Lekse lært?

lekse

Jeg er en stor fan av lekser! Ikke på skolen, men i livet. Det er så mye vi kan lære oss av å gjøre lekser som ikke handler om matematikk og grammatikk, men om valg og refleksjon. Leksene gir oss en referanse for hvordan vi ligger an, og hvor bra vi jobber med det vi vil oppnå. 

Tenk på din beste venn, eller dine beste venner. Hvordan møttes dere? Var det ren tilfeldighet, eller var det skrevet i stjernene? Ble dere venner som en følge av noe som skjedde, eller ble det bare venner?

Du skjønner, når du former livet ditt og former dine beste venner, så er det en mening. Dine nærmeste venner kan se deg, berøre deg og føle det du føler når du trenger det. Det er ingen tilfeldighet at man er bestevenner. Det skjer naturlig over tid!

Noen blir bestevenner på en uke, andre over flere måneder. Det bare klikker. Noen mister bestevenner, og noen krangler. Noen krangler og kommer tilbake, mens andre krangler og drar for godt. Det er ikke noen fasit eller bruksanvisning på livet.

Noen mennesker kommer inn i livet ditt som en velsignelse.
Disse menneskene klarer å løfte deg opp. De klarer å se et potensial i deg, og de får deg til å skjerpe deg dersom du gjør noe du ikke burde. De kan se det du ikke ser. De har perspektiv på ting, som du mangler perspektiv på. Noen ganger kan det være lurt på høre på din beste venn har å si, og modellere dette perspektivet. Som er utenfra. Og det er lett å gå seg blind inne i sin lille boble av problemer og andre gjøremål. Det trenger ikke være en venn, men det kan være en lærer, en besteforelder, eller vanlig forelder, en tilfeldig mann på gata, en håndballtrener, you name it. De kan ha en samtale som gir deg et nytt perspektiv. Og trigger deg til å tenke litt annerledes. Og det kan få deg inn på et litt annerledes spor. Og det vil gi deg en litt bedre retning. Ofte vet man ikke best selv. Noen ganger, men ikke oftest.

For noen ganger trenger man en person som ser deg. Som setter spørsmålstegn ved din tvilende holdning ovenfor deg selv. Som tørr å sette noen krav, og som forventer at du skal vokse på det. Som rett og slett åpner deg opp. Som får deg til å lette på vonde følelser, og som får deg til å føle deg trygg. Denne personen kan virke som et orakel. Du forstår det ikke, men de har alltid noe smart eller logisk å si. Som du aldri har sett. Som alltid har vært rett foran nesa di, men som du ikke har klart å finne ut riktig hva er.

Vær forsiktig med hvem du åpner deg opp for.
Bare få mennesker bryr seg, resten er bare nysgjerrig

Men du må være forsiktig med hvem du sier noe til. Er det noe jeg har funnet ut, så er det mange som vil høre om dritten din, men som ikke bryr seg en dritt. Man vil bare høre. Se at andre har det vondt, så man kan føle det som en lettelse at man har det vondt selv. Jeg har ikke åpnet meg opp til mange, men noen. Og det er ikke alle jeg har fått noe ut av. Og det føler jeg er bortkastet tid. Noen ganger må man ta en sjanse, men få et overblikk over situasjonen og tenk litt konsekvens før du plumper ut dine problemer til noen. Det kunne reddet meg et par ganger. Det er noen som ikke kan svare noen ting fordi de ikke bryr seg nevneverdig, eller fordi de ikke har peiling på hva de skal si, så de gjemmer seg i stedet. Og du sitter og snakker med en vegg istedet.
De som virkelig bryr seg, vil virkelig gi et svar. Og her kan man komme langt på veien!

Andre kommer inn i livet ditt som en lekse
Det er noen mennesker som gjør deg sint. Som gjør deg fly forbanna. Som får deg til å fyre på alle sylindere. Som får deg til å puste tungt, og knytte nevene dine. Som gjør at rullegardina går ned. Som gjør at du ikke forstår. Du forstår ikke en dritt av hva denne personen driver med. Andre ganger forstår du ikke hva du selv har gjort. Det rabler snart….

Her er til deg som føler det sånn: la det gå. Så langt det lar seg gjøre.

Er det noe man aldri kommer noen som helst vei med, er det frustrerte ord og samtaler som blir sagt kun basert på hat og helvete. Det kan føles deilig å få det ut, men det fôrer i grunn problemet enda mer. Noen vil faktisk at du skal fyre, slik at de føler at de er verdsatt nok til at du bryr deg. Det er så lett å gå rundt i hverdagen og basere tankene sine på dårlig handlinger, eller dårlige mennesker. Og la det oppta tiden din. Jeg vet akkurat åssen det er. Før kunne jeg gå dagevis og være frustrert over en person, selv om jeg ikke gjorde noe med å bli kvitt denne følelsen. Jeg matet problemet.

Når du mater problemet, så blir det større. Det vokser. Det får riktig næring. Tankene dine er vannet, som sørger for at væskebalansen opprettholdes. Handlingene du gjør i frustrasjon er biffen og potetene. Man kommer som regel ingen vei. Hvis ikke man prøver å skape en positiv dialog, eller prøver å finne på en måte på hvordan DU kan komme deg vekk fra en slik situasjon. Eller en slik person. Det er her fokuset bør ligge. Hva kan jeg gjøre? Kan jeg unngå noe av det her? Hva om jeg bruker det som motivasjon for noe annet? Kanskje jeg får en vilt bra treningsøkt om jeg bruker de dårlige tankene på denne arenaen, og heller jobber med løsningen når treningsøkta er ferdig? Det er mulig. Men det krever fokus, og kreativitet. Og selvdisiplin. Du må bringe fram munken i deg!

Distanse fra problemet kan hjelpe, slik at du skaffer deg et bedre perspektiv. Samtaler med andre kan hjelpe for å gi deg nye impulser. Å møte problemet kan være nyttig for å komme deg noen steder. Men tråkk forsiktig.

Noen ganger kommer det mennesker inn i livet ditt kun for å lære deg en lekse. Noen ganger er det mennesker som kommer inn i livet ditt som noe vakkert, men over tid er det bare dritt å spore. Og du er drittlei. Og det beste du kan gjøre er å la denne personen forsvinne ut av livet ditt. Godta at du har lært en lekse. Hva var det jeg lærte av denne personen? Ikke svar med frustrert og skarp stemme. Svar med ro i sinnet, og finn ut hva slags lekse denne personen lærte deg. Hva slags innsikt og refleksjonsevne det gav deg som person. Hvordan denne personen viste du hvordan du takler et problem. Hvor sterk du var. Hvor forståelsesfull du var. Eller hvor moden du var. Eller modig.

Man har forskjellige verdier. Noen syns det er greit å være litt borte fra sitt eget liv, mens andre vil ha full tilstedeværelse. Noen syns det er greit å tenke på seg selv ofte, mens andre liker å tenke på andre mest. Noen syns det er greit å havne på en helsikes fyllekule og leve livet, mens andre er forbi dette og finner det langt i fra fristende. Noen vil gå i fjellet, mens andre vil gjøre alt de kan for å ligge i sofaen.

Problemet til mange mennesker som sklir fra hverandre, enten som en venn eller kjæreste – er at man har forskjellige verdier. Våre verdier er det sterkeste vi har som mennesker. Det gir oss noen prinsipp vi lever livet vårt på. Det gir oss noen retningslinjer vi forventer at andre skal følge, eller om ikke følge, i det minste respektere. Dette henger gjerne sammen med verdier man lærer og får prentet inn som ung. Foreldre – tenk nøye etter deres verdier.

Kan du godta at du og en annen person har annerledes verdier? At det rett og slett ikke klaffer, og at det mest sannsynligvis aldri vil klaffe? Og at dersom dere fortsetter å holde kontakten – så fortsetter du å mate problemet? Kan du la denne personen være en lekse lært i ditt liv – slik at du kan komme deg videre?

Det er noen mennesker som kan høre deg snakke tusen ord uten at de forstår deg.
Andre mennesker forstår deg uten at du sier et ord.

Er du velsignet, eller har du ikke gjort leksene?

Prøv å være takknemlig for de menneskene som løfter deg opp her i livet. Det er disse menneskene som fortjener mest tid! Som vil gi deg bedre forutsetninger. Prøv etter beste evne å gjøre en lekse når du er frustrert og står fast i hat og sinne. Prøv å gjøre leksene før du bryter sammen. Jeg vet at det er lettere sagt enn gjort.

Det er ikke lett, men det er mulig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: