En kropp i bikini

hakketid

Hvordan kan man oppnå en mening med trening? Du tror kanskje at du vet hvorfor du burde trene? Og at du ikke har ressurser eller lyst nok til å gjennomføre og derfor er det lettere å innta godstillingen i sofaen? Jeg skal vise deg hvordan du hopper ut av den! 

Jeg elsker trening. Jeg er utdannet kostholdsveileder og personlig trener, fordi jeg er veldig interessert. Trening for meg er ikke bare trening. Det er så utrolig mye mer! Trening i dette tilfellet betegner jeg som trening i form av fysisk aktivitet. Det som får pulsen til å slå. Det som får deg til å presse deg selv til å gjøre mer. Hvorfor gidder jeg å trene? Jo, det er simpelthen fordi kroppen vår er lagd for fysisk aktivitet. Den er lagd for bevegelse. Bevegelse er utrolig viktig, men jeg tror mange misforstår konseptet fysisk trening.

For folk flest forbinder det med slit. Svette. Dårlig lukt. Sko som lukter gammal ræv. Som gjør deg støl. Huff. Tenke seg til en slik påkjennelse for kroppen! Bedre å la være! Ja, man blir støl, og ja, du blir svett. Men hvorfor er du inaktiv når du VET at det forbindes med dårlig helse?

Fordi det er slitsomt. Vi er komfortable vesener. Vi liker ikke forandring. Vi liker ikke at det plutselig skjer mye når resten av dagen er preget av at det skjer lite. Så lite som mulig. Det er ofte hverdagen. Når vi er slitne, så skal vi hvile. Vi skal legge oss ned. Fylle bordet med drittmat og forsterke sofamodusen ytterligere.

Vet du hva som er patetisk? Ikke ha god helse. Fordi du tenker umiddelbart på trening som et maraton der du løper fire mil, og knærne dine verker og anklene svikter. Du assosierer trening med et resultat laaaangt bort i det fjerne!
MEN DU TENKER IKKE PÅ PROSESSEN!

Man er ikke et patetisk menneske fordi man tenker sånn.
Nei, nei!
Man har en patetisk TANKEGANG. Det er en voldsom forskjell!  

Jeg vil at du skal sette deg ned. Og tenke nøye etter hvorfor du vil trene. Og at du seriøst bør vurdere å starte! Eller fortsette. Og her kommer kanskje det viktigste;
FINN EN FORM FOR AKTIVITET DER PULSEN DIN GÅR OPP, SAMTIDIG SOM DU LIKER DET DU DRIVER MED.

Ingen sier at du skal på et treningsstudio. Ingen sier at du må drive med Crossfit. Men DU må si til deg selv hva du selv vil gjøre.

Om du elsker å gå turer, GÅ MASSE TURER!
Om du elsker å klatre, KLATRE MER!  
Om du elsker å vaske huset, VASK 2-3 GANGER I UKA!
Om du elsker yoga, TREN YOGA FLERE GANGER I UKA!

Hvis du gjør noe du liker, så er sjansen for at du fortsetter ca. 98,7 %.

Hvis du senker lista, fjerner omstendighetene og evner å gjøre det du selv vil – så vil du få en mening med din trening. Jeg har større respekt for den gjengen som går tur et par ganger i uka, fremfor de som tvinger seg selv til å trene!
Man skal aldri føle at man MÅ trene, fordi det er sånn. Du skal trene fordi det du holder på med er givende! Det gjelder alle aspekt i livet, men spesielt trening!

Hva om jeg ikke vet hva jeg liker?

Fullt forståelig dersom dette er tilfellet! Men hovedgrunnen til at du ikke finner noe du liker, er fordi du ikke har eksponert deg for forskjellige typer trening. Det finnes en treningsform for alle. Det finnes venner. Det finnes familie. Om du ikke kommer deg ut i skogen med mindre familien er med og dere vil grille pølser, så er det hundre ganger bedre at det blir en tur i skogen 1-2 ganger i uka fremfor sofaen! Bare bittelitt. Bedre samhold får dere også! Du bestemmer akkurat hvor mye du skal trene. Du bestemmer ditt tempo. Er du rådvill, så spør om råd! Vær interessert i å prøve forskjellige typer fysisk aktivitet, men først og fremst – vær interessert i helsen din!

Det er INGEN som sier at du må ta deg råd til personlig trener.
Det er INGEN som sier at du må ha dyr kostholdsveiledning.
Det er INGEN som sier at du må kjøpe dyrt utstyr for å drive med noe.

Men ALLE sier at du bør bedrive fysisk aktivitet.

Hvorfor?

Fysisk aktivitet er forbundet med bedre helse, bedre humør, antidepressiv, bedre selvbilde, bedre selvfølelse, større evne til å utføre daglige gjøremål for å nevne noe.

Inaktivitet er forbundet med dårlig psyke, fedme, angst, høyere fravær, mindre energi for å nevne noe.

Når du ikke tar hensyn til fysisk aktivitet, så velger du konstant fra listen for inaktivitet. Du velger angst. Du velger fedme. Du velger å ha mindre energi. Helt ubevisst er dette valget du tar. Jeg tror ikke du tenker på dette, hvis du er inaktiv.

Inaktivitet krever 3,2 millioner liv i året

På verdensbasis var ca. 31 prosent av voksne over 15 år for lite aktive i 2008, og ca. 3,2 millioner dødsfall i året kan tilskrives mangel på fysisk aktivitet2. Tall fra Helsedirektoratet fra 2007, viser at hele 83 prosent av befolkningen er langt unna anbefalingene om minst 30 minutter daglig med aktivitet med minst moderat intensitet (mao er disse fysisk aktive med moderat intensitet mindre enn 5 ganger i uka)3.

31 prosent – tre av ti, svarte nei på om de mosjonerte eller var fysisk aktive minst en gang hver 14. dag. Samtidig ønsker 76 prosent av de inaktive å komme i gang med fysisk aktivitet.

Inaktivitet regnes som en av framtidens store helseutfordringer. De negative konsekvensene er mange – både fysisk, psykisk og sosialt. Den fysiske aktiviteten vi legger ned i trening på fritiden, ser ikke ut til å kompensere for den store reduksjonen av hverdagsaktivitet, og økningen av stillesittende aktiviteter. Dette viser også de norske HUNT-studiene – vi trener mer enn før, men likevel blir vi feitere.

http://nhi.no/trening/fysisk-aktivitet-og-helse/inaktivitet-en-folkesykdom-40343.html

Du tar et valg. Når du ikke gjør noe annet enn å ligge på sofaen, så velger du en dårligere psyke. Du velger! Og du tenker negativt om fysisk aktivitet og forbinder det med en lite givende reise fordi du ikke prøver å gjøre det til din egen reise, så derfor tar du masse valg om din egen helse hver eneste dag. Som ikke bringer deg fremover. Som gjør deg mer og mer råtten på innsiden. Og du tenker ikke engang på at du tar valget!  

Jeg skulle ønske jeg kunne forklare dette på en hyggelig måte, og si at det ikke er så farlig, men det er faktisk det værste vi kan gjøre. Vi sitter og ligger oss til en tidligere død. Våre barn vokser opp i et inaktivt samfunn! Og barna i denne generasjonen er den første generasjonen som står i fare for å dø tidligere enn sine foreldre. Fordi foreldre ikke gjør prioriteringer, og barnet ikke gjør prioriteringer. Det er trist, det.

Jeg er ikke perfekt fordi jeg trener regelmessig, men jeg er så glad for at jeg er interessert i min fysiske aktivitet! Og bryr meg om å gjøre prioriteringer som gjør at jeg får trent flere ganger i uken. Fordi JEG velger det! Jeg velger mer overskudd, mindre sykdom og bedre psyke! Jeg velger fra listen med bedre konsekvenser! Jeg velger!

Du må aktivt tenke deg til justeringer som kreves. Hvis du ikke blir motivert på et treningssenter, så meld deg for guds skyld ut! Kom deg ut i naturen i stedet hvis du finner roen din der, og du går lange turer uten at du tenker over at pulsen går opp! Jeg syns du har en patetisk tankegang om du tvinger deg selv til å trene. Jeg syns du burde skamme deg om du trener fordi du føler at du MÅ. Hvis du føler at du MÅ gjøre det du driver med, så er det ikke særlig givende. Hvis du elsker å gå tur, men velger bort den gåturen i dag, så velger du listen med inaktivitet. Du skal IKKE ha dårlig samvittighet fordi du trener 3 og ikke 6 ganger i uka! Det er uakseptabelt!
Men du må aktivt tenke og plukke hvem side du vil være på hver dag. Det kan hjelpe deg!

DET ER DIN MENING MED TRENINGEN SOM AVGJØR DIN MOTIVASJON OG GJENNOMFØRINGSKRAFT!

Det er din MENING for det du gjør som bringer deg nærmere målet ditt. Det er DIN MENING som vil pushe deg, når du ikke pusher deg selv. Din mening er det som gir deg en grunn for at du skal bevege deg fremfor å ligge på sofaen. Det er din MENING som vil gi deg sparket i ræva som får deg opp!

IKKE ANDRES MENING ELLER ANDRES OPPFATNING!

Jeg har skapt mye mening for min trening. Ellers hadde jeg spilt FIFA hele dagen, og gitt blanke i helsa mi. Jeg skal ha overskudd til mine barn og barnebarn. Jeg skal ikke ha begrensninger for meg selv. Jeg skal ha energi å gi til mine nærmeste og venner og i fremtidig jobb.

Nå for tiden har jeg fokus på løpetrening fordi jeg skal løpe Birken i juni. Jeg har derimot ikke høye ambisjoner, og når jeg løper så sørger jeg for at jeg opplever naturen! Det gjør at jeg noen dager faktisk gleder meg til å løpe grytidlig på morgenen, selv om jeg aldri har vært en utpreget løper. Fordi jeg elsker å være i naturen, og det gir meg klarhet i tankene mine, og en deilig ro i sjela. Jeg klarer ikke sette meg så inn i strukturert løpetrening, men jeg knyter skoene og løper til forskjellige steder og er veldig fornøyd med det. Jeg er opptatt av opplevelse og glede.

Jeg trener også styrketrening fordi jeg slet med et dårlig selvbilde når jeg var yngre. Jeg var tynnere enn Knerten, og gjorde ikke annet enn å spille fotball, og når jeg gikk i 8. klasse klarte jeg så vidt ÈN armheving. Jeg var så svak i den puslete overkroppen min. Når jeg ble bevisst på hvor svak jeg var, så gav det meg en mening for å bedrive styrketrening. Det gav meg en retning! Jeg mislikte kroppen min, men jeg er så glad for at jeg gjorde det. Jeg er så fascinert av menneskekroppen, og at man kan forme den slik man selv vil, med riktig kunnskap. Jeg har dannet meg et bilde av hvordan jeg vil se ut og fremstå, og det pusher meg når jeg løfter. Og det gir en utrolig deilig følelse. Masse gode hormoner blir sprøyta ut i hjernen når du trener, og jeg føler meg utrolig bra etter treningsøkter. Og det hjelper på dager hvor det går litt sakte, eller at man har et problem som må løses. Min mening er ikke din mening. Ingen har like grunner for å bedrive fysisk aktivitet.

Kanskje du velger fysisk aktivitet fordi du trenger styrke etter langtids sykdom eller fordi du skal klare å leve med en sykdom.
Kanskje du sliter med tankene dine, og du må være fysisk aktiv for å sortere tankene og få seg et pusterom fra tankene man bygger seg opp i hverdagen.
Kanskje du trener for at du skal bli i bedre form med årene og bevise for andre og deg selv at når du blir eldre, så blir du bare bedre.
Kanskje du velger fysisk aktivitet for jobben din er så viktig, og du har ikke tid til sykdom.
Kanskje du vil være atletisk og være et forbilde.
Kanskje du føler at du vil bli sterkere for å mestre ulike situasjoner eller bare fungere bedre i hverdagen.
Kanskje du vil ha overskudd til venner og familie, ettersom jobben krever sitt.
Kanskje du rett og slett bare vil bli sterkere fordi det gir deg en jævla bra følelse!
Kanskje du skal inn på utdanning i Forsvaret eller Politiet, og du må klare fysiske krav, slik at du får retningen du vil ha i livet.
Kanskje du er lei av å ikke gjøre noe, og du vil ta ansvar for deg selv.

Valget er ditt! Og meningen er kun din. Du skal aldri la andre snakke deg inn i trening du ikke har lyst til å drive med. Du kan være med og prøve nye ting! Det er fantastisk! Men om du er med på noen andres trening fordi de skal bli fornøyde, så har du tapt. Det vil gi deg en dårlig start. GJØR DIN GREIE! Du vet innerst inne hva du liker best. 

Dette er din begynnelse, men det trenger ikke å være din slutt!

HVIS DU JOBBER MED Å GJØRE TRENINGEN LYSTBETONT I DAG, SÅ VIL DU HA EN MENING FOR DIN TRENING RESTEN AV LIVET!

Jeg spurte mine instagramfølgere om sin mening med sin trening, og jeg har allerede presentert dette i innlegget. Men jeg sparer en mening til slutt, fordi den gav meg et perspektiv. Det var en dame som hadde kjempet mot kreften. 1,5 års lang kamp mot en forferdelig sykdom. Hun har postet bilder av slanger gjennom nesen og bilder av et halvt bryst. Men hun har holdt seg sterk, og majoriteten er bilder av denne dama som trener og tar lykkelige selfies. Et symbol på at trening har vært med på å forbedre hverdagen til denne dama. Og at man er sterke vesener som mennesker. Som viser karakter og styrke. Som bagatelliserer mange av mine meninger og får meg til å fokusere på de virkelig viktige grunnene for at jeg trener. Jeg har ingen diagnose, men jeg kjemper. Fordi jeg blir inspirert av mennesker som denne dama. I biografien hennes på instagram står det «fuck cancer!» og hun kommenterte at hun aldri hadde vært i bedre form i en alder av 39 år. For denne dama var det ikke viktig å se bra ut i bikini. Men å ha en kropp i bikini.

Det er en mening som gir styrke og fjerner unnskyldninger.

Hva er DIN mening? 

sammenligne

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: