Hva vi angrer på ved livets slutt

typorama

Dette innlegget ble skrevet for over et år siden, men det er fortsatt like aktuelt i dag.

«Jeg la ut et bilde på instagram igår, der jeg skrev om den australske sykepleieren Bonnie Ware. Jeg syns arbeidet hun gjorde var så viktig at det må få plass her!» 

Bonnie Ware jobbet på sykehus i Australia. Hun hadde ansvar for døende pasienter på sykehuset. Dette gav henne en idé. Hva om de kunne fortelle hva de angret på ved livets slutt, så kanskje andre kan få mer inspirasjon til å leve?
Hun satte umiddelbart i gang med intervjuer av pasientene, og hun postet svarene på en blogg. Etterhvert som hun hadde intervjuet en del pasienter, så ble hun overrasket over hvor gjentakende svarene til pasientene var. Hun forteller også om en klarhet i tankene disse menneskene opplevde nå som de visste at livet var slutt. Faktisk så gjentakende at hun kunne lage en topp 5-liste. Jeg tenkte også jeg kunne videreføre arven til frøken Ware, og dele disse svarene med deg. Her er de:


1. Jeg skulle ønske jeg levde et liv der jeg var tro mot meg selv, ikke slik alle andre forventet at jeg skulle være. 

Dette angret de fleste pasientene mest på. Når man ser tilbake på livet ved dens slutt, så er det lett å se alle drømmer som forsvinner i sanden med deg. Hvor mye du kunne jobbet med de tingene som betydde noe for deg. Hvor viktig det kunne vært for deg å følge drømmene dine. Folk flest hadde ikke lagt ære på halvparten av drømmene sine engang. De måtte dø og vite at det var på grunn av valgene de tok, eller aldri tok. Helse bringer frihet som veldig få innser, helt til de ikke har den i behold lenger.

2. Jeg skulle ønske jeg ikke jobbet så hardt.

Dette kom fra hver eneste mannlige pasient som Bonnie pleiet(!). De gikk glipp av barnas barndom og deres partners samvær. Kvinner snakket også om dette, men de fleste var fra den eldre generasjonen. Mange av de kvinnelige pasientene hadde ikke vært forsørgere. Alle mennene hun pleiet angret dypt på at de brukte så mye av tiden sin på jobb, og forsto hvor lite det faktisk betyr å jobbe ræva av seg for å få mat på bordet. Man får alltid penger til mat nok på bordet når man jobber hardt. Det er noe annet å jobbe hardt når du elsker jobben din. Da har du tid og energi – og du gløder. Men hvis du lar jobben gå utover dine barn eller din partner, så går du glipp av ufattelig mye verdifull levetid. Husk at du må hoppe ut av hamsterhjulet iblant! Den tar deg ingen steder. Hvis ikke hus og bil er viktigere enn familien din da, så klart.

3. Jeg skulle ønske jeg kunne uttrykt mine følelser. 

Mange folk holdt følelsene inni seg så de kunne få fred fra andre. Som et resultat av det, så slo man seg til ro med en middelmådig eksistens og de klarte aldri å bli den personen de var kapabel til å bli. Mange utviklet også diagnoser som var relatert til angst, depresjon og sinne som et resultat av det. Det er så viktig at man tørr å vise følelser. Følelser som holdes inni deg og som ikke kommer ut, vil en vakker dag eksplodere som tårekanalen din den samme dagen.

Når du holder følelser inni deg, så er du svak.

Du er ikke sterk fordi du later som om alt er bra. Du er ikke sterk fordi du ikke sier ifra når du er uenig med noen. Vi går igjennom følelsene hele livet, og dersom vi ikke takler at de kommer til overflaten – så blir vondt verre. Følelser som blir utelatt fra omverdenen er som en bylle som får mer og mer innhold av infeksjon. Vis følelser. Det er ikke lett, slik jeg utdyper med alt annet. Men prøv å jobbe med deg selv! Du aner ikke hvor deilig det er å kvitte seg med en stor feit bylle. De hører ikke noe sted hjemme. Men har du mange, så må du fjerne en av gangen.

Starte med dine nærmeste og si hva du føler. Også tar du steget derfra.

4. Jeg skulle ønske jeg beholdt kontakten med mine venner.

Ofte ville ikke pasientene virkelig innse godene ved å ha gamle venner i livet sitt til de siste ukene av livene deres. Det var heller ikke mulig å spore de opp heller. Mange hadde blitt så fanget i sitt eget liv, at de hadde latt gyldne vennskap sakte men sikkert gli ut av fingrene deres gjennom årene. Det var mange pasienter som angret dypt på at de ikke ga sine vennskap den tiden og innsatsen som de fortjente.

ALLE savnet vennene sine når de var døende. Husk det. Ta vare på venner. De er grunnmuren i ditt lykkelige liv, og når du holder på dem lenge så blir de også dine sterkeste bjelker. Om ikke venner er med på å lage de vakreste minnene, så lager de i hvert fall de morsomste!

5. Jeg skulle ønske jeg tillot meg selv å være mer glad. 

Det var en overraskende vanlig ting å angre på. Mange innså ikke at lykke er et VALG. De hadde satt fast beina sine i sementen av gamle mønster og vaner. Den såkalte «komforten» av vanlighet rant over til følelsene, også i det fysiske livet. Frykten for å forandre seg hadde overskygget det faktum at de innerst inne bare ville få seg en god latter og få litt dumhet inn i livet sitt igjen! Frykten gjorde at de latet som alt var greit for seg selv og ovenfor andre.


Husk at det er et VALG. Jeg prøver å få frem det så godt jeg kan. Du kan VELGE din egen lykke. Ta et papir og skriv ned det gode i livet ditt, hva du vil gjøre mer av og gjør det. Skriv også opp det negative, slik at du ser hva du skal fjerne i større grad. Du lever en gang. Om du går rundt og later som om alt er greit når det ikke er det, så er du dum. Livet er fantastisk og det er en grunn til at du liker å gjøre dine egne ting mer enn andre ting. Fordi det handler om deg. Om du hele tiden skal leve for andre, tilpasse deg andre, ordne og styre for alle andre SÅ GLEMMER DU DEG SELV.

Den absolutt største tabben du kan gjøre i livet – er at du glemmer deg selv. Da er du dum da!

Jeg håper Bonnie og jeg har gitt deg litt perspektiv idag. Selv blir jeg veldig fascinert av disse svarene. Det kommer fra døende pasienter. Som ser livet sitt klart rett før det blir slutt. Ikke bli den personen som angrer når du blir gammel. Bli den personen som må holde i gebisset for ikke å miste det under en god latter.

Livet handler om minner og at du verdsetter DE SOM BETYR NOE FOR DEG. AT DU VERDSETTER DEG SELV. Det er så viktig. 

Hva angrer du på? Hvis du angrer, hva kan du gjøre for å endre det? Hvem person vil du egentlig være? Hva vil du oppnå? Sett livet i perspektiv idag. Det kan hende du lærer deg å leve bedre. Vær ærlig med svarene du gir deg selv. Hvis du vil da, selvsagt. 

AAAA Slutt av innlegg

En kommentar om “Hva vi angrer på ved livets slutt

Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: