DRØMMESKOLEN

Hva om du kunne skapt din drømmeskole? Hvordan hadde den sett ut?
Hva slags fag ville du hatt med om du kunne velge – slik at du var best mulig rustet for dagens samfunn? Ville du fortsatt hatt mye av det samme, eller hadde det vært skolerevolusjon? På skolen min hadde jeg innført Facebook som eget fag med vurdering. Og skolen skulle hatt egne hunder som man kan gå tur med i friminuttene. Slik ser min drømmeskole ut!

I dag fikk jeg lyst til å drømme litt. Lage en arena for læring etter mine premisser. Jeg tenker ofte over skolen, og hva jeg fikk ut av det, og hva jeg aldri lærte. Dette skal jeg nå gjøre noe med! Jeg skal bygge min egen skole, ansette mine egne lærere og bestemme hvilke fag som skal være en del av skolen. Det er bare å bli med inn!

DRØMMEDESIGN

Først må jeg ta for meg bygningen. Selve fundamentet og grunnmurer til hele reisverket av min drømmeskole. Det er faktisk overraskende likt de fleste skoler. Jeg har alltid vært fascinert av skolen. Svære bygninger som slynger seg rundt store uteområder. På min drømmeskole så er uteplassen litt separert fra skolen, slik at man kan føle seg fri i friminuttene. Ja, den er egentlig veldig lik mange andre skoler. Innvendig er det fokus på komfort og lyse farger. Stolene vi sitter på er som fløyel som kiler rumpa, og veggene er dekorert med bilder av kjente idrettsutøvere og andre forbilder som har forandret verden. Det er også sitater fra disse personene. Som handler om å starte et sted, og følge drømmene. Man får et inntrykk av at man kan forandre verden bare ved å gå seg en tur gjennom skolen, og la seg inspirere av alle disse herlige menneskene på veggen. Ja, jeg smiler når jeg går rundt på skolen.

Jeg svever fordi de lyse fargene og menneskene minner meg på at livet er vakkert og full av muligheter. Vi har også designa skoleuniformer i samarbeid med Moods of Norway, og vi har 3 forskjellige antrekk for gutt og jente. Mørke klær, nøytrale klær og lyse klær. Men disse blir ikke alltid brukt, fordi vi er alle forskjellige og vi føler ikke alltid Moods-vibbene hver dag vi våkner. Vi har frihet og vi trives.

Uteområdet har egentlig et område som andre skoler flest. Det er derimot en stor og fin klatrevegg som dekker mye av område ute på plassen! Klatring syns jeg er viktig, og det stimulerer koordinering, styrke og bevegelighet, som kan bli en stor mangel for stillesittende elever.  Kunstgressbanen ligger midt i skolegården, og det er to fullstørrelses fotballbaner. Den ene delen er fotballbane, mens den andre delen er en Tuftepark, med masse forskjellige apparater for egenvektstrening. Det er også en stor plakat med forslag til øvelser, så de slipper å ha innføring i øvelsene.

drømmeskole3

Vi har også en stor skjerm ute med aktivitetsforslag, som konstant ruller og går når man er ute. Hver lærer kan bla på skjermen med smarttelefonen sin, slik at læreren aldri vil føle seg rådvill i et friminutt. Vi har også en egen hundegård på skolen, med vaktmesteren som mater og gir dem drikke. Alle elevene har ansvar for at hundene får seg en gåtur i friminuttene, og ettersom skoleplassen er såpass stor, så er det ikke noe problem å få gått noen turer. De får også være med på turer når vi går i skogen. I helgene kan hundene få bli med elever som har vært flinke til å stelle med dem og gått mye med dem hjem. Det er selvsagt strenge regler for dyrehold, men det er dyr(hehe)ebar læring for elevene som får ansvaret.

DRØMMEFAG & LÆRERE

Her hadde det blitt revolusjon for min del. Hvorfor? Fordi vi lever i 2015. Det skjer voldsomme forandringer på bare få år, og på min drømmeskole så henger man med på denne utviklingen. Når vi har all informasjon ved fingertuppene, og likevel ikke presterer, så er det noe som ikke stemmer.  Slik hadde dagsplanen min sett ut;

Startes med en gåtur der man kan få velge mellom å gå og løpe. Få utspring for eventuelle maur som skulle befinne seg i buksene, og få seg frisk luft. Dette tar 15 minutter av timen, men resten av timen er det fullt fokus.

På planen har vi norsk. Et litt tungt fag, men det er tidlig på dagen slik at vi har fullt fokus. Rettskriving er særs viktig, og det legges vekt på uttrykk gjennom sosiale medier og hvordan man kontakter folk med riktige ord. Vi bruker penn og papir, men de som sliter med skrivingen kan bruke telefon eller data, så lenge flymodus er på. Vi skriver også tekster i forskjellige sjangre, og alle oppfordres til å skrive fra hjertet. Det er ikke så mange historier som blir fremlagt som skal fullføres, men man får et tema som regel, og man skal skrive fra hjertet. Lære seg å uttrykke seg gjennom penn og papir, eller data. Vi skriver tekster om hverandre med positive budskap, og vi har fokus på ekte ord, og ikke syntetisk drivkraft for å skrive. Hvis noen ikke vil skrive om noe, så får man dispensasjon til å skrive om noe annet, så lenge man får et uttrykk.

Gym er en blanding av gammeldags gym med disiplin, og ny moderne Crossfit-inspirert trening. Ikke Crossfit-trening, men mange øvelser og sammensetninger. Fokus er på bevegelse og at man skal komme seg opp av det man gjør stillesittende. Man får også innføring i yoga, egenvektstrening, nye ballspill-aktiviteter som f.eks. Lacrosse. Vi har også egne turdager der vi utfolder oss i naturen og bruker en hel dag på å være i skogen og gjøre forskjellige aktiviteter. Her har lærerne samarbeid med speideren og får god opplæring herfra.

Kanskje vi bygger lekeplass i skogen ved hjelp av en innleid snekker, eller kanskje vi bare går en tur opp på et fjell eller bare er i skogen og får vår friske luft. Fokus er ikke på inkludering, men at det skal være tilrettelagt og gi glede for flest mulig. De som sliter i gym skal få oppleve glede ved aktiviteter og gåturer, og man skal ikke grue seg til gym. Målet med gym er at man skal få komme i aktivitet, men også bli eksponert for mange forskjellige aktiviteter og treningsformer, slik at det skal bli lettere å velge treningsform etter endt skolegang.

drømmeskolen2

Trening og kosthold er også en del av gymfaget, og hver uke har vi en time som blir dedikert til dette. Her får man lære om hva man bør spise, og hva man ikke bør spise. Hva man bør spise mer av, og hva man skal spise mindre av. Hva slags konsekvenser som skjer ved høyt inntak og lavt inntak. Hva man bør spise før og etter trening. Hva trening gjør med kroppen. Hvor viktig bevegelse er for oss mennesker. Kanskje fikse noen gjesteforelesere med gripende historier om livsstilsendringer, og hvordan vedkommende brøt seg ut av mønsteret og hvordan det påvirket livet. Vi setter opp kostholdsplaner og treningsplaner, og leverer inn med vurdering.

Engelsk har vi også, og det føres på samme måte som norskfaget. Vi bruker apper og nettsider til interaktiv læring, og vi må ha fremføringer og lære oss engelsk språk og uttale. Vi får vite at meningen med engelsk er å lære seg språk for å senere kunne bruke det for å markedsføre seg selv, og bygge relasjoner over hele verden.

Etter at vi har norsk kan det hende at vi har historie. Her må alle bruke data eller telefonen i opplæringa, og elevene får et tema som de må lage en PowerPoint-presentasjon eller en liten videosnutt som vises fram på slutten av timen. De tvinges til å være kreative i fremvisningen, og dersom det er et omfattende tema, så brukes flere timer til dette. Kreativitet, og det at man legger stoffet fram på en lettfattelig måte gir gode tilbakemeldinger. Noen ganger er det quiz med en app på telefonen der man svarer på spørsmål som kommer opp på storskjermen i klasserommet, slik som f.eks. Kahoot. Dette er siste timen i uka og en gulrot for å øke motivasjonen.

Deretter friminutt, der en av lærerne er klatreinstruktør og sørger for at alle som er ved veggen får oppleve mestring og får tips. Hundene får luft, og de fleste befinner seg på den store kunstgressmatta med fotball og egenvektstrening. Noen får også bruke biblioteket aktivt, og på biblioteket er det bokanbefalinger for hvert tema du skulle være interessert i. Biblioteket har en god dialog med skolen, og alle elever med ambisjoner skal få god veiledning i bøkenes verden av de flotte bibliotekarene på biblioteket. De får dessuten tilgang til iPad der de kan kan lese e-bøker som de får tak i som de ikke har på biblioteket.

Deretter er det samfunnsfag og sosiale medier resten av dagen. Vi får et innblikk i samfunnsendringene, vi leser om unge entreprenører som starter egne bedrifter fra bunnen av, og vi lærer om samfunnet slik det var før, og drar sammenligner til i dag. Vi ler av hvor manuelt og vanskelig samfunnet var før, lager presentasjoner, og verdsetter dagens samfunn ved å ha fokus på muligheter og lidenskap. Alle får en innføring i sosiale medier.  

Faktisk så er entreprenørskap et eget fag. Det er utrolig viktig dette faget. Her så lager vi grupper, og vi starter egne minibedrifter. Vi lager egen nettside i WordPress, og vi lærer oss å markedsføre og utføre og selge tjenester eller produkter. Lekser blir markedsføring og utvikling av sitt produkt eller tjeneste. Kanskje man får i oppgave å samle inn 20 kroner til bedriften hver uke, ved å pante flasker eller gjøre noe annet, og samle opp kapital. Kapitalen brukes til å kjøpe reklame, betale andre for omtale, trykke t-skjorter og utvikle nettside for eksempel. Alle får en konto, som er et glass inni et skap med lås, som er bedriftsbanken. Her må lederen av hver bedrift ta på seg et økonomiansvar og sette opp eget regnskap.

Facebook er et eget fag. Alle får vite konsekvensene ved bruk av Facebook, og at man er en egen merkevare. Vi analyserer suksessfulle Facebook-sider og ser på aktivitet og utforming og hvordan siden markedsføres. Vi legger ut bilder av hverdagen og lærer oss hvordan vi tar gode bilder, gode beskrivelser og hvor hyppig man bør legge ut bilder. En underkategori i Facebook er nettvaner og hovedfokuset er hvor viktig Facebook kan være for fremtiden din dersom du klarer å være en god merkevare og være bevisst på hva slags innhold som finnes av deg. Dette tvinger fokuset inn på forbedring fremfor kvantitet og likes. Vi har fokus på «gode likes», og at det er viktigere at betydningsfulle personer i ditt liv liker det du legger frem, fremfor hundre andre ubetydelige mennesker. Vi har også flettet inn entreprenørskap inn mot Facebook, og alle må ha en side for sin bedrift og sørge for markedsføring gjennom Face.

Jeg har sikkert glemt noen fag, men steike for en hverdag disse elevene ville fått. Fokus er aktivitet (uteplass, nye treningsformer), omsorg (hunder, «gode likes»), og utvikling (markedsføre gjennom entreprenørskap). Man får en smak av hvordan man kan komme seg opp og frem.

Jeg tror vi kunne rekruttert en haug med innovative og suksessfulle elever gjennom denne skolegangen. Modernisert, men med et fokus på verdi og utvikling. Jeg tror det kunne gitt plass til flere drømmer, og at man får en smak av å kunne starte noe eget kan være en trigger som gjør at man våger å følge drømmen som eldre. Fordi man vet prosessen, og hvor viktig det er at man bryr seg om andre og er litt smart i markedsføring. Men jo! Jeg har jo glemt bort lærerne! Hvem er egentlig de?

De har jeg bare to krav til:

Vær engasjert og bry deg! Har du disse to kravene gjennomført, så er du med på å endre elevenes hverdag til det bedre. Om du er utdannet herfra og til månen bryr meg ingenting. Har du middelmådige ferdigheter, men fenomenal vilje – så er du som skapt til å være lærer for drømmeskolen min. Hvordan ser din drømmeskole ut?  

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: