En hyllest til dysleksi

eric

Jeg vil hylle dysleksi! Det er en tilstand som har sørget for mer suksess enn noe annet her i verden. Det gjør personer mer kreative og man må finne nye måter å løse et problem på. Dyslektikere har som regel høyere IQ enn de som ikke har det. Albert Einstein hadde dysleksi. Visste du det?

Du tror kanskje at det har rablet for meg, fordi jeg oppfordrer til å være stolt over en tilstand som gjør at hverdagen oppleves mye vanskeligere og utfordrende enn folk flest, i forbindelse med eksempelvis skole og jobb. Du tror kanskje jeg er en overpositiv ung mann som er i overkant naiv? Stolt? Nå må du roe deg ned vel?!

La meg forklare for svingende!

Jeg vet ikke hva du vet om dysleksi, men jeg studerer faget suksess daglig, og er det én ting jeg har funnet ut, så er det at de som er store ledere og store mennesker i nåtid og gjennom historien – har dysleksi.

Jeg vet. Jeg vet. Dysleksi blir beskrevet som noe vanskelig. Jeg har hatt samtaler med noen som har dysleksi, og de beskriver en hverdag der det å lese er uaktuelt. Man må være kreativ når man skal lære noe. Man må prøve seg fram med tegninger og YouTube for å nevne noe. Bokstavene beveger seg, og gjør det umulig å lese. Skolen er også vanskelig, ettersom det ikke er så mange som forstår hva det dreier seg. Det er ikke alltid like lett å ha dysleksi i skolen. Mye av ansvaret blir etterlatt til elev og foreldre. Det er veldig mange som har dysleksi, men jeg har funnet ut at det er noe man finner ut når man har kjent en person over tid. Og det er synd.

Første gang jeg åpnet øynene for dysleksi som noe mer enn forvekslende og forvirrende ord og setninger, var når jeg leste boken «David and Goliath» av Malcolm Gladwell. Her forteller han om ulike typer læring.
Han skriver: Hvis du skal lære noe, så kan det være en fordel at du lærer bort en oppgave så lett som mulig, og en person vil lære det. Det er i hvert fall det som folk flest forbinder med læring – gjøre noe enkelt = forstå.

Men så går han inn på en mer interessant teori.

Hva om du gjør oppgaven vanskeligere?

Høres håpløst ut, men dersom du lærer en oppgave på en vanskelig måte, så vil du ha større sjanse til å lære deg det du driver med enda bedre. Kanskje du må konsentrere deg litt mer. Kanskje du må lese oppgaven 3 ganger istedenfor 1 gang. Kanskje du må se oppgaven fra nye vinkler. Kanskje du må bryte opp oppgaven i flere deler for å komme til slutten.
Hva gjør de som har dysleksi? Jo, for dem er oppgavene alltid vanskeligere. Og her tvinges man til å være kreativ, og finne den måten som gir best læring om man i det hele tatt skal komme noen som helst vei.

Elementært, sant?

Ja, men jeg har ikke tenkt over dette før jeg fikk kjennskap til den godeste Mr. Gladwell. Takk, Malcolm.

Hvis du tenker over det, eller i alle fall jeg, som ikke har dysleksi – så har jeg en fantastisk evne til å lese gjennom noe en gang, og så glemme det relativt for etterpå. Jeg tvinges ikke i noen grad til å lære meg noe uten grunn.

I boken sin tildeler Malcolm Gladwell stor plass til dyslektiske entreprenører. Han hadde satt seg ned med over 20 rike og suksessfulle entreprenører, og de snakket om hvordan dysleksien hadde formet deres væremåte i forhold til utdanning og nå jobb. Det interessante er, at alle sier det samme. De sier at de oppnår ikke suksess til tross for, men oppnådde suksess PÅ GRUNN AV dysleksi!

På skolen fikk mange av entreprenørene kontakt med de smarteste elevene i klassen, og fikk dem til å hjelpe og lære bort stoffet i klassen, og det skapte nye gode kontakter senere i livet. Og hvordan lærte de seg salgstriks for bedriften sin?

Jo – de fikk den smarteste eleven i klassen til å gjøre lekser for dem. Og måten de overbeviste denne eleven om at han/hun skulle gjøre leksene til denne personen, var dyrebar salgstrening. Og gjentagende salgstrening! For man ville jo ikke gjøre lekser når man har dysleksi. Og det gav entreprenøren en kickstart når han/hun startet for seg selv! Dyslektikeren må sørge for å motivere, kommunisere, delegere oppgaver, kanskje lage et team og holde en god tone, slik at sjansene blir store for at leksene kan bli gjort igjen senere! Det er akkurat som en bedrift som skal holde på en kunde! På grunn av dysleksi!

KAN DU SE DET? SITUASJONEN VIRKER HÅPLØS OG TEIT – MEN UTFALLET ER SÅ FANTASTISK FLOTT?!

En annen morsom historie, er historien om Brian Grazer, Hollywood-regissøren. På skolen fikk han dårlige karakterer. Han hadde derimot en annen strategi! Han lærte seg kunsten å overtale læreren til å skru karakteren hans ett hakk opp, bare ved å argumentere og selge inn prøven sin som litt bedre enn hva tallet på karakterkortet sa! Og det gav grunnlaget for videre suksess inn i Hollywood! Han hadde jo opparbeidet seg en umåtelig evne til å overtale og forhandle med folk om å bli med på produksjoner, og få folk til å investere i prosjekter! Han hadde jo lært det gjennom å være dyslektiker på skolen! På grunn av dysleksi.

Jeg kjenner blodet bruser når jeg tenker på dysleksi på en annerledes måte. Det er en skjult skatt!
Tabu for mange. Og tanken på at så mange som har dysleksi skammer seg, og syns at det er flaut å leve med denne diagnosen er helt bak mål! Vær stolt av dysleksien din! Det tvinger deg til å være 3-4 ganger mer kreativ enn prakteleven som rekker opp hånden så pent og pyntelig til hvert eneste spørsmål! Og du vil bygge deg opp en base med nye måter å se og angripe nye oppgaver på. Over tid vil du fly ut av startblokken og passere alle andre i samme situasjon!
JEG VIL AT DU SKAL SE DEG SELV SOM EN KREATIV KRAFT, OG IKKE EN SKAMFULL EN!

Hvorfor står det om dysleksi i en bok som heter «David and Goliath»?
Jo, fordi boken handler om at ting som virker håpløst ved første øyekast, som regel ikke er håpløst ved det andre. Det handler om å se mulighetene. David svingte steinslyngen over hodet og traff Goliat midt i planeten. Leser du nærmere, så vil historien få fram mange punkter som tyder på at David faktisk er den som var best rystet til denne kampen. Han har stor vilje og enormt pågangsmot riktignok, men Goliat var stor og hadde dårlig syn, og var ikke den som hadde fordelen i denne historiske kampen.

Du må bare våge å se mulighetene, og huske at det som virker håpløst til å begynne med, vil raskt være i din favør – dersom du legger merke til og jobber med de riktige tingene. Flytter fokus over på hva du KAN gjøre og ikke hva du IKKE KAN. Du blir ikke et bedre menneske av å lese en bok fort, ei heller av å få gode karakterer. Vet du hvor mange toppledere som ikke engang har utdannelse?!

Vi lever kun en gang, og denne ene gangen vil vi gjøre alt vi noensinne kommer til å gjøre mens vi lever.

Kjære dyslektiker! SER DU MULIGHETENE?

Er du fortsatt ikke overbevist?

Vel, la meg gi deg en introduksjon til en brøkdel av mennesker som har dysleksi. Personene er hentet fra en video på internettsiden til Richard Branson, eieren av Virgin gruppen, som er et av verdens største flyselskap. Richard har selv postet videoen, fordi han selv har dysleksi.

Videoen er fantastisk! Det er en dyslektisk jente på 12-år som lagde en video som rørte han. Hun ser mulighetene! ÅJA!

Hun skriver i videoen:

«Akkurat nå ser det ut som du har alt på oss. Fordi det å være i et klasserom ikke er vårt sterkeste punkt. Sitte med tester, skrive essays og lese er en utfordring for oss. Du ser oss ikke putte hendene i været mye, og vi prøver å gjemme oss i klasserommet.

MEN vent! Fordi!

En dag skal jeg fly som en dyslektiker.

Richard Branson, The Wright Brothers

Jeg skal synge som en dyslektiker

Cher, John Lennon, Selena Gomes

Jeg skal lage filmer som en dyslektiker

Steven Spielberg

steven

Jeg skal gjøre nye oppdagelser som en dyslektiker

Stephen Hawking

Jeg skal løse problemer som en dyslektiker

Albert Einstein «Den eneste måten å unngå feil er å ikke ha noen nye ideer» Hvem hadde trodd?!

Jeg skal skrive bøker som en dyslektiker

Roald Dahl, Jackie French

Jeg skal være lærer som en dyslektiker

Maya Angelou

Jeg skal jobbe i NASA som en dyslektiker

«Over 50 % av NASA-arbeidere er rapportert dyslektiske. Det er sagt at de blir spesielt sett etter, ettersom de har supre problemløse-ferdigheter og fantastisk 3D og rom-bevissthet»

Jeg skal skape programvare som hele verden kan bruke som en dyslektiker 

Bill Gates – «Jeg feilet i noen fag på eksamen, men min venn besto alle. Nå er han ingeniør i Microsoft, mens jeg eier Microsoft.»

Jeg skal skape verktøy som kan forandre verden som en dyslektiker

Steve Jobs

Jeg skal male som en dyslektiker

Leonardo da Vinci

Jeg skal bli en verdenskjent kokk som en dyslektiker

Jamie Oliver

jamieoliver

Jeg skal bli skuespiller som en dyslektiker

Keira Knightley, Salma Hayek, Jennifer Aniston

Jeg skal bli en stjerne som en dyslektiker

Orlando Bloom, Jim Carrey, Tom Cruise, Will Smith, Channing Tatum

Jeg skal spille som en dyslektiker

Michael Jordan

Jeg skal bli en leder som en dyslektiker

Richard Branson, Ingvar Kamprad (grunnlegger av IKEA)

Å være akkurat som en dyslektiker

Walt Disney – «Alle dine drømmer kan bli til virkelighet, hvis du har mot til å følge dem»

Bli suksessfull som en dyslektiker!»

Alle menneskene som er nevnt over har dysleksi. Nå håper jeg du blir litt overbevist. Se mulighetene. Ikke begrensningene. Bruk dysleksi til din egen fordel!

 Den er nemlig mer verdifull enn du tror.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: