En lærepenge for livet

perspektiv3

Jeg aner ikke hvor denne historien stammer fra, men jeg fant den på instagram. Den er altfor bra til at jeg bare kunne like, scrolle og gå videre med livet mitt. Så jeg velger å dele den. Den går slik;

«Når jeg gikk på barneskolen, så havnet jeg i en stor diskusjon med en annen gutt fra klassen. Jeg har glemt hva diskusjonen dreide seg om, men jeg har aldri glemt leksa jeg lærte den dagen.

Jeg var overbevist om at jeg hadde rett, og at han tok feil. Læreren bestemte seg for å lære oss en verdifull lekse. Hun tok oss opp til pulten hennes fremst i klasserommet. Han på den ene siden, og jeg på andre siden. På midten av bordet plasserte hun et stort rundt objekt.

Jeg kunne tydelig se at dette objektet hadde fargen svart. Hun spurte den andre gutten om hva slags farge objektet hadde. Hvit, svarer han.

Jeg kunne ikke fatte og begripe at han svarte at objektet var hvitt, når det tydelig var svart!

En ny diskusjon utbredte seg blant oss som handlet om fargen på objektet. Så fortalte læreren meg at jeg skulle stå på den siden av bordet som han andre gjorde, mens han andre skulle stå på siden jeg sto på. Vi byttet plasser, og nå spurte hun meg hva slags farge objektet hadde.

Jeg måtte svare hvit. Objektet hadde nemlig to sider med hver sin farge, og fra hans synsvinkel så var objektet hvitt. Bare fra min side så var fargen svart. Noen ganger må vi se på et problem fra en annen persons synsvinkel for at man skal kunne klare å forstå hans/hennes perspektiv.»


Tenk på dette neste gang du absolutt ikke forstår hvorfor en person oppfører seg som han/hun gjør.

Tenk på perspektiv!

Tenk på hva slags tanker og betraktninger denne personen har gjort for å oppføre, og snakke om det som du ikke forstår.

Det kan redde situasjonen. Eller det kan være med på å gi deg et større innblikk i denne personens problem. Ikke stå standhaftig ved ditt synspunkt hver eneste gang. Det er ikke dermed sagt at du tar feil, men det kan gi deg bedre forståelse. Og når du forstår noe bedre, så får du et bedre grunnlag for å håndtere en situasjon på en bedre måte.

Jeg har også vært i mange situasjoner og samtaler der jeg ikke kan fatte og begripe hvorfor handling blir gjort eller ord blir sagt. Men nå prøver jeg så godt jeg kan å se det fra en persons perspektiv, før jeg fortsetter å snakke. Kanskje må jeg bare avslutte samtalen for å gjøre meg noen tanker om hvorfor. Og ta opp samtalen senere med en større forståelse, og dette vil gi meg bedre forutsetninger for å hjelpe og få til en bedre samtale.

Jeg er ikke like flink, og jeg får ikke strålende resultater hver gang – men jeg prøver. 

Noen ganger kan en forklaring simpelthen være at noen går igjennom en fase i livet der man må få utspring for følelser og en væremåte som må testes ut. Fordi det virker logisk for denne personen å gjøre dette på det nåværende tidspunktet. Og da er det som oftest ikke dine ord eller din handling som kan få denne fasen til å forsvinne.

Og da er det viktig at du gir det tid, og heller trekker deg tilbake eller går forsiktig frem istedenfor å la deg bli frustrert og sint fordi du ikke kan forstå. Jeg lover deg at det vil hjelpe deg til å skaffe deg bedre relasjoner om du klarer å se det fra en annen persons perspektiv.

Vi er mennesker. Vi er forskjellige. Vi er på ulike stadier i livet. Vi er i stadig utvikling. Noen trenger å lære på den harde måten. Vi trenger å gjøre noen feil for å gjøre noe riktig. Vi trenger å teste ut egne teorier og fremgangsmåter for å finne ut hva som fungerer, eller hva som ikke fungerer. Det er en del av å være menneskelig.

Livet er ikke alltid svart. Det kan også være hvitt. Tenk på det perspektivet et menneske ser noe fra neste gang du opplever noe som er vanskelig. Det kan hjelpe deg. Bare prøv det ut, om ikke annet. Se ting fra nye vinkler. Så kanskje du finner ut at livet er mer enn du trodde i utgangspunktet.

Kanskje du finner ut at du har rett tilslutt. Og da kan du fortelle dem at de burde hørt på det du sa. Men prøv å forstå.

Møt mennesker der de er. 

Så kanskje du rett og slett får et bedre liv. Bare du klarer å titte over på den andre siden. perspektiv

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: