Intervjuet – ANJA HAMMERSENG-EDIN

Anja

Jeg har vært så heldig å få et intervju med Anja Hammerseng-Edin! Grunnen til det er enkel – ho er en rå dame med glimt i øye og med masse kunnskap. Anja har en evne til å formulere mental trening til en morsom greie, og det tror jeg er ufattelig viktig. Ikke bare er ho en håndballspiller som er morsom å følge med på, men ho er også en herlig ambassadør av de gode tankene! Hvis ikke du har sett hennes nye konsept «Fearless», så bør du sjekke det ut! De gjør utrolig mye bra for mennesker rundt omkring, og sånt inspirerer meg. At jeg skulle få tak i Anja, og få et intervju, er jeg meget fornøyd med! Dette er et morsomt intervju med et dryss av gode poeng og også noen teknikker du kan bruke selv i hverdagen!
God lesing!

Hei, Anja! Hvordan har du det i dag? 

I dag har jeg det strålende. I Larvik HK er vi i full gang med å preppe form og detaljer inn mot Champions League finalehelg, Det er det største vi kan oppleve som klubbspillere så dette er en tid jeg nyter.

Hva er de første tankene du tenker når du står opp om morgenen?

At jeg må forte meg ned å lage kaffe til Gro og polarbrød med brunost på til Mio. Når de får denne starten blir dagen helt nydelig – for det har jo ringvirkninger som slår direkte positivt tilbake på meg! Men det er ikke bare taktikk altså. Jeg nyter den halvtimen om mårran med de to til det maksimale. Det er verdifull kvalitetstid, med samtaler om livet blandet med en litt i overkant trøtt humor.

Hvordan ser en dag ut for deg?

Kaffe på senga
Samtaler med Gro og Mio
Trening med høy musikk
Dusje leeeeenge
Innse at jeg må gjøre noe annet enn å dusje. Er sulten
Åpner kjøleskapet, innser at vi ikke har handlet.
Handler på sulten mage
Tenker at jeg bruker for mye penger på å handle på sulten mage ALT ser jo nødvendig ut
Drar hjem, lager mat med Gro dvs Gro lager maten, jeg setter på musikk og heier
Spiser lenge
Lurer på hva vi skal spise neste gang vi skal spise
Drikker kaffe
Jobber litt med Fearless/ eller forbereder trening ved mentaltrening
Henter mio i barnehagen
Lager togbane, spiller fotball danser og har kvalitetstid
Barnevakten som enten er noen kompiser av oss eller familie kommer
Drar på trening
Hjem å spise, høre på musikk, leke med mio, legge meg tidlig.

God natt!

Du har samlet et vanvittig team og skapt konseptet «Fearless» som handler om å heve normalen, og bli mer fryktløs i situasjoner og i livet generelt. Kan du gi dine egne ord om hva konseptet er? 

Fearless er mental styrketrening. For å kunne lage et best mulig grunnlag for mental styrketrening tok jeg kontakt med mennesker som har en solid utdannelse på feltet. Jeg er takknemlig for at de takket ja og bidro i boken Fearless. De gjør hele konseptet sterkt, og med både forskning og psykologi i bunn. Med disse ekspertene på laget har nivået på Fearless hevet seg betraktelig. Med forskning og utdannelse bak teoriene og øvelsene er jeg trygg på at Fearless leverer det vi lover. Solid mental styrketrening. Så er det jo opp til hvert enkelt menneske å ta det i bruk slik at det kan gjøre en forskjell for dem. Innarbeide nye rutiner, dersom det er nødvendig eller ønskelig. Dersom du allerede er strålende fornøyd med livet ditt kan konseptet også fungere som en deilig inspirasjon. Seriøs tøysing er en stor og viktig del av Fearless. Humor, latter og kreativitet er stikkord som er viktig for meg når jeg jobber med dette.

Fearless kommer til uttrykk i:

Fearless bok utgitt av Cappelen 2015
Foredrag
Seminarer
Fearless streetwear ( Klær som fungerer som mentale triggere for underbevisstheten om Fearless budskap)
Fearlessfondet ( Hvor vi nå har åpnet for søknader. Vi deler ut 10 000,- til enkeltpersoner eller klubber som har en drøm, en plan og gjennomføringskraft. For oss er det viktig å gi tilbake.)
I am Fearless – låten fra TeamFearless. Kan lastes ned på Spotify og Itunes

Hvorfor ville du starte et slikt konsept?

Jeg innså at det var for mye frykt mellom ørene våre som satte begrensninger for oss. Mine egne inkludert.

Mye av dette handler om valg. For vi tar valg hver dag. Bevisste og ubevisste. Jeg tror vi alle har godt av solid indre styrke, og det å være fryktløs. Ikke nødvendigvis mot verden, men mot sin indre kritiker, som jeg velger å kalle pessimisten.

I min ungdomstid sto jeg ovenfor et valg. Jeg hadde venner i to gjenger. Den ene gjengen var håndballgjengen. Den andre gjengen var i en helt annen gate, og det endte opp med at en kompis blei drept av en annen bekjent av oss. Det ble mye hat, rus, og sinne blant ungdommene i den gjengen. Jeg valgte den gangen håndballgjengen, og jeg vet helt ærlig ikke hvorfor, kanskje var det tilfeldig, kanskje hadde det noe med en sunn bagasje fra mamma og pappa, og en lidenskap for håndball å gjøre, men jeg tror virkelig ikke at jeg var noe bedre enn annen ungdom som stod ovenfor et valg. Valg er utfordrende. Uansett alder.

Hver dag står vi ovenfor et valg, og da snakker jeg ikke bare valg av miljø:

Skal jeg fortsette eller skal jeg gi opp?
Skal jeg våge å snakke høyt på neste møte?
Skal jeg stikke handa ned i den potetgullposen selv om jeg er på slankekur?
Skal jeg våge å skrive bok?
Skal jeg poste det bildet på Instagram?
Skal jeg våge å bytte jobb… OSV

Unngå at utfallet av disse valgene blir tilfeldig, for de små valgene vi tar kan endre så enormt mye.

I slike «enkle» valg har vi en tendens til å rettferdiggjøre for oss selv hvorfor vi tar det letteste valget:

«Klart jeg skal spise det potetgullet, det er jo lørdag, og selv det ikke står noe i slankeplanen min om at lørdager IKKE er potetgulldag, så sier vel det seg selv? Dessuten gjør det meg skikkelig glad å spise potetgull, og jeg leser jo overalt hvor viktig det er å gjøre ting som gjør meg glad… Ja, spiser den potetgullposen»

30 minutter senere og potetgullposen er tom så kommer angeren. Den er ubehagelig å kjenne på. Da starter en ny rettferdiggjøring for å utligne denne ubehageligheten innvendig…

Og med disse rettferdiggjøringene og indre forsvarstalene kommer vi egentlig aldri til målet vårt. Vi tar valg som vi deretter beskytter som gjør at vi slipper å stå i de enda mer krevende valgene. For det er når det blir utfordrende at det kreves av deg å være fryktløs. En av teknikkene i Fearless er å gjenkjenne dette, og så innarbeide en ny rutine.

Jeg så et intervju av deg der du snakket om at tankene er som en tenniskamp, og jeg syns det traff så bra! Kan du forklare hva du mener med det?

Tankene er som en tenniskamp. Pessimisten på den ene banehalvdelen som spiller mot fryktløseren på den andre banehalvdelen.

Hvem som vinner er helt opp til meg. 

Hva slags tanker gjør du deg om motgang? Både på og utenfor håndballbanen?

Jeg har en strategi mot dette. Vekstorientert tankesett. Med valg av dette tankesettet får jeg alltid en opplevelse av å være på vei inn i en fremgang.

Om vi tar valget om å si noe høyt på møtet som eksempel:

Dersom jeg tok et valg om å si noe høyt på møtet, og fant meg selv stammende og med synlige nervøse fiklinger står jeg ovenfor et valg. La pessimisten få fri tilgang til å le av meg innvendig og så tro henne når hun sier at det der, det må jeg aldri noensinne gjøre igjen, for da bare driter jeg meg ut. Dersom jeg heller spiller den tenniskampen et par sett til, og lar Fryktløseren i meg overta, da vil jeg evaluere meg selv anderledes:

«Jeg sa noe høyt. For en styrke jeg viste meg selv nå. Jeg var langt utenfor komfortsonen, og likevel gjorde jeg det. » Deretter evaluerer jeg kjapt hvordan jeg presterte:

Kjapp evaluering: Hvor landet jeg på en skala fra 1-10, der 10 er best?

«3»

(Det vil i noen øyne kalle motgang, eller nederlag.)

Hva skal til for å komme på en 5ér? 
Detaljer, lukker øynene, ser meg selvgjøre det samme om igjen, dette til en 5èr på pretsasjonsskalaen. Ser for meg hva jeg gjør anderledes med kropp, ord, toneleie, pust, blikkontakt osv

Så opp til en 8`er? 
Detaljer igjen. Lukker øynene, ser meg selv utføre det på en 8`er. Hører ordene jeg velger å bruke, som kommer tydelig ut.  Kjenner at pulsen er rolig.

Deretter  gå for 10`ern.
Hva hadde jeg da pratet, sittet, og sett ut? Se for meg at jeg gjør prestasjonen til en 10 er om og om igjen, helt til det blir en naturlig del av hjernen min å tenke. Og for kroppen min å utføre. Se for meg 10/10 prestasjonen. Hører meg selv prate tydelig og rolig. Hva føler jeg? Kjenn på de følelsene. hva ser jeg rundt meg? Hvem er der?  Lag det så reelt og virkelighetsnært som mulig.

Det er mine tanker om motgang. Gi pessimisten sparken. Kom meg opp på fryktløserens side, og se meg selv prestere til 10/10

Hva slags råd vil du gi til unge mennesker som tenker negative tanker om seg selv? 

Jeg gir ikke råd dersom det er en psykisk lidelse innblandet. Fearless er til for å heve normalen. De som allerede er psykisk friske. Tyngre tilstander bør fagfolk ta seg av.

Akkurat nå brenner jeg for unge menneskers bruk av sosiale medier. Et spørsmål verdt å spørre seg for friske unge mennesker på sosiale medier i dag kan være:

  • ønsker du deg oppmerksomhet, eller respekt?

Mye av det vi tenker om oss selv er formet etter hva andre forteller oss eller har fortalt oss at vi er. Det er viktig at vi ser vår egen verdi. Antall likes, eller antall venner på sosiale medier former ikke din verdi.

 Hvordan ser du for deg «Fearless» i fremtiden? Si 5 års tid? 

Det største med Fearless er at en del av inntektene går til et fond, som hjelper mennesker til å fullføre sin drøm,  og gjøre den om til en plan, slik andre har hjulpet meg.

Om 5 år har Fearless med sitt fond hjulpet mennesker som vil noe i livet sitt med midler og nettverk til å fullføre sin plan. Virkelig gjøre en forskjell. Det er min drøm.

Hvordan kan jeg finne ut mer om «Fearless»-konseptet?

Les mer på teamfearless.no

Hva syns du om denne bloggen?

Viktig blogg, og noe jeg finner inspirasjon i. Glad for at slike blogger finnes, det kan endre verden for noen.

Med hilsen
Anja Hammerseng- Edin

fearless team

Tusen takk for oppmerksomheten! Du er en stor inspirasjonskilde for både store og små. Konseptet er vanvittig kult, og jeg håper flere våger å bli «Fearless» i fremtiden!

4 kommentarer om “Intervjuet – ANJA HAMMERSENG-EDIN

Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: