandre og kiler hver eneste smaksløk i munnen som et gresstrå i nesen. Jeg elsker ordet når man beskriver en relasjon. Hvordan man samarbeider, eller kan snakke om alt med en annen person. Det er mulig å bruke ordet perfekt i positiv forstand i disse sammenhengene.

Men som regel så avskyr jeg det. Noe så inni granskauen.

Jeg hater det når det beskrives som noe overfladisk. Som et utseende. Som et bilde man må passe inn i.  Som et bilde man passer inn i etter at man modifisert seg til det. Jeg avskyr det som pesten. Den værste jævla setninga jeg ser under bilder er: «Du er perfekt!». Gjerne etterfulgt av masse smileys med hjerter.

Perfekt?! Du er god nok for at jeg skal gidde å kommentere? Perfekt nok i et bilde? Pen nok? Sminket nok? Eller fake nok? Hva f…?!

Utviklingen er tragisk. Jeg får lyst til å spy på overfladiske kommentarer. Akkurat som om utseendet betyr mer enn mennesket. Akkurat som det eneste man verdsetter er utseendet. Akkurat som om at nok sminke gir deg en kjempegod grunn for å like og kommentere hvor flott sminken ligger klint utover trynet.

Trutemunnen fram, og problemene bort. That’s how we roll i 2015.

Selvsagt er det vanskelig å unngå dette når man tar flere bilder av seg selv enn hunden og ungene til sammen. Selvfølgelig er det vanskelig å unngå. Men det burde vært tid for å stoppe og reflektere over hvordan man fremstår i sosiale medier. Akkurat nå.

Når vi gjør noe bra, så blir andre sjalu, og vi nevner ikke noe. Når noen gjør bragder, eller engasjerer seg for mye, så blir det et problem. Vi lar være å hylle dette i stor grad. Det er synd. Det er lett å tro at det man gjør ikke er av nok verdi. Det er en trist tanke. Aldri tenk sånn om du har gjort noe bra for deg selv eller andre. Selvfølgelig går det en grense mellom arroganse/skryt til sunn fremvisning og sunn eksponering av sine positive hendelser. Men det er vanskelig å finne balansegangen når vi heller er mer opptatte av noe annet. Nemlig utseendet.

Når noen er vakre, blir vi fascinerte og kan vel så gjerne kopiere type sminke og pose i speilet. Og vi hyller det.

Det er jo faen ikke rart man får problemer med selvbildet i et selfie-samfunn der perfeksjon er hovedfokus.

Perfeksjon bør omtales med omhu. Tenker du over det?
Hyller du utseendet når du kommenterer, eller hender det at du hyller en bragd? Hvorfor? Hvorfor ikke?

Selv blir jeg blir ikke inspirert av folk som vil være ‘perfekt’. De får en vrangforestilling om at man må holde sin ‘vakre fasade’ om man skal fortsette sin oppadgående kurve i sosiale medier. Det nekter jeg å ta del i.

Jeg blir inspirert av et helt menneske. Et menneske som vet at man har imperfeksjoner, og elsker det. Og forstår at det skiller seg fra andre individer. Jeg blir inspirert av mennesker som kan ta seg selv uhøytidelig og fokusere på sine styrker på tross av sin imperfeksjon.

Ikke strebe etter å gjemme imperfeksjon og fokusere på perfeksjon. Om du skal være perfekt, så lykke til. Om det er ditt bilde av hvordan du føler at du bør fremstå, så kan jeg berolige deg med at livet ditt blir et helvete om noen år, når ditt ‘perfekt’ ikke er bra nok lenger.

Da vil du forstå at det finnes noe mer bak et bilde og et modifisert ansikt. Da vil du forstå at utseendet tar deg kun så langt. Det gir ingen langvarige virkninger på livskvalitet og verdi til andre mennesker ved å eksponere seg fra sine beste sider til enhver tid og enhver vinkel.

I mellomtiden skal jeg trosse min imperfeksjon og fokusere på mine styrker og leve livet mitt etter et bilde der jeg kan møte behov, fremfor å passe inn. Jeg kunne ikke brydd meg mindre om å passe inn, så lenge jeg får være meg selv. Og det er ikke noe jeg skriver for at dette innlegget skal være passende, men dette står jeg hundre prosent bak.

Om du hadde hatt fokus på dine styrker, og hva slags behov du kan møte, så ville du fått mer ut av livet ditt. Hvis du hadde vært villig til å sette deg ned og kartlegge dine styrker, og bygget videre på dem og møte behov som andre kan trenge fra disse styrkene – så ville du forstått hvor kapabel du egentlig er til å forandre andre menneskers liv.

Du kan forandre menneskers liv ved å bruke tiden din og være der for andre. Og møte behov. Er du god til å trøste andre – trøst oftere. Er du flink med mennesker – plei dem oftere. Er du flink til å skrive – skriv mer. Er du flink til å gi komplimenter – gi fler. Er du flink til å smile – smil mer.

Du vil ikke forandre andre menneskers liv ved å stille deg ved siden av dem foran en selfie-stick.
Du vil forandre menneskers liv når du bruker tid på å finne ut hva du er flink til og hva du kan bli bedre til for å møte de behovene du kan dekke som det mennesket du er.

Jeg skal i mellomtiden hylle andres imperfeksjon. For det er det som inspirerer meg. Og jeg skal fortsette å bli inspirert av disse menneskene. For de møter behov og gir meg følelsen av å være bra nok akkurat som jeg er.

Ofte starter livet når man godkjenner sine feil. Godkjenner at man har bagasje og imperfeksjon.

Og da ligger hele verden for dine føtter.

Jeg skal fortsette å hylle disse menneskene.

Som kan sveve i sitt eget univers – fremfor å svømme for livet inn i andre sitt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: